Чужденци: София е зелен и чист град!

Недостатъците на столицата ни се приемали като екзотика
Обновена: 27 мар 2011 13:10 | 27 мар 2011 13:10,
301
Чужденци: София е зелен и чист град!
Снимка: Архив Булфото

София е зелен, чист и подреден град. Това не е мечта, нито пророчество за бъдещето, а мнение на чужденци от различни държави, видели столицата с Free Sofia Tour.

Гостите са приятно изненадани от обяснението, че част от този зелен имидж се дължи на "осиновените" градинки. Другото доминиращо впечатление сред посетителите е, че почти всички в София говорят английски и винаги искат да помогнат с упътване или информация, разказаха за БТА трима от десетте доброволци на Free Sofia Tour.

Безплатната пешеходна обиколка на София на английски език започва на 13 август миналата година и се организира ежедневно от групата млади ентусиасти.

С преминаването към лятното време днес турът вече ще се провежда два пъти на ден – от 11 и от 18 часа, седем дни в седмицата, независимо от времето.

През нея вече са преминали над 500 души от десетки държави на различни континенти: най-много от Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Австралия, Полша, Белгия,Австрия, Португалия, но още от Индия, Малайзия, Канада, Бразилия, Аржентина, Перу и дори Руанда.

Между тях има такива, които вече месеци и дори години работят в България, но чак сега намират време да видят София, както и такива, за които столицата е била само име от картата.

Някои идват, защото до София е бил най-евтиният самолетен билет, а за други София е била в дълго подготвяни планове.

За мнозина София е екзотична дестинация. Дори това, което ние като софиянци намираме за грозно, за чужденците е екзотика, разказва Ваня.

Някои чужденци знаят за София повече от самите софиянци. Като един унгарец, който е писал студентска работа за "Св. Петка Самарджийска" и решил да дойде да я види. Църквата и София и наяве са го впечатлили и се е превърнал в ентусиазиран популяризатор на България в страната си.

Американец, дошъл от Франкфурт, пък толкова харесал живота в София, че иска да отвори хостел тук. Впечатлен от първото си идване в българската столица е и Симеон от Австралия. В родината на баща си той научил за Симеон Велики и за Симеон Сакскобургготски.

Чужденците се впечатляват от множеството красиви сгради в центъра на София, но и от клекшоповете, от петолъчката на бившия Партиен дом, от некролозите по стените, за които мислят, че са на изчезнали или издирвани за престъпления хора.

Други неща, които привличат вниманието им, са големият брой казина, пълните кафенета и ресторанти, след като всеки се оплаква, че сме в криза, и т.н.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
2
 
1
 
! Отговори
факт преди 13 години
Десетки приятели и познати които ми идват на гости от чужбина казват - много мръсно (е станалоспоред това дали идват за първи път или отново следгодини. И - голяма мизерия.Пресата в Европа подготвя туристите че ги чака държаваот третия свят затова допускам че някои които идвати са гледали по телевизията само *** гета саприятно изненадани.
291
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чужденците знаят че бг е бандитска дьржава и не смеят да си кажат истинското мнение
290
0
 
1
 
! Отговори
ДДТ до 287 преди 13 години
Адел, ти си като известния със заблуждаването на народа наш министър. Моме, и други ходят по Париж, не знам в какъв квартал си била, но аз из цял Париж се разхождах по улици и с дървета .. и с кучета .. а котката просто я обожават. Та твоя "Париж" без дървета е също като Дянковия ДДС - най-нисък бил в България, *** мълчи че във Франция за книги и лекарства е под 5 %, в Испания, Чехия, Англия, други - диференциран за различните стоки. Ама Дянков вика - у нас бил най-нисък, "вервайте ми". Та и ти..
289
0
 
2
 
! Отговори
барри преди 13 години
А родителите на родителите ти кореняци ли са? А ти имаш ли си куче в апартамента, понеже не можеш да надмогнеш своя селски произход и държиш да гледаш животно в дома си и всяка сутрин изпитваш неистова радост като го гледаш как *** на тротоара, където после хората минават и газят в *** на товя "любимец"?
288
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
абе тея болни ли са.ние направихме градинка спонсор ни беше амер.фондация.сина на апостолова кметицата на слатина окраде половината пари.ще е зелена софия ако наистина се сади и не се краде .сега е гадна и ***.нали софиянски и боко разпродадоха земите в парковете които са наполовина вече
287
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чужденци: София е зелен и чист град!- и изключително грозен!Да не говорим ,че за да посетиш забележителностите са ти необходими не повече от 3 часа.И аз си мислих ,че има какво да се види ,докато не ми се наложи да развеждам приятели из Бг.Трагедия, и историческия музей е на майната си.За туризма трябват инвестиции от страна на държавата ,а не група ентусиасти!Аз съм от Пловдив ,но и там има много да се желае.Проблема е глобален за страната,имаме какво да покажем,но няма организация
286
3
 
