Бъдещето: Бебета в изкуствени утроби и детегледачки с изкуствен интелект

Целта им е премахване на необходимостта от бременност при майките
1 фев 2022 15:23, Нели Христова
180
Бъдещето: Бебета в изкуствени утроби и детегледачки с изкуствен интелект
Снимка: БГНЕС

Китайски учени от Института по биомедицинско инженерство и технологии в Суджоу работят по създаването на изкуствена утроба, която може да износва децата от първия до последния ден. Целта им е премахване на необходимостта от бременност при майките и повишаване на безопасността на ембрионалното развитие, пише South China Morning Post.

"Изкуствената утроба с AI e бъдещето", заявяват китайските учени.

Разработките на екипа са съчетани с бавачка с изкуствен интелект и са публикувани в научния журнал Journal of Biomedical Engineering.

Изкуственият интелект оптимизира инвитро процедурата и може да проследява и записва морфологичните характеристики на процеса на развитие, без да засяга развитието на ембриона.

Устройството включва сложна система от контейнери за течности, където ембрионът се развива, подпомаган от специални течности и машина за доставяне на кислород. Процесът се следи с камери.

Изкуствената утроба е преминала успешни тестове с гризачи, но международните закони понастоящем забраняват опитите с хора.

"Масовото производство на бебета в завод с изкуствени утроби може да помогне за поддържането на населението в страна, където гражданите не желаят да раждат деца. Но какви могат да бъдат социалните или психологическите последици?", пита South China Morning Post

"Ако всички са родени по този начин ще е справедливо. Но ако някои деца се раждат от родители, а други от държавата, то ще има голям проблем", допълва вестникът.

Сурогатното майчинство е забранено в Китай със закон. Технологията за изкуствена утроба би превърнала болницата в сурогатен родител.

"Не мисля, че някоя болница би искала да понесе тази отговорност", споделя изследовател от Столичния институт по педиатрия в Пекин.

Специалистът допълва, че технологията за производство на хора вече е тук, етичните проблеми обаче остават основен фактор.

Китай не е единствената страна разработваща изкуствени утроби. Западни институти и израелски фирми също имат много напреднали разработки в областта. Някои милиардери, като Илон Мъск, виждат в изкуствените утроби добър механизъм за "производството на работници", необходими за покоряването на нови светове от човечеството. Други, като създателят на криптовалутата етериум Виталик Бутерин, считат че "изкуствените утроби ще направят жените по-свободни".

Критиците на изкуствените утроби смятат, че произведените хора ще са в дълг на своите корпоративни или правителствени създатели, а това на практика би възродило робството. Разпадането на семейството и по-големият лост за влияние на външни организации над индивида също са вероятен риск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
21
 
4
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
ТАКА ТРЯБВА да БЪДЕ и е ПРАВИЛНО само здрави и полезни хора да имат потомство. Процедурата е напълно хуманна да си доживеят колкото им е отредено от природата тези непълноценни безполезни хора обаче ДА НЕ СЕ ДОПУСКА да имат потомство миизерници могат да създават само такива себеподобни. Кастрацията е напълно справедлива и необходима и практична.
86
13
 
3
 
! Отговори
Разумен Човек преди 2 години
До 81 ИМА РАЗБИРА СЕ толкова елементарни хора, които просто живеят като животнии само за едното ядене, пиене, тоалетна и секс. Маса хора от низшите прослойки от обществата на различните държави това не са хора, а плъъхове и живеят като параазиити само болести, мизерия, мръстотия и престъпност сеят тези вредни и непълноценни хора. ПРОСТО трябва да БЪДАТ СТЕРИЛИЗИРАНИ тези индивиди от мъжки и женски пол.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 86 Това какво работиш няма никакво значение. Кажи с какво за кого си полезен. Не че някой ти е забранил да имаш потомство.
84
16
 
