Новият филм на Драго Шолев "Рибена кост" - на 26-ия СФФ

Продукцията е включена в Балканския конкурс
17 яну 2022 21:00, Петя Славова
3
Новият филм на Драго Шолев "Рибена кост" - на 26-ия СФФ
Снимка: София Филм Фест

Най-новият филм на режисьора Драго Шолев "Рибена кост" може да видим на 26-ото издание на София Филм Фест в Балканския конкурс. Той е копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон.

Драго Шолев е познат у нас след трите престижни награди на София Филм Фест 2011 за стартиралия от София Мийтингс дебютен филм "Подслон" (най-добър филм в международния конкурс, най-добър български филм и награда на публиката), след още три приза на София Филм Фест 2019 за втория му филм, също започнал своя път от София Мийтингс - "Прасето" (специална награда на журито, награда за най-добър български филм и отличието на ФИПРЕССИ).

Също така е автор  на късометражните "Преди живота, след смъртта", спечелил JAMESON за най-добър български късометражен филм. Успехи имат и другите му късометражни продукции "Семейство", "Посредникът" и анимационният "Хабанера".

Сюжетът в "Рибена кост"проследява драматичните девет истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него…

Ето какво споделя Драгомир Шолев пред Мария Панайотова за сп. "Култура": "Този проект премина през много различни етапи, в продължение на осем години. Променяха се доста неща и отношението към текста също се трансформира. Но благодарение на времето нещата узряват и трябва да съумееш да издържиш на идеята и на фантазиите си… Творчеството е и търсене някъде вътре в себе си на неща, които не са се случвали, но предстои да се случат. Или може би се случват всеки ден, но ги забелязваш, когато е настъпил моментът, в който си достатъчно подготвен за тях… „Рибена кост“ е история, която стои в своеобразно гранично състояние, между две същности – водата и земята, цивилизацията и дивото, свещеното и профанното, лятото и есента, смешното и тъжното, правилното и грешното…"

Зад сценария на "Рибена кост" стоят режисьорът на филма, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, който работи за първи път с Драго Шолев по негов пълнометражен филм и има сериозен опит с творби на български режисьори като „Аве“, „И после светлина“, „18% сиво“, „Мисия Лондон“ и много други. Музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. "Рибена кост" бе удостоен с наградата на СБФД за най-добър филм на Фестивала на българския игрален филм "Златна Роза" 2021, както и с приза за операторско майсторство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И както казват атлантическите ни приятели - Zero F's given!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неква Мегатъпня?