Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат"

Затрудняват се да поглъщат задържащия топлина въглероден диоксид
39
Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат"
Снимка: Pixabay

Учени от университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че дърветата се затрудняват да поглъщат задържащия топлина въглероден диоксид в по-топъл и сух климат, съобщи сайтът на висшето училище.

Това означава, че на фона на продължаващото затопляне на планетата дърветата губят способността си да противодействат на глобалното затопляне и не могат да служат като решение за компенсиране на въглеродния отпечатък на човечеството.

"Установихме, че дърветата в по-топъл и сух климат по-скоро кашлят, вместо да дишат" , казва водещият автор на изследването Макс Лойд.

Известно е, че дърветата извличат въглероден диоксид от атмосферата по време на фотосинтезата. При стресови условия обаче те започват да го освобождават обратно в нея - процес, известен като фотодишане.

Новото изследване показва, че при топъл климат и недостиг на вода степента на фотодишане е до два пъти по-висока. Подобна реакция започва да се проявява, когато средните дневни температури достигнат 20 градуса Целзий, и се влошава с продължаването на затоплянето.

За целите на изследването авторите му са анализирали 30 проби от дървесина, събрани в различни климатични зони в доста региони на света. За нивата на въглерод свидетелстват определени изотопи, наречени метоксилни групи. Най-старите проби датират от 30-те и 40-те години на миналия век.

Експертите отбелязват, че понастоящем дърветата поглъщат около 25 процента от излишния въглерод, отделян от човечеството. Този показател обаче вероятно ще намалее в бъдеще. Емисиите на въглероден диоксид освен това ще повлияят на състава на атмосферата.

В бъдеще екипът възнамерява да установи как дърветата са реагирали на климатичните промени преди десетки милиони години, използвайки за анализ вкаменено дърво.

"Може да се наложи да се върнем милиони години назад, за да разберем по-добре как ще изглежда нашето бъдеще", пишат авторите на изследването, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките". /БТА, Елена Христова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: дървета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
0
 
! Отговори
ьааьаьаь преди 2 месеца
Сега ще напечатат пари и ще решат проблема. Сащ нали така правят. Всичко се решава с пари
33
3
 
1
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 2 месеца
Още една причина да затвориме вьглишните централи
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А бре тея нормални ли са?Как дърветата ще кашлят?Вместо да пишат такива измишльотини ги водете на лекар за ментално здраве.Заради ковид ли напоследък има толкова луди?
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Установихме, че дърветата в по-топъл и сух климат по-скоро кашлят, вместо да дишат" , казва водещият автор на изследването Макс Лойд.". Това не е изследване. Това е диагноза.
30
1
 
18
 
! Отговори
Майстора преди 2 месеца
Машината за лъжи и измишльотини и пропаганда, която работеше денонощно за КОВИД-измамата, сега е включена на пълна мощност за клаймътченч мега-измамата. Сега ще се наслушаме на най-абсурдни съчинения, всеки ден, всеки час. Само чрез непрекъснато облъчване и страх могат да се принудят хората отново да приемат злонамерени и античовешки "мерки" и извращения.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГОСПОДИ КАКВА ГЛЛУПОСТ!! Защо пускат со2 в оранжериите, поинтересувайте се... Лудостта на зелената секта става много опасна вече...
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По принцип е така, но тази част със "кашлянето" не е вярна. Дървото може да отделя въглероден диоксид само ако е умряло и в процес на разграждане. Иначе топлото време стимулира дърветата да поемат повече въглероден диоксид. Фотосинтезата се осъществява най ефективно при топло, слънчево и влажно време. Затова най голям растеж има през пролетта. При намалява светлата част на деня растежа намаля и спира напълно през есента. Изключение са иглолистните. Те растат и зимата но по бавно.
27
0
 
15
 
! Отговори
Ооо! преди 2 месеца
Това пречи на зеления преход! Всички дървета трябва да се премахнат като стане по топло за да се намали въглеродния отпечатък. Започваме с тия в зелената зона София център.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЛОЖЕТЕ ИМ ПРОТИВОГАЗИ!!...
25
3
 
4
 
! Отговори
Ей, джурналята, преди 2 месеца
За цикъла на Кребс, челили сте в училище?
24
0
 
14
 
! Отговори
А дървото на преди 2 месеца
Снимката е ядено от бобър! Четете бре хора! Клечането по баровете и в разните му там "социални"(или по-точно сексуални) мрежи, не ви правят умни! Там затъпявате!
23
0
 
10
 
! Отговори
Ало, нещо лъжете! преди 2 месеца
".....За нивата на въглерод свидетелстват определени изотопи, наречени метоксилни групи......" Метоксилните групи са част от органични съединения, а не са изотопи на въглерода! Някой, май не е учил химия в училище! Ако джурналистката искаше да не пише глупости, то трябваше да подходи по друг начин!
22
0
 
17
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 2 месеца
Пак подготвят няква схема отдалече
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В следващото проучване ще установят, че дърветата плачат заради глобалното затопляне и крещят "Как смеете?"
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Моля да прекръстите списанието от "Протоколи на Американската Академия" в "Протоколи на ционистките мъдреци"! Тогава всичко ще си дойде на мястото.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Верно ли, пречи им да дишат липсата на въглероден диоксид и естественото на-т-ор-яване. Скоро и хора и жи-в-о-тни може да са така поради липса на кислород, който създават растенията. Всяко вмешателство в природата е вредно за всички, тя има баланс и кръговрат. Силните ветрове/задвижващи вятърните мелници/, също пречат на растенията, изсушават и изветрят почвите. Всички планински върхове са без растителност точно защото почти винаги има ветрец. Перки или природа.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Затова дайте да ликвидираме въглеродния двуокис, който дърветата превръщат в кислород, който дишаме нали така, клoy ни?
17
0
 
20
 
! Отговори
опетков преди 2 месеца
Бактисахме от платени псевдо учЕни. Има такава категория от тях, които ще ти напишат каквото им кажеш за дребни стотинки. Никакъв морал, никакви научни принципи. Имам един въпрос към "зелените" многознайковци: Колко процента от земната атмосфера заема предизвикващия "глобалното затопляне" въглероден двуокис? Който знае да вдигне ръка. И вярно, този термин вече е демоде. Понеже се разбра, че затопляне, ту има, ту няма, сега се говори за "климатични промени".
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фантасмагориите на залените шарлатани не знаят граници. Циркаджии.
15
0
 
14
 
! Отговори
Сатир преди 2 месеца
Без светлина фотосинтезата не съществува. За това се препоръчва в спалните помещения да няма растения. Някой опитва да направи сензация от нещо известно преди повече от 60 г.