До шест месеца започват тестове на мозъчен чип върху хора

Той е разработен от компанията "Нюралинк" на Илон Мъск
1 дек 2022 14:58, Елка Василева
166
До шест месеца започват тестове на мозъчен чип върху хора
Снимка: архив, БГНЕС

Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния мозъчен чип, разработен от неговата компания "Нюралинк", да започнат до шест месеца, предаде Ройтерс.

Фирмата вече изостава от сроковете, по-рано определени от предприемача.

Компанията разработва интерфейс за мозъчни чипове, които могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново, като Мъск добави, че ще се насочи и към възстановяване на зрението.

Базирана в района на Сан Франциско и Остин, щата Тексас, в последните години "Нюралинк" провежда тестове върху животни, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, за да започнат клинични изпитвания при хора.

"Искаме да бъдем изключително внимателни и сигурни, че ще работят добре, преди да поставят устройство в човек“, каза Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството.

Говорейки пред избрани гости в презентация в централата на "Нюралинк", продължило близо три часа, Илон Мъск подчерта скоростта, с която се разработва устройството.

"Напредъкът в началото, особено що се отнася до човешки същества, ще изглежда може би агонизиращо бавен", добави той.

Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ не отговори на запитване на Ройтерс за коментар.

Първите две приложения на устройството на "Нюралинк" при хората са насочени към възстановяване на зрението и ще позволи движението на мускули при хора, които не могат да го направят, обясни Мъск.

"Дори и ако някой никога не е имал зрение, роден е сляп, вярваме, че все още можем да възстановим зрението", каза той.

Първоначално събитието беше планирано за 31 октомври, но Мъск го отложи дни преди провеждането, без да посочи причина.

Последното публично представяне на "Нюралинк" беше преди повече от година, като включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, като мислеше сама.

Мъск, който ръководи производителя на електрически превозни средства "Тесла", космическата компанияа "СпейсЕкс" и социалната медийна платформа "Туитър", е известен с високите си цели като колонизиране на Марс и спасяване на човечеството.

Неговите амбиции за "Нюралинк" която стартира през 2016 г., са със същия мащаб. Той иска да разработи чип, позволяващ на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка да създадат възможност за възстановяване на двигателните функции на парализирани хора и лечение на мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливане на мозъка с изкуствен интелект.

"Нюралинк" обаче изостава от графика. През 2019 г. Илон Мъск каза, че се стреми да получи одобрение от регулаторите до края на 2020 г. След това заяви на конференция в края на 2021 г., че се надява да започне изпитания върху хора тази година.

Компанията многократно пропуска вътрешно определените крайни срокове, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ за изпитвания върху хора, казаха настоящи и бивши служители.

Мъск се обърна към конкурента "Синкрън" ("Synchron") по-рано тази година за потенциална инвестиция, след като изрази разочарование от служителите на "Нюралинк" за бавния напредък, предаде Ройтерс през август.

През юли "Синкрън" имплантира свое устройство при пациент в САЩ за първи път. Компанията получи регулаторно разрешение от американските власти за тестове върху хора през 2021 г. и извърши тестове върху четирима души в Австралия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kpaй нямaт gapoвeтe нa нeoлибepaлнaтa geмokpaция и rлoбaлиcтkия нoв cвeтoвeн peg...
35
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно от приложенията е свързването на чипираните към сървър. И ще могат да играят CS в мрежа без компове.
34
10
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Почна се. Първи в списъка са северозападна българия, скоро в цялата страна. Чипа ограничава скоростта на движение по пътищата и произвежда главоболие при консумация на алкохол.
33
13
 
11
 
! Отговори
До 6 месеца преди 1 година
Започва и медения месец на Путин в панделата. Всъщност от тогава всеки месец ще е меден месец за Путин
32
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що триете бе? Къде ми е коментара? Само уточнението сте оставили. Мъскито да се чипupa пръв, също и децата си, за личен пример. И не се заблуждавайте, че е по хуманитарни, медицински подбуди, този чип е с комерсиална цел, за печалби. Ако беше за медицински нужда тоя няма да бие тъпана на рекламата, щеше да помести идеята за чипа в специализирани, медицински издания. Хора, бдете, бъдете внимателни с това, което се предлага!!!
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бреей вече и ората ше ги чипосват... тия дето не вървели щели да вървят, а тия дето вървели щели да вървят много... и сега ще има и глобени пешеходци за превишена скорост:)))
30
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
казваха че Путин бил антихриста, разбрахте ли кой е антихриста представящ се за месия на доброто- ей този от снимката.....
29
3
 
13
 
! Отговори
Оффф до 35 преди 1 година
От къде се появи тая митологема, че човек бил използвал само 10% от мозъка си? Точно 100% си ползва. Това, че останалите 90% не се поддават на изследване е друга бира.
28
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
просто човек изпозлва само около 10 процента от мозъка си, и искат да го увеличат поне до 50 , ще имат ясновидци вече , и ще стане като онзи с филм с предварителното залавяне на потенциални престъпници
27
1
 
5
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
И антена по лебеда:)))
26
6
 
18
 
! Отговори
Чипиран преди 1 година
Мисля да чипирам тъщата за по добър контрол, иначе не мога да я удържа. Ще дам дистанционното на тъста.
25
1
 
15
 
! Отговори
Звучи добре преди 1 година
така написано, но никой не подхваща подобни инициативи ако няма някакви задни мисли, дори и да говорим за обикновени финансови изгоди. И интересно е да се разбере, този условно наречен "чип" дали може единствено да издава сигнали или може и да приема. Надявам се, няма нужда да коментирам, защо втория сценарий е опасен?
24
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако хората го позволят край с тях! Вълкът нрава си не мени!Дали мозъкът на човека ще контролира устройствата или ТЕ ще контролират него, ако изобщо вече е човек:/чип, позволяващ на мозъка да контролира сложни електронни устройства./Това добре:/създадат възможност за възстановяване на двигателните функции на парализирани хора и лечение на мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер./Това е лудост и не бива да се допуска: /Той също така говори за сливане на мозъка с изкуствен интелект
23
14
 
13
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Пълно е с русофили на които трябва да им се смени чипа.
22
1
 
1
 
! Отговори
ловец преди 1 година
До Анализми сега не ти ли нареждат?
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то от там се почва, после ще стигнат до там да командват дистанционно хората, биороботи войници. То това им е крайната цел де...
20
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една конспирация стана факт.
19
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начи като фана една сопа и ги почва сиките чипове и ваксини
18
3
 
14
 
! Отговори
Мехмет преди 1 година
На границата ще ви сканират чипа. Който няма, не пътува.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ли е новият Месия?Интересуваме от какъв произход е този,от къде с дедите му?Предполагам,че не с индианци.