Кметицата: Нека софиянци направят града си по-красив!

Столицата отбелязва днес празника на премъдростта
17 сеп 2010 09:19,
123
Кметицата: Нека софиянци направят града си по-красив!
Снимка: БГНЕС

"Нека софиянци направят града си по-красив и по-добър", призова кметът Йорданка Фандъкова.

"Много места има в София, които са исторически и вдъхновяващи. Безспорно кварталът, който обичам, е "Иван Вазов”, Южния парк, който сега започваме да реконструираме. Правим голям ремонт на улица "Бяла черква” на главния вход. Любимото ми място е църквата "Св. София", допълни тя.

"Градът продължава да работи и да се развива и това е най-голямата ми задача като кмет. Вярно е, че прилича на строителна площадка, но резултатите ще можем да видим още в края на другата година. За 3-4 години градът ще се преобрази", категорична бе Фандъкова.

"София е лидерът в усвояването на еврофондовете в България, с метрото, с кандидатстването за завода за битови отпадъци. Преходът на хаотично презастрояване на София завършва. Нашата амбиция е да се усети атмосферата в целия град, а атмосферата се прави най-вече от хората, въпросът е, че има проблеми, които са натрупани – чистота, инфраструктура, задръствания, всичко е трупано с години и изисква време", коментира още пред БНТ Йорданка Фандъкова.

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали за Христовата вяра през 126 година по време на римския император Адриан (117-138 г.).

Църквата почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета.

Вяра, Надежда и Любов пък са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.

От 777 г. мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Днешният ден е обявен за празник на столицата ни – София, чието име на гръцки означава "премъдрост".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
9
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
Абе тази жена някакъв лифтинг ли си направи на лицето, че изглежда толкова нелепо напоследък?
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе София като София кво да ви кажа.20 години чакахме да асфалтират улиците в квартал ''Манастирси ливади''.Преди 5 години мина канализация и нов водопровод,започна да се строи и ливадите се превърнаха в човекарници.И газ мина на места но асвалт няма.Е ще почакаме още 20 години,ама столица ли е това?До всеки кмет пишеме и нищо.Та празник ли е незнам ама като е сухо е прах а като вали е кал.А онзи французин ми говори как ромите живеели на неасфалтирани улици.Е ние не сме роми но живеем и ние така
44
6
 
3
 
! Отговори
kk преди 13 години
Кметицата,както и повечето и подръжници са неграмотни!Какъв Празник на София е днес?!Никакъв!Според църковният календар Празникът на София трябва да се чества на 25 март!Да се произнесе и "историкът-***" Божидар Димитров!Корифеят на "безгрешната" мисъл!А София в състоянието си днес резултат на "управлението" й от предишните 6 години ,ще стане красива след около 20!
43
2
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ми и тя .. да си хване, към родното место.. що не е столичанка :)
42
3
 
9
 
! Отговори
Чардафона преди 13 години
Хубаво е да се помисли за селяните от провинцията. Бих предложил на кметицата да ги подгони, както направи Саркози с *** в Париж. Да си отиват по родните места!
41
7
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
варна е града на бълхите хаха . .. един плаж и по него умрели плъхове събират.. :)градове и столици от селски тип.. ей това е бг - то :)
40
2
 
5
 
! Отговори
ГражданинЪТ преди 13 години
Не всички живеем в елитен квартал като "Иван Вазов" г-жо кметице! Помислете и за хората от по-крайните квартали, където е абсолютна мизерия!
39
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кореняк - софиянци ;) - евреи и турци и тук таме българи ти от кои си? Всъщност защо не си направиш една табелка и да си я носиш с гордост може да ти порасне чурката или да ти дадат + 10 контролни точки от КАТ. паляци
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Варна е Градът :)
37
3
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
хайде хайде .. София е бледо копие на европейски град, камо ли столица .. т.нар култови места в нея са в достатъчна степен омерзени архиктертурно, като вид и околно пространство.. София е лишена от естестика .. има прекрасни места, но те са за пожелателни картички след електронна обработка :)
36
2
 
9
 
! Отговори
София-прекрасен град преди 13 години
Обичам София-моят роден град. За да усетиш духът на София-наистина трябва да си роден тук, и родителите ти да са софиянци. Музеи, паркове, прекрасни улици, чудесна архитектура в центъра на София, университети, красиви площади, близоста на Витоша и възможността за 2 часа от центъра на София да бъдеш на Черни връх-всичко това е незаменимо. Красив, чист и приятен град, София е в сърцата на всички кореняк-софиянци. Обичам моя роден град- София!
35
0
 
9
 
! Отговори
1234 преди 13 години
Честит празник на столичани! Да си пожелаем улиците без кучета, транспорта без кражби и подлезите с охрана! И много повече чистота...
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бафмааму!На празника на премъдростта Фандъкова се изказала.Ся чакаме Боко.
33
4
 
5
 
! Отговори
a1 преди 13 години
Ей матряла как така една новина нямаше дори със съвсем отдалечена тема и да не се почне войната София срещу България? Матрял и *** народ ви го казаха и са прави. Никакво уважение към братята и сестрите си нямате. Абсолютен злобен негоден матрял. Жалко ,че съм българин лично аз се разграничавам от всички плюещи с омраза.
32
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Честит празник на София и софиянци !Честит празник и на всички именници - живи и здрави !
31
2
 
4
 
! Отговори
съвет преди 13 години
Селяни-когато идвате в София на "пазар"- влезте в и някой музей, посетете изложба, купете си билет за театрална постановка, отидете на симфоничен концерт в зала България-не е срамно, и не боли!
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
леко философе ,че ще напръскаш монитора с лиги :) ти не може да си напишеш от кой град си правилно тръгнал акъл да дава хващай правата лопата и отивай да ринеш тор софиАнецо - марсиАнецо.
29
4
 
5
 
! Отговори
yashinaki преди 13 години
Ти да не работиш в статистиката, че знаеш кой си е сменил регистрацията и кой не!? Аз ти говоря за манталитет и поведение, не за адресна регистрация. А що се отнася до ***, проблема е че няма завод, а не че Пловдив не иска да се зарине с нашия ***! Хората които са дошли в софия, са го направили, за да си изкарват хляба, а не за да пречат на такива тесногръди скотове като теб :) По същия начин, по който, ако имаше много работа в Перник, и ти имаше нужда от пари, щеше да запрашиш натам!
28
0
 
7
 
! Отговори
София-моя роден град преди 13 години
Честит празник на всички софиянци. Обичаме нашия прекрасен град София. Булевард Руски, Докторската градина, улица Раковски, градинката срещу Министерството на отбраната, парк Гео Милев, Славейков, булевард Патриахр Евтимии, Стъклената Спирка на Иван Асен, дворът на университета, алейте пред народната библиотека, парк лозенец, паркът пред театър София... Прекрасно е!
27
2
 
9
 
! Отговори
Калин преди 13 години
има ли по зенамарена и обгрознена европейска столица от Софето...каквато страната, такава и столицата :)