Носителят на "Сребърна мечка" от Берлинале открива днес СФФ

"Двете страни на острието" може да гледаме от 19.00 часа
10 мар 2022 09:32, Петя Славова
1
Носителят на "Сребърна мечка" от Берлинале открива днес СФФ
Снимка: София Филм Фест

Носителят на "Сребърна мечка" от Берлинале 2022 "Двете страни на острието" на първата дама на френското кино Клер Дени открива официално 26-ото издание на София Филм Фест.

Прожекцията е на 10 март от 19.00 часа в Зала 1 на НДК.

София Филм Фест е първият фестивал в света след Берлин, който ще представи творбата "Двете страни на острието" на легендата Клер Дени  на откриването на 26-ото си издание. Филмът се представя в партньорство с Френския институт в България и посолството на Франция по случай Председателството на Франция на Европейския съюз.

Главните роли са поверени на великолепните Жулиет Бинош и Венсан Линдон. Сюжетът проследява отношенията в една семейна двойка, която има стабилна връзка в продължение на десетилетие. Оказва се, че Сара не е безразлична към… най-добрия приятел на своя съпруг.

Клер Дени е легенда. След смъртта на Аньес Варда е смятана за първата дама на френското кино. Част от филмите ѝ се фокусират върху проблемите на колониализма в Африка и последиците от него.

Началото на пътя ѝ в киното е като като асистент-режисьор на Вим Вендерс, в "Париж, щата Тексас" (1984) и "Криле на желанието" (1987), както и на Джим Джармуш в "Извън закона" (1986). Още с дебютния си пълнометражен филм "Шоколад", създаден преди 34 години, Клер Дени е номинирана за "Златна палма"; три от филмите ѝ през следващите години са номинирани за "Златен лъв".

Определяна от медиите като силна и целеустремена натура, дори и на 75 години Клер Дени демонстрира перфектна форма и поддържа удивително темпо в творческия процес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари