Кметицата: Нека софиянци направят града си по-красив!

Столицата отбелязва днес празника на премъдростта
17 сеп 2010 09:19,
123
Кметицата: Нека софиянци направят града си по-красив!
Снимка: БГНЕС

"Нека софиянци направят града си по-красив и по-добър", призова кметът Йорданка Фандъкова.

"Много места има в София, които са исторически и вдъхновяващи. Безспорно кварталът, който обичам, е "Иван Вазов”, Южния парк, който сега започваме да реконструираме. Правим голям ремонт на улица "Бяла черква” на главния вход. Любимото ми място е църквата "Св. София", допълни тя.

"Градът продължава да работи и да се развива и това е най-голямата ми задача като кмет. Вярно е, че прилича на строителна площадка, но резултатите ще можем да видим още в края на другата година. За 3-4 години градът ще се преобрази", категорична бе Фандъкова.

"София е лидерът в усвояването на еврофондовете в България, с метрото, с кандидатстването за завода за битови отпадъци. Преходът на хаотично презастрояване на София завършва. Нашата амбиция е да се усети атмосферата в целия град, а атмосферата се прави най-вече от хората, въпросът е, че има проблеми, които са натрупани – чистота, инфраструктура, задръствания, всичко е трупано с години и изисква време", коментира още пред БНТ Йорданка Фандъкова.

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали за Христовата вяра през 126 година по време на римския император Адриан (117-138 г.).

Църквата почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета.

Вяра, Надежда и Любов пък са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.

От 777 г. мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Днешният ден е обявен за празник на столицата ни – София, чието име на гръцки означава "премъдрост".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало ФандУкова, свърши поне за пет пари работа и не пращай софийския *** по други градове.Като сте некадърници, използвайки мижитурките ГЕРБ парламентаристи и си гласувате закони, каквито си искате, а хората от другите градове изобщо не ви интересуват!И ти си като Бойко по големите локуми.
85
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 92Ти незнаеш да пишеш правилно.Но критикуваш?!
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ ПИШЕТЕ ЗА ЧИСТОТАТА В СОФИЯ. САМО ТОЗИ КОЙТО Е ИЗЛИТАЛ ИЛИ КАЦЪЛ СЪС САМОЛЕТ ,ЗНАЕ ЧЕ СОФИЯ ПРИЛИЧА НА КАБУЛ - ОГРОМНА МРАСУТИЯ. НЕ ГОВОРЯ ЗА ЦЕНТЪРА
83
1
 
11
 
! Отговори
Тодорова преди 13 години
Нека софиянци направят града си по-красив и по-добър", призова кметът Йорданка Фандъкова.Как точно софиянци да направят града си по-красив? Колкото и да искаме - не става! Тази сутрин на бул. Черни връх щях да бъда блъсната от багер, който се движеше без да се съобразява с хората, които минаваха покрай него, защото колкото и да искахме да вървим по тротоара, бяхме принудени да вървим по шосето с коли, тъй като тротоара беше ограден от заграждения, може би пак свързано със строежа на метрото.
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 87Алоу объркал си рейса.Аз съм израсъл на паве и съм учил на ''Шишман'' на г*за на коня.Не ме бъркай с някой див селянин.Това че от преди 9.9 1944 имам вила в манастирски ливади и се преместих да живея там не ме орави селянин.Кой знае ти от кое люлинско гето лаеш някъде там...
81
4
 
9
 
! Отговори
ГражданинЪТ преди 13 години
"Иван Вазов" е един от най-елитните квартали на София! Факт!
80
3
 
13
 
! Отговори
Софиянец от Плевен преди 13 години
Честит празник на всички софиянци!
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе какъв елитен бе пич. Вас селяните ви излъгаха, че и Хладилника е Лозенец, за да се изръсвате повече пачки за нескопосоно построените и нацвъкани насред нищото комплекси. Какви елитни квартали са тези, които нямат елементарна инфраструктура. А ако нямаш поне джип, не можеш да се добереш до що годе път с по-малко дупки за да отидеш на работа.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подкрепям те абсолютно. Искам също да отбележа още нещо, което масово не се знае и е натрапено пак от журналистите (всички). Масово се използва думата ГРАДОНАЧАЛНИК в смисъл на КМЕТ. ГРАДОНАЧАЛНИК означава началник на полицията в града. Докато Бойко беше кмет, това по някакъв начин беше изпълнено с частично съдържание. Но да продължава да се употребява и сега е повече от смешно. НЕ на чалгизацията, НЕ на ***, НЕ на мутризацията, НЕ на неграмотността.
77
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
София е града с най-много човекарници в България.Миризливи панелки от соца и мръсни улици и транспорт.Препускат джипове с кучиаши на мутри,които се мислят за безсмъртни.Вечер се тъпчат в чалга клубове и се друсат като си мислят ,че света е в краката им.Отдавна София не е това което беше.Сбирщайн от йекащи роднини са се навъдили и купуват безумно скъпите жилища,като си мислят,че и те са софиянци вече.А повечето софиянци се изнесоха и дадоха всичко под наем,защото няма въздух вече.Честит празник!
76
4
 
