Ексклузивна онлайн среща с Агнешка Холанд

Ето я и филмовата програма за днес на СФФ
1 окт 2020 13:55, Петя Славова
0
Ексклузивна онлайн среща с Агнешка Холанд
Снимка: София Филм Фест

Тази вечер акцентът на фестивала е ексклузивното онлайн интервю на полския киновед Барбара Холендер
с носителката на Наградата ФИПРЕССИ 94 Платиниум Агнешка Холанд. Събитието е с начален час 21.00 часа.
Интервюто ще бъде излъчено на живо на сайтовете на ФИПРЕССИ (http://fipresci.org/) и София Филм Фест (www.siff.bg), в YouTube канала на София Филм Фест и социалните мрежи, и ще бъде достъпно до целия филмов свят.

Филмовата програма продължава от 19.30 часа в кино "Люмиер" на "Истории за птици, хора и други чудеса" -  документалният филм е поглед към тайнствения магичен свят на Йордан Радичков.

Режисьорът и продуцент проф. Любомир Халачев снима филма с реверанс към живота и творчеството на големия български писател, драматург и сценарист, чиято 90-годишнина България отбеляза в края на 2019 година.

От 16.00 часа в Дом на киното започва "Кино за незрящи" с анимацията "Чутовното нашествие на мечките в Сицилия", която е подходяща както за малки, така и за големи почитатели на доброто кино.

Режисьор е Лоренцо Матоти, а филмът е номиниран в секция "Особен поглед" в Кан ‘19. Историята разказва за могъщия крал на мечките, който за да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, слиза със своето семейство от планината към света на хората...

От 18.00 часа е прожекцията на "Изкачването". Филмът разказва за бурната, но трайна връзка между Кайл и Майк, които през годините са споделяли много смях и страдания. Това е истинската история на двама приятели, чиято силна връзка се превръща в един въздействащ, човешки,но и смущаващ филм за границите (или тяхната липса) на приятелството.

От 20.30 часа идва ред на "Арабски блус" на Манеле Лабиди Лабе - история за имигранти, които след години, прекарани в Париж, се завръщат в родния Тунис. Пътят обратно е особено интересен, а и сблъсъкът с държавните институции е представен със сериозна доза хумор. В главната роля е прекрасната и изключително талантлива актриса Голшифтех Фарахани.

В кино "Одеон" от 18.00 часа е прожекцията на "За безкрайността" със "Сребърен лъв" за режисура от Венеция 2019 ще зарадва феновете на Рой Андершон и шведското кино. Чрез най-новата си творба Андершон добавя размисли върху красотата и жестокостта на нашата реалност, а зрителите наблюдават действието подобно на пътуване в нечий сън. Филмът е едновременно ода и елегия, калейдоскоп на човечността,както и безкрайна история на уязвимостта на самото съществуване…

От 19.45 ефилмът на италианския майстор Марко Белокио - "Предателят", участвал в конкурса в Кан, разказва за живота на т.нар. "бос на двата свята". Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. Стилната работа на режисьора и изпълнението на актьора Пиерфранческо Фавино са в основата на успеха на филма, който представя неуморимия Белокио в най-добра форма.

"Фарът" може да видим от 19.00 часа в Cine Grand Park Center. Това е втори пълнометражен филм на художника, сценарист и режисьор Робърт Егърс – премиерата му беше в "Петнайсетдневката на режисьорите" и бе отличен
с наградата на ФИПРЕССИ в тази паралелна секция на Кан 2019. "Фарът" е брилянтно жанрово изследване на подхранените от суровата изолация бездънни и страховити измерения на човешката психика, в комбинация с мистика, фолклорни елементи и изключителни актьорски изпълнения на Уилям Дефо и Робърт Патинсън.

Във Френски институт - Кино "Славейков от 19.30 часа ще се прожектира "Свидетелите на Путин" -  впечатляващ разказ на известния документалист Виталий Мански, председател на документалното жури на 24-тия София Филм Фест. Той връща зрителите в последния ден на 1999 г., когато бившият шеф на КГБ, министър-председателят Владимир Путин, става президент на Русия. Мански изгражда филма си от изказвания на свидетели на събитията, които се случват след този съдбовен декемврийски ден.

Чешки център кани зрителите в 18.30 часа, когато може да се види "Хордубал " -  черно-бял филм по Карел Чапек, създаден през 1937 година от режисьора Мартин Фрич. Юрай Хордубал се завръща след осем години прекарани в Америка, където е изкарал достатъчно пари, които да вложи в собственото си стопанство. Но дъщеря му Хафи не го познава, а съпругата му Полана не се радва, че го вижда.Прожекцията е с вход  свободен

В културен център G8 може да гледамеот 20.15 часа  "Държавно погребение" на Сергей Лозница. С помощта на уникални, в по-голямата си част непоказвани досега, кадри от март 1953 година, филмът  показва погребението на Йосиф Висарионович Сталин като кулминация на култа към личността на диктатора. На траурната церемония се стичат десетки хиляди опечалени. Филмът проследява всеки етап от погребалния спектакъл, описан от вестник "Правда" като "Великото сбогуване", и демонстрира драматичното и абсурдно значение на живота и смъртта по време на режима на Сталин.

От 19.30 в Euro Cinema е отличеният с две номинации "Оскар" - за международен и пълнометражен документален филм, и едновременно с това най-награждаван филм в Сънданс (голямата и специалната награда на журито,
както и признание за операторско майсторство), "Медена земя" на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония, 2019) разказва историята на една от последните пчеларки в почти забравено кътче на Европа.

В Кино "Влайкова" от 20.00 часа е прожекцията на "Мартин Идън" на Пиетро Марчело е екранизация на едноименната полубиографична класика на Джек Лондон, а премиерата ѝ бе на фестивала във Венеция 2019, където филмът бе сред номинираните за "Златен лъв", а Лука Маринели получи престижната награда "Coppa Volpi" за най-добър актьор. Бедният и необразован моряк Мартин се превръща в успешен писател, едва
след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му...


0
Още от СФФ 2020
Неизвестни детайли от българското кино в "Мълчанието е достойнство"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари