Ще остави ли AI 300 млн. души без работа?

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно
29 мар 2023 18:16, Йоана Цонева
203
Ще остави ли AI 300 млн. души без работа?
Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект (AI) може да замени еквивалента на 300 милиона работни места на пълен работен ден. Това се посочва в доклад на инвестиционната банка Голдман Сакс, цитиран от "Би Би Си".

Изкуственият интелект може да замени една четвърт от работните дейности в САЩ и Европа, но също така може да означава нови работни места и бум на производителността. Също така може да увеличи общата годишна стойност на стоките и услугите, произведени в световен мащаб със 7%.

В доклада на Голдман Сакс се изтъква, че генеративният изкуствен интелект, способен да създава съдържание, неразличимо от човешката работа, е голям напредък.

Правителството има желание да насърчи инвестициите в изкуствения интелект в Обединеното кралство, което според него в крайна сметка ще стимулира производителността в цялата икономика, и се опита да успокои обществеността относно въздействието му. Искаме да сме сигурни, че изкуственият интелект допълва начина, по който работим в Обединеното кралство, а не го нарушава, прави работата ни по-добра, вместо да я отнема, заяви министърът на технологиите Мишел Донелан.

Докладът отбелязва, че въздействието на изкуствения интелект ще варира в различните сектори - 46% от задачите в административните и 44% в правните професии могат да бъдат автоматизирани, но само 6% в строителството и 4% в поддръжката.

Още по темата
"Единственото нещо, в което съм сигурен, е, че няма начин да знам колко работни места ще бъдат заменени от генеративен изкуствен интелект", посочва Карл Бенедикт Фрей от Оксфордския университет.

Това, което прави ChatGPT например, е да позволи на повече хора със средни умения за писане да създават есета и статии. Следователно журналистите ще бъдат изправени пред по-голяма конкуренция, което би намалило заплатите, освен ако няма значително увеличение на търсенето на такава работа.

След въвеждането на GPS технология и платформи като Uber, познаването на всички улици в Лондон имаше много по-малка стойност и така шофьори получиха големи съкращения на заплатите, пише доклада на Голдман Сакс.

През следващите няколко години генеративният изкуствен интелект вероятно ще има подобен ефект върху по-широк набор от сфери.

Според изследване, цитирано в доклада, 60% от работниците са в професии, които не са съществували през 1940 г. Технологичните промени от 80-те години на миналия век са изместили работниците по-бързо, отколкото са създали работни места. Ако генеративният изкуствен интелект е като предишния напредък на информационните технологии, заключава докладът, той може да намали заетостта в близко бъдеще.

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно, каза главният изпълнителен директор на мозъчния тръст Resolution Foundation Торстен Бел. По думите му всички твърди прогнози трябва да се приемат с голяма щипка сол. Не знаем как ще се развие технологията или как фирмите ще я интегрират в начина си на работа, добави той.

Това не означава, че изкуственият интелект няма да наруши начина, по който работим, но трябва да се съсредоточим и върху потенциалните печалби на стандарта на живот от по-високопроизводителна работа и по-евтини за изпълнение услуги, както и върху риска от изоставане, ако други фирмите и икономиките се адаптират по-добре към технологичните промени

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
1
 
! Отговори
До 115 преди 1 година
Не пиша приложения с цел да имат стойност. Пиша ги единствено, когато някой плати за тях. Какво се случва после, грам не ме интересува.
100
2
 
0
 
! Отговори
До 112 преди 1 година
Ще се изненадаш какви нинджи има в наши компании. За жалост, никога няма да стигнеш нивото да се намираш в такава среда.
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 109 Бая си зле сувалките се появяват по-късно, абе пиши кода на някое джендерско приложение без никаква значимост за човечеството, като тикток и млъквай.
98
0
 