4
 
! Отговори
Диди преди 13 години
Това го копирах от един форум.Докато има такива и докато не се вземат мерки да се ограничи достъпът на провинциалисти до София няма начин да имаме чиста и европейска столица.......! Аз лично, когато имам нещастието да съм за малко в софия, гледам да правя колкото се може повече ***, например си пикая където си искам и навсякъде веднъж даже като нямаше никой друг в трамвая си изпиках най-отзад беше късно, също като влизам в някое заведение, като вляза в *** го опикавам много яко и като цяло постоянно се храча къде ли не, *** никога в кош за *** или нещо такова, задължително се мятат наоколо, през терасата също задължително всичко през терасата се изхвърля, също се и пикае пак през терасата, но само по тъмно, много интересен феномен поне за мен е, че като съм на тая неописума територия постоянно имам нуждата да се оригвам, ходил съм на много места, верно на много места съм ходил, само насред шопско тама ми става, ее не се и задържам, оригвам си се по цял ден, независимо къде се намирам, гледам да цапам всичко наоколо и да се еб*вам със всякви продавачки и такива разни.последния път като бях там, преди да си тръгна подпалих там два квартални препълнени казана с ***, да им смърди на другия ден и всякакви такива.ПРИЗОВАВАМ всички тези, които имат нещастието , да са за малко в софия да действат по същия начин, за да натровим и *** шопското население с още по-бързи темпове!Които не са за малко, а за постоянно искрено ги съжалявам, наистина съжалявам пичове!! сигурно само в пеУник е по зле!!Това е от мен, пределно искрен съм
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кога пък е била жизнерадостна и фина. Марионетките по принцип са лишени от живец. Те само слушкат и тичкат. И когато трябва заемат нужнате пози. Толкова безличен кмет София никога не е имала. И Бойко беше некадърен, но поне правеше шоу. Тази не става за нищо.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не бе, просто Бойко е много зает и няма време да я ръчка така, както правеше докато му беше соло тошак в кметсвото.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха-ха, откъде го измисли "Иван Вазов" и елитен квартал. Така ли ви лъжат на село.
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КМЕТКА - МАРИОНЕТКА
71
1
 
4
 
! Отговори
УФСЪ преди 13 години
колко е права "..да направят града си", ама точно така, самоков си е друго нещо.не можеш да очакваш човек да обича друг град освен родния, ама какво търси тук.но това е друга темаДА НИ Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКА НА СТОЛИЦАТА(ЗА ВСИЧКИ КОИТО ГО ЧУВСТРВАТ ТАКЪВ) И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ СОФИЯ, ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
София си е фабрика за инсулти и инфаркти.Щом излезнеш от дома си и почват нервите ,клаксоните,псувните и катастрофите.Всеки пречи на другия.Лъскавите коли се навират без да чакат реда си.Придошлите от провинцията гледат в една точка и се чудят как другите се оправят.Пешеходците пресичат както си искат,пълен абсурд!И когато отидеш на работа вече си изнервен.Почва всеки да те дразни и се стресираш.А колко тихо е в околните села...
69
1
 
7
 
! Отговори
празник преди 13 години
Г-жо КМЕТ, всички големци се интересуват и се грижат само за мястото,което се намира зад високите зидани дувари или зад луксозните порти на отделни кооперации Хайде погрижете се първо всички вие за красотата на София,софиянци знаят как да ви последват Страната ни беше цветна градина-по улици и шосета и магистрали цъфтяха много рози, сега-БУРЕНИ И БУНИЩА
68
1
 
4
 
! Отговори
lp преди 13 години
Това не е болест ами "алопециа тоталис", състояние при което се губи 100% от окосмяването по цялото тяло, включително и на главата. При жените е характерно след мено пауза. Автоимунен проблем. Иначе всичко останало е ок.Не знам кога си ходил в Букурещ, но там е с пъти по чисто. Последните ми впечатления са от 2009.
67
0
 
4
 
! Отговори
Кор преди 13 години
Столицата ни носи името на Премъдростта Божия и няма нищо общо с мъченицата Св. София. Това е единствената столица в света кръстена на Бог!