Ще остави ли AI 300 млн. души без работа?

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно
29 мар 2023 18:16, Йоана Цонева
203
Ще остави ли AI 300 млн. души без работа?
Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект (AI) може да замени еквивалента на 300 милиона работни места на пълен работен ден. Това се посочва в доклад на инвестиционната банка Голдман Сакс, цитиран от "Би Би Си".

Изкуственият интелект може да замени една четвърт от работните дейности в САЩ и Европа, но също така може да означава нови работни места и бум на производителността. Също така може да увеличи общата годишна стойност на стоките и услугите, произведени в световен мащаб със 7%.

В доклада на Голдман Сакс се изтъква, че генеративният изкуствен интелект, способен да създава съдържание, неразличимо от човешката работа, е голям напредък.

Правителството има желание да насърчи инвестициите в изкуствения интелект в Обединеното кралство, което според него в крайна сметка ще стимулира производителността в цялата икономика, и се опита да успокои обществеността относно въздействието му. Искаме да сме сигурни, че изкуственият интелект допълва начина, по който работим в Обединеното кралство, а не го нарушава, прави работата ни по-добра, вместо да я отнема, заяви министърът на технологиите Мишел Донелан.

Докладът отбелязва, че въздействието на изкуствения интелект ще варира в различните сектори - 46% от задачите в административните и 44% в правните професии могат да бъдат автоматизирани, но само 6% в строителството и 4% в поддръжката.

Още по темата
"Единственото нещо, в което съм сигурен, е, че няма начин да знам колко работни места ще бъдат заменени от генеративен изкуствен интелект", посочва Карл Бенедикт Фрей от Оксфордския университет.

Това, което прави ChatGPT например, е да позволи на повече хора със средни умения за писане да създават есета и статии. Следователно журналистите ще бъдат изправени пред по-голяма конкуренция, което би намалило заплатите, освен ако няма значително увеличение на търсенето на такава работа.

След въвеждането на GPS технология и платформи като Uber, познаването на всички улици в Лондон имаше много по-малка стойност и така шофьори получиха големи съкращения на заплатите, пише доклада на Голдман Сакс.

През следващите няколко години генеративният изкуствен интелект вероятно ще има подобен ефект върху по-широк набор от сфери.

Според изследване, цитирано в доклада, 60% от работниците са в професии, които не са съществували през 1940 г. Технологичните промени от 80-те години на миналия век са изместили работниците по-бързо, отколкото са създали работни места. Ако генеративният изкуствен интелект е като предишния напредък на информационните технологии, заключава докладът, той може да намали заетостта в близко бъдеще.

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно, каза главният изпълнителен директор на мозъчния тръст Resolution Foundation Торстен Бел. По думите му всички твърди прогнози трябва да се приемат с голяма щипка сол. Не знаем как ще се развие технологията или как фирмите ще я интегрират в начина си на работа, добави той.

Това не означава, че изкуственият интелект няма да наруши начина, по който работим, но трябва да се съсредоточим и върху потенциалните печалби на стандарта на живот от по-високопроизводителна работа и по-евтини за изпълнение услуги, както и върху риска от изоставане, ако други фирмите и икономиките се адаптират по-добре към технологичните промени

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 135 Именно това казвам ъпчо това, което правите е за пари, а няма никакво полезно приложение. Зацепи ли ъпчо? Тоя дето е написал нещо за НАСА взима по-малко от тоя дето е написал някаква просстотия като тикток.
120
1
 
3
 
! Отговори
До доналд преди 1 година
Това само ти го смяташ. Заради комплексите ти за малоценност поради нищонеможенето ти. Начина ти на разсъждение недвусмислено показва, че нямаш никакъв допир до корпоративни процеси, продукти, механизми и практики при работен процес. Това е защото те е мързяло когато е трябвало да учиш. Никой не ти е виновен и да, повечето хора са повече от теб.
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До донал Единственият, който се смята за нещо повече от другите тук, си ти.
118
2
 
