Космическият кораб "Дракон" успешно се скачи с МКС

Новият екипаж вече е на борда
27 авг 2023 18:30, Нели Христова
22
Космическият кораб  "Дракон" успешно се скачи с МКС
Снимка: Pixabay/12019

Пилотираният космически кораб "Дракон" на компанията "Спейс Екс" се скачи благополучно с Международната космическа станция. Събитието беше излъчено на живо на сайта на космическата агенция на САЩ НАСА. Това предаде БТА.

Скачването стана в 09:16 ч. източноамериканско (16:16 ч. българско) време.

В новия екипаж на МКС ще бъдат астронавтката на НАСА Джазмин Могбели, която е командир на мисията, датчанинът Андреас Могенсен от Европейската космическа агенция, Сатоши Фурукава от Япония и руският космонавт Константин Борисов. Те се поздравиха с ръце, когато достигнаха орбита.

За първи път при излитане на космически кораб от САЩ всички места се заемат от различна държава. Досега двама или трима от екипажа са били от САЩ.

"За да изследваме космоса, трябва да го правим заедно", каза минути преди старта генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер. "Космосът е наистина глобален и международното сътрудничество е от ключово значение."

"Ние сме задружен екип с обща мисия", каза по радиото от орбита Джасмин Могбели от НАСА.

Пътищата на астронавтите към космоса не биха могли да бъдат по-различни.

Могбели е пилот от военноморските сили. Родителите й са избягали от Иран по време на революцията от 1979 г. Родена е в Германия и израства на Лонг Айлънд в Ню Йорк. Магистър е по авиокосмическа техника.Тя се присъединява към военноморските сили и лети с бойни хеликоптери в Афганистан. След това става летец-изпитател. Летяла е на 25 различни самолета. В отряда на астронавтите на НАСА е от 2017 г.  Могбели се надява да покаже на иранските момичета, че и те могат да имат високи цели.

"Вярата в себе си е нещо наистина силно", казва тя преди полета.

Датчанинът Андреас Могенсен е инженер. Той е пилот на мисията. Роден е през 1976 г. в Копенгаген. Магистър е по авиационна технология и има докторат по авиокосмическа техника. След като се дипломира, работи на петролни платформи край бреговете на Западна Африка. Той казва на хората, озадачени от избора му на работа, че "в бъдеще ще има нужда от сондажни специалисти в космоса" като героя на Брус Уилис във филма "Армагедон", посветен на унищожаването на астероиди. Той е убеден, че опитът на петролната платформа е помогнал за избора му за първия астронавт на Дания през 2015 г.  От 2016 г. до 2022 г. работи в космическия център "Джонсън" в Хюстън.

Фурукава работи десетилетие като хирург, преди да влезе в списъка на японските астронавти през 1999 г. Рроден е през 1964 г. Подобно на Могенсен, той е работил на МКС и преди - от юни до ноември 2011 г.

Константин Борисов е за първи път в космоса. Той се насочва към  инженерство, след като се занимава с бизнес. Ръководи  училище за фрийдайвинг в Москва и е съдия в спорт.

Едно от предимствата на международния екипаж, отбелязват астронавтите, е храната. Сред деликатесите, които са взели са персийска яхния, датски шоколад и японска скумрия.

"Спейс Екс" върна бустера на ракетата няколко минути след излитането.

Още един астронавт на НАСА ще се присъедини към екипажа на МКС с полет от Казахстан в средата на септември, заедно с двама руснаци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: драконНАСАСпейс екс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
мужика направо да му дават един батут и да го пращат да дири на рогозин газо
18
5
 
16
 
! Отговори
Цента преди 7 месеца
До копейката. Ей, страшно е да си тотално насипен кремълски олигоффрен, а? Русия "най-велика", всичко руско е супер, всички други са жалки и смотани, нъл така? Тц, тц, на такива чугунени глави като теб и психиатрична клиника не може да ви помогне.
17
2
 
