Нов телескоп на Рожен утре

Вече няма да е нужно присъствиет на оператор
30 юни 2023 20:15, Стела Стоянова
6
Нов телескоп на Рожен утре
Снимка БГНЕС

Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия - БАН ще бъде официално открит на 1 юли в 12:00 ч. на територията на Националната астрономическа обсерватория Рожен. Сред поканените да присъстват на тържествената церемония, свързана с най-новата придобивка за астрономическата общност в България, са министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, областни и общински ръководители, учени от България и Сърбия.

Телескопът „AZ 1500“, с 1,5-м огледало, е изработен от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН. Очаква се на откриването му да присъства Дитмар Вайнцингер – главен мениджър „Продажби“ на австрийската компания – производител на телескопа.

Наблюденията на новото съоръжение ще се осъществяват в напълно автоматизиран режим, без да се налага присъствието на оператор. Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с много прецизна компютърна система за насочване, която изключва отклоненията и необходимостта от допълнителни корекции, предаде БГНЕС.

Най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи – с 2-м огледало, е монтиран в НАО Рожен в края на 1979 година. Официалното откриване на обсерваторията – най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура в България, е на 13 март 1981 г. НАО Рожен разполага и с други три телескопа: 50/70-см Шмит, 60-см Касегрен и 30-см телескоп MEADE за изследвания на Слънцето. В процес на изграждане е първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR, която се очаква да заработи през 2025 г.

Във връзка с официалното откриване на новия телескоп, на 1 юли НАО Рожен няма да приема посетители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: телескопРожен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Грозна Безсмислица преди 9 месеца
Харчене на държавни пари за глупости.. При първата буря знамето ще се разкъса, а пилона ще се превърне в гръмоотвод. Най-малкото не се вписва в природата. Остава да монтират и 2 сфери в основата на пилона в духа на времето :-х
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Денков-Соросса като е чул за пилон и веднага е отишъл да седне на него.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нов телескоп може...но не и бетон за пилон д.е.т.о ще убие гората
3
5
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
Сега ще видим извънземните,по...бели ***.
2
2
 
1
 
! Отговори
Ханко Брат преди 9 месеца
Там на Рожен май са го подготвили за парти център сигурно ще застроят с хотели скоро за сега вай има само един.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А пилоня къде е?