3
 
! Отговори
До 132 преди 1 година
Защо да не взема еднакво? Ти си мислиш, че всеки който пише за НАСА прави астро-физични алгоритми ли? Сега да те светна, че 95% от кодерите в НАСА получават много по-малко от тези в НетФликс. Просто продукта на вторите генерира огромни печалби, а първите са на държавен бюджет. НАСА никога не е била предпочитана компания за програмисти.
117
0
 
4
 
! Отговори
IT лентяй преди 1 година
Поредната серия злобни коментари по адрес на IT индустрията от хора които не правят разлика между компютър и компот. Причината да има толкова търсене, следователно и добри заплати е, че ние решаваме проблеми. Да, това ще доведе до промяна на пазара на труда и някои професии ще станат ненужни, но ще се повяват нови. Вероятно повече ИТ професионалисти ще успеем да се адаптираме и ще бъдем търсени и добре платени. Но ... важното е на Вуте да му е зле!
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тролаа дали пише за НАСА или за баба Мара все взима 100000000 долара даа вервайте ми. :-)
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мале като знам, че само с професията си карам някакви дърти изкуфялници като тоя донал и афу в коментарите да се пенявят през устата от яд, ми носи още по голямо удоволствие да си върша работата.
114
0
 
4
 
! Отговори
До доналд преди 1 година
Ти си безработен. Пълна пародия е да смяташ, че ние избираме платформите за даден апп. Идва клиента и представя какъв проект иска да изпълним. Следват седмици срещи и уточняване на детайли и функционалности. Ако клиента е поислал апп само за андроид, ние му правим такава оферта. Ако иска мултиплатформена - правим друга оферта. Не го избираме ние. Избира клиента. Ние само изпълняваме и взимаме парите.
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май ти се засегна сложи още 15 минус трольо. :-)
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах фена на огризката се засегна нещо
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До доналд сматай колко си в час щом апп за скпaния ти айфон ти е критерия за добър програмист. Аповете за телефони ги пишат най долната прослойка програмисти, най вече индийци. Малoумeн си нa животно, ама имаш наглостта да раздаваш епитети, смешкоо
110
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист Именно дори да си оставиш ръцете ти подхвърлят някакви пари, системата е сбъркана и шще има промяна не може такива като теб да взимат пари за нещо, което вредии на обществото, като повечето ви неща дето правите.
109
4
 
3
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Този Програмист е повече Простмикс. Бързата к*чка.... Та нека преведа 12К лева са 6000 евро месечно или 72К годишно. С тези пари не се купува нито вила, нито може да се плаща за прислуга. Не знам защо има такова самочувствие. Сигурно е благородник. Ако живее в София сигурнно вече е разбрал, че цените гонят Париж. Свърши се вече бирата за 1,70 и Виенски Шницел за 4лв, сега искат по 30лв.
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лоша програми и AI има лоши програмисти, като бездарника дето се има за програмист и гледа другите все едно е нещо повече.
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 300 млн. ли? Не. Много повече.
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До доналд Ако от цгм дадат пари за ап ще има. Просто никой не го интересува за смотаните айфони, понеже са незначителен пазар тук. Това че си се набутал с телефон за който няма апове си е изцяло твоя вина. И да не би да си мислиш че кадърните програмисти са по държавните фирми?
105
4
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Дали пиша за НАСА или за порнхъб и получавам все 12 000лв месечно, за мен е еднакво полезно. А какво е за теб, изобщо не ми дреме. За мен е важно моето.
104
1
 
1
 
! Отговори
До 119 преди 1 година
Каква е полесността при стъпването на луната? И защо смяташ, че е някаква страшна трудност да преведеш перфектно написани алгоритми от математици и физици на компютърен език? Писането на 3д енджин за компютърна игра е далееееч по-сложно. Но нямаш представа и от там си правиш грешни заключения.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пишман програмиста ме подсти, че да напишеш програмата на космически апарат е едно друго е да пишеш за тикток и порнохъб. Доста е голяма разликата в значението и колко е полезно едните неща и другите.
102
3
 
3
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Кви програмисти кви пет лева.... чак като направят ап на софийския градски транспорт за айфон ще ги призная. Очква се за 2050. То в БГ са още в средновековието, но си мислят че били програмисти. Говорят като индустиалци от 19 век, а те горките на заплатки!!! Тва българина е нещо феноменално!!!!

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe