От 400 хил. абонати на парното 17 000 я карат на аванта

Топлофикация вади списъци с длъжниците си в София
28 сеп 2010 07:45,
56
От 400 хил. абонати на парното 17 000 я карат на аванта
Снимка: БГНЕС

17 хил. домакинства в София имат натрупани задължения за парно в период от преди 5-10 години, съобщи шефът на столичната топлофикация Петко Милевски.

Общо абонатите на дружеството са около 400 хиляди.

Милевски допълни, че пръст в увеличението на затлачените сметки за парно има предишното държавно управление на станалото отново общинско дружество.

Още по темата

По думите му обещанието от 2008 г. на тогавашния принципал на компанията - Министерството на икономиката и енергетиката, че ще опрости натрупания от увеличената цена на газа дълг на "Топлофикация-София" за 200 млн. лв., е довело до намаляване на събираемостта на сметките.

Политиката на дружеството да предявява съдебни искове срещу длъжниците си обаче дава резултат и това е довело до ръст на събираемостта на сметките.

Милевски даде за пример как при очаквани 3 млн. лв. събираемост след предаването на искове за дела срещу неизрядни длъжници в Софийски районен съд са платени 8 млн. лв. през миналата година.

През тази година прогнозите на дружеството са за още по-голям ръст на събираемостта.

Според зам.-кмета на столицата Минко Герджиков за това ще допринесе публикуването на имената на големите длъжници, наемането на частни съдебни изпълнители за събиране на просрочените задължения, създаването на нов топлинен счетоводител в лицето на "Топлофикация-София".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ал) и всичко си тъгва по старо му. пак нямаш парички, пак те съдят, пак ти се съди....лек размисъл, намиране на някакви парички, борчове, но поне са безлихвени....да живеят добрите приятели!!!...и т.н.. не ми пишете за селяни, софиянци, провинция и т.н, койти си няма си няма, а пък който има пари си плаща и не му се занимава с размисли по темата :((((
53
0
 
15
 
! Отговори
.... преди 13 години
как се влиза в омагьосан кръг!нямаш пари да си плашаш сметките, но знаеш, че са ти надписани и че нещо не върви и искаш да ги съдиш,да си търсиш правата, да вкараш малко справедливост в тая държава обаче..... нямаш парички и за това и излиза, че тия те съдят. замисляш се обаче , че и съдебната ни система накуцва и преценяваш, че ти излиза доста по изгодно да си платиш сметката. теглиш една яка М.... д..а,...... ..... .... .... .... ...... ..... ....... ..... .......!(псувя, за който не е разбр
52
0
 
17
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Браво Васе само да се намерят поне двама трима такива смелчаци и си мисля че топлофикация ще се осъзнае че така с репресивни методи не става.
51
0
 
21
 
! Отговори
м преди 13 години
Егати и скапаняците! Щом не са платили хората значи нямат пари бре! Ще ми се хвалят тука, че със съдия изпълнител си ги събрали.То за реване, те се хвалят.Ама така е...сегашните управляваще се радват на немотията и страданията на хората.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само изпразни инсталацията,че и у вас ще стане като с титаник :)
49
0
 
20
 
! Отговори
Васо преди 13 години
Към 43:"А отказа от ползване , дори закона не позволява да осъществиш тази своя мечта, да не ползваш и да не плащаш. Тръбите който минават през апартамента никой няма да ти позволи да премахнеш." Ще ги резна, като стой та гледай та ще ше загубят като потребители останалите овци дето им пълнят гушите. Защото в блока са останали редовни към тях платци по-малко от половината собственици, 20% тотално са се изключили, а над 30% не плащат. Просто един трябва да го направи и са отишли при Титаник.
48
0
 
