До шест месеца започват тестове на мозъчен чип върху хора

Той е разработен от компанията "Нюралинк" на Илон Мъск
1 дек 2022 14:58, Елка Василева
166
До шест месеца започват тестове на мозъчен чип върху хора
Снимка: архив, БГНЕС

Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния мозъчен чип, разработен от неговата компания "Нюралинк", да започнат до шест месеца, предаде Ройтерс.

Фирмата вече изостава от сроковете, по-рано определени от предприемача.

Компанията разработва интерфейс за мозъчни чипове, които могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново, като Мъск добави, че ще се насочи и към възстановяване на зрението.

Базирана в района на Сан Франциско и Остин, щата Тексас, в последните години "Нюралинк" провежда тестове върху животни, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, за да започнат клинични изпитвания при хора.

"Искаме да бъдем изключително внимателни и сигурни, че ще работят добре, преди да поставят устройство в човек“, каза Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството.

Говорейки пред избрани гости в презентация в централата на "Нюралинк", продължило близо три часа, Илон Мъск подчерта скоростта, с която се разработва устройството.

"Напредъкът в началото, особено що се отнася до човешки същества, ще изглежда може би агонизиращо бавен", добави той.

Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ не отговори на запитване на Ройтерс за коментар.

Първите две приложения на устройството на "Нюралинк" при хората са насочени към възстановяване на зрението и ще позволи движението на мускули при хора, които не могат да го направят, обясни Мъск.

"Дори и ако някой никога не е имал зрение, роден е сляп, вярваме, че все още можем да възстановим зрението", каза той.

Първоначално събитието беше планирано за 31 октомври, но Мъск го отложи дни преди провеждането, без да посочи причина.

Последното публично представяне на "Нюралинк" беше преди повече от година, като включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, като мислеше сама.

Мъск, който ръководи производителя на електрически превозни средства "Тесла", космическата компанияа "СпейсЕкс" и социалната медийна платформа "Туитър", е известен с високите си цели като колонизиране на Марс и спасяване на човечеството.

Неговите амбиции за "Нюралинк" която стартира през 2016 г., са със същия мащаб. Той иска да разработи чип, позволяващ на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка да създадат възможност за възстановяване на двигателните функции на парализирани хора и лечение на мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливане на мозъка с изкуствен интелект.

"Нюралинк" обаче изостава от графика. През 2019 г. Илон Мъск каза, че се стреми да получи одобрение от регулаторите до края на 2020 г. След това заяви на конференция в края на 2021 г., че се надява да започне изпитания върху хора тази година.

Компанията многократно пропуска вътрешно определените крайни срокове, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ за изпитвания върху хора, казаха настоящи и бивши служители.

Мъск се обърна към конкурента "Синкрън" ("Synchron") по-рано тази година за потенциална инвестиция, след като изрази разочарование от служителите на "Нюралинк" за бавния напредък, предаде Ройтерс през август.

През юли "Синкрън" имплантира свое устройство при пациент в САЩ за първи път. Компанията получи регулаторно разрешение от американските власти за тестове върху хора през 2021 г. и извърши тестове върху четирима души в Австралия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 93, първо ваксина не съм си слагал защото съм млад и силен за разлика от теб, и смятам че не ми е необходима, а не заради конспирации на които вярват само пълни де-би-ли като теб! Второ - пръдльо като тебе не може да ми казва потребен ли съм на някого или не, защото ако те набарам м-а-йка ти курвинска е*б*авам, и ще си събираш зъбите по пътя, разбра ли бе *** ска*пан?
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той нали затова щял да идва у нас , " Уж " да гледа Белоградчишкте скали , а може и да се е разбрал с нашите "елитни управници " ние да сме теста ?! Освен одобрение чакал да излязът и резултатите , дали Ганьооооо имал толкова мозък - Да не се окажело че чипа е по-голям ?!
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още от преди 15 - тина години се правят опити за възстановяване на зрението при отлепена ретина чрез подобен вид чип, който трябва да предава информация на мозъка вместо ретината... За съжаление до момента не са особено успешни, но ако съвременните технологии могат да помогнат на слепи хора да виждат отново, то това би било истинска благословия за тях, и никакви конспиративни идиотщини няма да ги интересуват
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На него да си сложи щом толкова бърза, за да придобие функцията сам да си бие шамари.
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега какво?Като някоя мацка е с чип IT-тата буквално ще я хакват така ли?
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Бай Дрън да сложат да спре да вижда призраци.
70
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя сатанист представяте ли си да стане президент на САЩ. Е, тогава ще настъпи ад на земята
69
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако такъв чип може да помогне на хора с увредено зрение да виждат отново, или помогне срещу мозъчни заболявания, то съм убеден че тези пациенти ще приемат на драго сърце това че имат чип "и световното правителство ги следи"... Никой не е казал че ще го слагат на *** Балкански с безмозъчните му конспирации!
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги имплантира на децата си! И без това неговите нямат имена, а цифри. Все тая, ако се гътнат, преминава на следващ номер
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конспиратори, ами тестват чип НА ДОБРОВОЛЦИ, и го обявяват ПУБЛИЧНО, а не го слагат във ваксини! Правите ли ОГРОМНАТА РАЗЛИКА?
66
0
 
14
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ТОЯ ПРЕСТЪПНИК ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАН НЕЗАБАВНО И ТАКИВА ЕКСПЕРИМЕНТИ ДА СЕ ОБЯВАТ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО.
65
1
 
10
 
! Отговори
Кучкар преди 1 година
Тия животни с тия чипове почнаха ли да говорят, че ми трябват 2-3 кучета такива, че ми писна само аз да им говоря...
64
2
 
4
 
! Отговори
Някой към 75 преди 1 година
Изтриват коментари и се разбъркват отговорите и въпросите. Значи той и Бойко каза толупи, *** и лош генетичен материал. И Мата Хари му снима кюлчетата. Хахаха. Мисля, че ви трябват ваксини с чипове поне за един смислен сигнал хаха
63
1
 
13
 
! Отговори
Обам Бараков преди 1 година
Трансхуманизмът настъпва!!!
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за възстановяване на зрението е хубаво и възможно. Това не е мозъчен имплант а очен. Колкото за другите 'мозъчни' импланти...шич не им вярвам и не им вярвам на подбудите. Нещо демонично има и стермеж към тотален контрол.
61
1
 
3
 
! Отговори
Някой към 76 преди 1 година
За кой цар говориш. Преди чипове не е имало. Ако говориш за Кубурготски само го виж как изглежда и поколението му. А когато го чуя как говори изприпадвам..... Неговата карта сигурно е добре чипирана с магнит за пари хаха
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чипирането на хора вече го има отдавна. Спомнете си оня американец, учен физик, астроном, инвалид отвсякъде, как е казвал какво мисли - ами писаха го - с имплантиран чип.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безплатно !!!
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
царя навремето беше казал ,трябва да си смените чипа.Колко актуално звучи днеска.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конспирация?!!1? Не мисля.