1
 
! Отговори
До 107 преди 1 година
Хората хептен ще затъпеят. Качеството на продуктите отдавна пада сега ще стане трагедия. Ясно е че това е схемата за бързи пари с която и некадърниците да изкарат нещо. Но когато трябва да се решават истински проблеми и да се направи качествено няма как да стане с копи пейст от chatgpt. Проблемът че хората привикват към този начин на работа. После почват да копират без да мислят и без да разбират кода. Като не разбираш кода, няма как да видиш грешките и проблемите и стават системи и навсякъде.
97
0
 
0
 
! Отговори
До 110 преди 1 година
Ако провайдърите дадат пълен достъп до базата данни и логовете си и ако намериш кой да ми плати, ще намеря откъде е дошла атаката. Не ми трябва да се правя на велик, аз съм такъв!
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 109 Вие дето пишете примерно сайта на фризьорски салон или сураттбук не се слагате до Вернер фон Баун и компания?
95
1
 
2
 
! Отговори
доналд преди 1 година
До Програмист Абе човек, ходи се прегледай при доктор, че софтуера ти е бъгав нещо. Как интелигентен човек може да реши кой съм и с какво се занимавам без никаква информация? Нали с бази данни се правите на велики? Или си екстасенс? Някакъв вид маг? Само да не се окаже че си студент на заплата от днес.бг да им пддържа бъгавия сайт. А компютрите много важно, е**ш и фъргаш като айфона....
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Програмистчето дет ми слага миуси да хване автора на бомбените аплахи и да докаже величието си.
93
0
 
1
 
! Отговори
До 109 преди 1 година
И как е написан софтуера на совалката без програмисти?
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не зная как сме кацнали на Луната без някакви програмисти джендери да се правят на велики и незаменими.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България не вирее нито изкуствен нито естествен интелект, така че не виждам с какво ни засяга тази новина.
90
1
 
2
 
! Отговори
До 103 преди 1 година
Еми да. Спагетено чудовище е, но фирмите искат продукт на минимална цена. А и ИИ си разбира спагетите, които е изтаковал. За опитните девове няма драма. Джуниърите ще имат голям проблем. Ентри-левел летвата ще е много високо и така трябва са бъде. Последно време се напълни с всякакви безхаберници.
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами колкото повече без работа, толкова по-голяма престъпност и последвала тирания след това... Бавно и мъчително...
88
0
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Не знам какви класи те гонят и какви комплекси за малоценност имаш. И никъде не твърдя, че водопроводчика не може да взима големи пари и че не е ценен. Мен ме интересуват технологиите и софтуера и работя това. Него тръби и кранчета. Лошо е да работиш нещо, което не искаш, само защото нямаш избор и знания за друго. Като теб. Останалите си живеем живота и хич не ни е.
87
0
 
2
 
! Отговори
До 98 преди 1 година
Представям си какъв е кода. 1000 реда свински черва и бъгове за нещо което един истински опитен програмист ще напише в 100 реда и ще работи както трябва с минимални ресурси.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то балона ще се спука - 80% насядали пред компютри програмират,смятат,пишат ,говорят -Никой не произвежда Нищо ,нито Храна ,а всички ядът . Това е утопия -софтуер,хадуер, сайтове,токток,лицефук -простотиии ,а заплащането милиони та и милиарди
85
1
 
1
 
! Отговори
До 101 преди 1 година
Точно СЕО-та СТО-та и подобно ниво мениджъри няма да бъдат заменени никога.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друг път!!! Ако остави е логично да остави скъпо платените СЕО -то и разни му там други дженерал мениджъри, които спокойно могат да бъдат заменени от ИИ, а взимат космически суми, които са меко казано разхищение!
83
0
 
1
 
! Отговори
До 99 преди 1 година
Няма как да е друго при днешната архитектура на процесорите. Трябва да се развие квантовата технология и тогава ще имаме истински интелект. В САЩ са доста напред от останалите, но все още твърде назад от масова технология.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще остави без работа само тези които и в момента нищо не работят. Реално погледнато поне половината от работните места са напълно ненужни. Пандемията доказа точно това.