18
 
! Отговори
аз преди 13 години
Топлофикация е черна каса за финансиране на политическите партии. Затова никоя власт няма да направи нищо срещу нея.
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Принудителната продажба се обяснява с т.нар. "ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ" т.е. като си купувал да си мислил - не че повечето хора са имали избор при купуването на панелки в периода до 89-та....
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Енергията е вещ (вкл. топлоенергията) чл.110 ал.2 от ЗС тя е стока а не услуга и трябва да бъде точно измерена а не изчислена по прогнозни данни и методики. ЧЛ.70(1) от ЗЗППТ Принудителна продажба е продажба без изрично предварително искане от страна на потребителя. (2) Принудителната продажба е забранена. (3) В случаите по ал.1 потребителят има право да откаже получаването на стоката или да я задържи, без да дължи заплащането й на този който я е изпратил, и без задължения за връщането й
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За високите сметки сме си виновни сами. Не защото е скъпо - дори напротив!!!Скъпо ни излиза , заради кражбите на съседи "тарикати" , тяхното израсходвано количество топлина се празпределя м/у съседите от дадения вход.Давам ви за пример моето жилище- не се пести топлоенергия, но и не се разхищава - нямам крадливи съседи и сметката ми е 100-120 лв през отоплителния период. Приятелката ми плаща по 200-250 въпреки че "пестят" , имат доста съседи със скрито подово отопление и "резервни радиатори"
44
0
 
19
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Погасителната давност за вземанията на топлофикация не е пет години , а три години. По смисъла на закона месечните сметки за парно са периодични плащания и по тази причина /виж ЗЗД / давностният срок е три години.
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В месечните отчетни документи на Толофикация не се посочва технологичния разход на топлинна енергия в абонатната станция, който се приспада от показанието на топломера и е за сметка на топлопреосното предприятие според наредбата за топлоснабдяване чл.46 ал.2 и според т.3 на приложение към чл.59 ал.1 Липсва точно измерване с уред който подлежи на държавен метрологичен контрол, нарушават чл.5 от закона за защита на пореб. а именно информацията да е вярна пълна и разбираема.
42
0
 
18
 
! Отговори
40 преди 13 години
Всъщност погасителната давност за парното е 3 години :). Но на този гнусен закостенял монополист не трябва да се плаща и стотинка. Това е начина да влезе в правия път. Единствените сигурно в света са парнаджиите и ВиК, които задължават потребителя да купи сам измервателните си уреди. Друг е въпроса тези уреди изобщо какво измерват? Да не говорим, че нямат сертификат от агенцията по Метрология. А тоя почна типично по гербовски - те предните виновни. А преди това кой беше принципал?
41
0
 
15
 
! Отговори
ВР преди 13 години
До: Е,точно такива Частния съдебен изпълнител, от някой който няма нищо не може да вземе нищо. По добре Топлофикация да се замисли какъв е закона как и кога да го прилага, за да си събере вземанията. А не само да надава вой без смисъл. А отказа от ползване , дори закона не позволява да осъществиш тази своя мечта, да не ползваш и да не плащаш. Тръбите който минават през апартамента никой няма да ти позволи да премахнеш.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и още по темата - защо трябва да сменяме топломерите заради свършващия живот на батериите им. нима като акумулатора на колата откаже - сменяме колата.или като оня виц като напълним пепелника сменяме колата. е такива въпроси ми се въртят...
39
0
 
16
 
! Отговори
Някой преди 13 години
Престанете да обръщате всичко на "София - провинция", конкретизирайте върху проблемите си, може и да стигнете до решение !
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
имат натрупани задължения за парно в период от преди 5-10 години ---- винаги съм питал и никой не смее да даде отговор. за задължения от преди 5 и повече години не се ли прилага погасителен давностен срок? --- знам че погасителния срок не се прилага служебно, но все пак не може да търсиш задължения от 2000 г.
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да, приятелю-не ползваш парно и плащаш. Е в студентски град-ползват по 24 часа парно-и им е безплатно! Хайде-да сложат топломерчета в студентски град, и да им пращат сметки по отчет на топломера-да видим дали ще си пускат денонощно парното. софиянец повече от 2 часа на ден парно не пуска-и пак сметката е жестока! А ти мръзнеш при спряно парно-и пак ти искат пари. така-че съди ги-и за тази дискриминация
36
1
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
СЪДЕТЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ И ДЪРЖАВАТА ЗА МОРАЛЕН ТОРМОЗ
35
1
 
28
 
! Отговори
вторник преди 13 години
Още малко търпение и ще съдя топлофикация за морален тормоз--нищо не й ползвам от години,а са ми натрупани големи сметки Няма да ги платя Топлофикация/а и много хора/да обърнат внимание на европейската директива--не плащаш нещо,което не си ползвал Европейска директива,за която в България си затварят очите и ушите ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,ГОСПОДИН ПРЕМИЕР ,АЛОООО