14
 
! Отговори
Западняк преди 7 месеца
До 10 и 11. Ама хич не ни се прави на интересен с тези договори с империята на злото. Те рушля ците казаха два дни преди агресията, че само луд би нападнал Украйна и въобще нямат такива намерения. Е?
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия мощно удари Луната с високоточно аружие. От росийский космос казаха, че Луната се е явила като -препятствие за тяхната сонда-... Това е култово.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Aкакво стана с руския луноход? Рзбрах, че индийския е кацнал успешно
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Космоса не е глобален, а само на добрите.
13
1
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 месеца
Усвояването *** близкия Космос,с построяване...градове на Луната и Марс,ще продължи поне столетие. С двигатели на...реактивна тяга...толкова,повече няма да можем. За излизане в дълбокия Космос,са необходими нови...иновативни технологии,позволяващи достигане скороста на светлината.
12
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
Това изказване, че Космосът е глобален, е сериозен бисер.
11
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доста се излагат мозъчно краволюбещите. То бива незнание и кривене но като тяхното чак пък не бива.
10
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Краволюбящи образи, между американците и руснаците има договор за кръстосани екипажи безмозъчни безидейни безхаберни тролингени. С Дракона има 1 руснак а със Съюза 1 американец . И да за ваша нерадост, разочарование и нещастие оня ден отпътува поредния товарен кораб Прогрес.
9
1
 
1
 
! Отговори
верно ли бе преди 7 месеца
щото обикновенни се поздравяват с крак :)
8
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 4 Руснаците отдавна са на Луната, ама що ти е да знаеш. И то още 1970-та. Не си чул нищо за Луноход 1 и 2. Втория каца на Луната 1973!!! Американците колко време се пънеха да изтрелят Артемис? Не можеха ракетата да я вдигнат от Земя, а камо ли да се разбият на Луната. Индийците успяват от трети опит. Японците и израелците засега нямат успешен опит.
7
19
 
7
 
! Отговори
Гулден и дойче марка преди 7 месеца
До Анонимни 1 и 4Фирмите на Мъск нямат регистриран патент за ракетен двигател. Двигателите които ползва са по руска технология. По каква договореност с руснаците ги ползва се питат доста специалисти. Та заповядай пак. До другия умник. От Казахастан със Сатурн или Спейс шатъл ли ще излетят септември другите космонавти? А? Или със Съюз? На руснаците им свършиха миксерите и пералните за части??!!
6
13
 
13
 
! Отговори
Itso do 3 преди 7 месеца
руският космонафт им е необходим да обслужва руските тоалетни на станцията.
5
12
 
3
 
! Отговори
Копейката преди 7 месеца
До Анонимен ... Имигрант от Африка .... Ахахахаха . Имигранта от Африка си подложи гъ** на НАСА и ПЕТНАДЕСЕТ от тези 20г. гърмя двигатели и получава МИЛИАРДИ невъзвращаеми субсидии докато най - накрая създаде работещ двигател. Всъщност НЕ ТОЙ а инжинерите на НАСА които работят в емигрантската му компания ... използващи оборудване на НАСА , на полигони на НАСА , с технологии собственост на НАСА и ПАРИ на НАСА .... А Емигранта дори няма техническо образование. Купи си го чак когато забогатя....
4
21
 
8
 
! Отговори
Копейката преди 7 месеца
Единствените които плюят с такава страст и усърдие Русия са българските слугинчета на Сорос с надежда дедо Евреин да започне да им плаща. Целия свят мразел Русия... ахахахха. А дано,ама надали. Ето Фактите за отнощенията на САЩ с Русия. Търговията им бележи нови и нови увеличения на стокооборота.САЩ ВСЯКА година, тази включително купуват ядрено гориво за милиарди... Съвместната им космическа програма ПРОДЪЛЖАВА. САЩ вече втора година ОТКАЗВАТ да включат Русия в списъка си с терористични държави.
3
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега руския космонавт Константин да опъне в космоса американката Джазмин и да подпишат договора за премирие между Украйна...пардон между САЩ и Русия.
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имигрант от Африка си прави частна космическа компания и за 20 години погреба Роскосмос. Точно годините когато великия Путин управлява. Последния успех на Роскосмос, твърдо скачване с Луната
1
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Двигателите руски, нали копейки хахахаххахаха