7
 
! Отговори
rosomaha преди 13 години
Град, в който никой не мие улиците от години, зелен и чист?!
285
0
 
1
 
! Отговори
ДО LOPY преди 13 години
ЕПА МЕПА ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ. ИМАМ И СНИМКОВ МАТЕРИАЛ.И КАКТО СИ ИСКАМ ТАКА ЩЕ ПИША.НЕЗНАМ МЪЖ ИЛИ ЖЕНА СИ. ОБАЧЕ ЕДВА ЛИ СИ ПО ОБРАЗОВАН(А) ОТ МЕН.
284
2
 
2
 
! Отговори
6OP преди 13 години
SOFIQ E DARJAVA V DARJAVATA. BALGARIQ I MALKATA BALGARIQ (SOFIQ-6OPISTAN)
283
2
 
6
 
! Отговори
Смях преди 13 години
А тези чужденци ако бяха видели София преди 25г щяха да загубят говор и картина.....По време на така наречения преход София се превърна в БУНИЩЕ, не останаха градинки и паркове !!
282
4
 
3
 
! Отговори
lopy преди 13 години
Do 289 ... Първо се научи да пишеш и тогава обяснявай къде има попови "лАжички" и какво е Овча купел. Аз такова място като "ендекато" в София не знам да има ...
281
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Други неща, които привличат вниманието им, са големият брой казина, пълните кафенета и ресторанти, СЛЕД КАТО ВСЕКИ СЕ ОПЛАКВА, ЧЕ СМЕ В КРИЗА, и т.н." - ето това изречение описва най-точно 90% от българите! Кафета през деня, кръчми и дискотеки през ноща, ама иначе се оплаква, че живота му е тежък!
280
8
 
9
 
! Отговори
варненка преди 13 години
Ха-ха-ха-ха кое му е зеленото като бях там на ендекато в шадраваните имаше попови лажички а пак в Овча купел е *** *** хааааа.
279
3
 
7
 
! Отговори
Адел преди 13 години
Разхождали ли сте се по кокетна малка уличка в Париж?Има малки кафененца,хубави табели,но по цялата улица ....няма едно дръвче!
278
0
 
7
 
! Отговори
Хектор преди 13 години
Да, на мнението на АХИЛ съм.Дъщеря ми е 5-то поколене Софиянка.Съпругата ми е от Кюстендил и той е също хубав град,аз съм ЗА да има работа в провинцията.Варна е приятна,Пловдив е спокоен,Русе е величествен,Бургас е топъл и т.н...Селата ни са живописни и просто трябва да има работа и всичко ще е ок.
277
2
 
7
 
! Отговори
А преди 13 години
До 267 ЗА София СПЕЦИАЛНОАбе ти сутрин пиеш ли си хапчетата?В София шопите отдавна вече не са мнозинство. Пък и каква е разликата мужду шоп и майна, например? Все е българин. Айде моля, по-разумно и човешки, а?
276
1
 
1
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
До 277 Абу АрзТук хейтърчето си ти. Личи си, че не се отнасяш добре към несофиянците.А колкото обективно може да е мнението на едно дете за неговата собствена майка, толкова може да сме обективни израсналите в София по отношение на нейната красота и неповторимост.
275
4
 
2
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 13 години
Колега, Пловдив е красив, защото в него няма шопи, и въпреки че си изхвърляте *** тук... стига сте мрънкали срещу "провинциалнистите", защото ако не са те няма кой да ви върши работата. Като искате да си седят по селата хората инвестирайте там.
274
2
 
5
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
Хекторчо, "софиянец", "софиянец", колко да си ти самият "софиянец"? Я погледни назад във времето и виж роднините си до трето коляно поне.Наистина е по-добре да има работа и препитание в провинцията. Щото знаеш ли на колко хора не им харесва да живеят тук, но като няма накъде?Пък и жалко за провинцията - обезлюдява се.И от мен да знаеш - една столица е красива и силна, когато е силна провинцията.И да - СОФИЯ е наистина много красив и хубав град. Многолюдието й придава живост и характер.
273
2
 
3
 
! Отговори
Хектор преди 13 години
Все още може да се спаси красотата на София,стига само във провинцията да има работа и столичани да си заминат и останем само Софиянци тук.Столичани НЕ-ЗНАЯТ колко тиха и красива,подредена и спокойна беше СОФИЯ,това можем да го знаем само СОФИЯНЦИ.Пловдив защо е красив????ами много е древен(7 000 години),ами София на колко е????-Тук са намерени поселища(градски) на най-малко 6500-7300 години.