5
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Работя висококвалифициран труд имам отлични характеристики както физически така и интелектуални, също и подобаващ висок социален статус напълно здрав и нямам в рода си хора с генетично вродени болести. Ето това е пример за полезен човек с право да има потомство. Не може качество без селекция и подбор.
83
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе матрицата да не се окаже документален филм?
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 82 примерно Стивън Хокинг качествени гени ли имаше или не? ЕЛЕМЕНТАРЕН си ти.
81
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е продължението на нео-техно-либерастията - първо превръщат сегашното население в немислеща биомаса, която не може/иска да се възпроизвежда (пеерастия/изр00дщина, принудителен стерилитет чрез експерименталните препарати), прехвърляне на възпитанието изцяло в ръцете на системата и след това директно производство на нужните им биороботи, които ще бъдат лишени от всякаква мисъл и удоволствие от "живота". Единствената им цел ще бъда да съществуват за нуждите на елита. Живеем в интересни времена
80
8
 
2
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
ЕЛЕМЕНТАРНО дефиниция за усъвършенстване всяка нация има раса и генетичен фонд не пречи бялата раса да се усъвършенства и жълтата раса също. Принципите всеки път като избират най-качественото от своите раси и нации да има потомство. Дори без супер технологии е селекцията и подбора са естествени и водещи принципи и за цялата природа. Трябва само закон и строги мерки при създаването на потомство само хора с качествени гени да имат деца.
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 80 Ти секс не правиш ли? Не пиеш? Не ядеш? За децата ти не се съмнявам, че са най-хубавите в твоите очи. Какво значи полезен/безполезен. Ти на кого и с какво си полезен примерно?
78
10
 
6
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
Елементарно се ПРЕЦЕНЯ до колко един човек е физически здрав, за да работи, какви качества има физически и интелектуални характеристики, личностни качества и поведение в обществото. Безполезните хора хайлазуват не работят живеят, мърсуват не се интегрират, не се учат и не се приспособяват, не са полезни по никакъв начин с нищо на обществото, това са хора *** и престъпен контигент това БЕЗПОЛЕЗНИТЕ ХОРА ВРЕДИТЕЛИ ядене, пиене, мърсуване, секс, на помощи и правят увредени деца подобия на тях
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бъдещето Евгеника Дай дефиниция на усъвършенстван. Според китайците - с дръпнати очи може би.
76
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да видиш - след няколко години като стане ясно, че набодените не могат да имат деца и "науката" ще се окаже подготвена с ферми за ***.. такова де - биороботи... колко удобно. Всякакви съвпадения с реални препарати и събития са случайни.
75
6
 
3
 
! Отговори
Бъдещето Евгеника преди 2 години
Не е ново, а добре забравено старо и то отричано. Това са принципите на Евгениката селекция / подбор на потомство САМО с качествен генетичен фонд. Не може така на произвол куцо сакато и болно да се плоди и да си предава дефектике и генетично заложените болести отвъд здравето селекцията и с помощта на Евгениката може да се подобряват и усъвършенстват бъдещите поколения напълно здрави, физически, без дефекти, усъвършенствани бъдещи поколения това е бъдещото Евгениката.
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 75 Как преценяш, че ти си полезен и не си излишен? Дай обективен критерий.
73
13
 
3
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
ИМА толкова МНОГО безполезни ХОРА индивиди, които са просто излишни нито качествен генетичен фонд нито работна маса просто безполезни консуматори. Пренаселена е Земята с много. Африка също умират от глад ОБАЧЕ ПРАВЯТ СЕКС и ПРАВЯТ деца, които да умират от глад. Кастрация на такива животни.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бебета от изкуствени утроби - аватари за неземен разум!
71
1
 
12
 
! Отговори
Док преди 2 години
Щом тази новина достига до нас, значи някой одавна произвежда ботове и един бог знае за какво ще реши да ги използва, работници или по-лошо - войници.
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислят за бъдещето тук имаше статия как жените в Китай не искат да раждат, а все пак трябва да има хора да работят. След 30-40г. ще имат много възрастни кой ще се грижи и работи за тях.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power А машината за какво ще служи?
68
9
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Човекът е излишен отдавна. Въпрос на време е да бъде заменен от машина.