Зловещите софийски улици

Wikileaks с нова грама за столицата на България
Обновена: 11 юни 2011 09:23 | 11 юни 2011 07:50,
172
Зловещите софийски улици
Снимка: Булфото

Корупцията източва богатството на нацията към съмнителния бизнес, властта и партии, което заробва обществените услуги.

Това пише в коментар шарже д'афер на американското посолство Алекс Караянис през април 2009 г. в дипломатически доклад, който сега е разпространен от Wikileaks чрез сайта bivol.bg.

Темата е озаглавена "Зловещите софийски улици".

Общ преглед

Улиците на София са изложба на дупки и несъбран боклук. Те са грозни - с наредени по тях блокове в съветски стил и незавършено ново строителство (смесено с някои лъскави, модерни сгради). Докато процентът на обикновените престъпления е нисък, насилието на организираната престъпност е повтаряща се характеристика, тъй като съперниците се борят за територии и се занимават с поръчкови убийства.

Този ландшафт е видимият резултат от дългогодишната политическа корупция и упорито продължаващия провал на българските органи на реда и администрацията.

Докато воденото от социалистите (БСП) правителство се опитва да убеди обществото и ЕС, че се занимава със сериозна борба срещу престъпността и корупцията, средностатистическият българин е ежедневен очевидец на страхотни подигравки със закона.

Гангстери, главорези и мутри (съмнителни бизнесмени) със скъпи коли демонстрират престъпно придобитото си богатство. Те се промъкват с лекота през тромавата и корумпирана съдебна система (нито един емблематичен член на организираната престъпност не е бил в затвора за значителен период от време).

Някои младежи дори гледат на мутрите като пример за подражание: готини, страшни и над закона. Наблюдава се закоравяване на обществото. Уморени и цинични по отношение на правителствените институции и политиците, българите са стигнали дотам, че приемат корупцията като част от нормалния ландшафт и им е по-лесно да се примирят с нея отколкото да я променят. Най-вероятно това настроение ще доминира и по време на изборите през лятото.

Грозно и пошло

Пристигайки в София по въздух, човек не е сигурен дали България се е превърнала в модерна страна от ЕС. Терминал 2 на летището е чист, съвременен и ефикасен.
Терминал 1 е стар, мърляв и пълен с цигарен дим. Но, след като излезеш на пътя за летището и по главните булеварди, картината става брутално ясна.

Еднообразни, полуразрушени блокове в съветски стил се издигат наоколо в ярък контраст със салона на Порше. Разбити улици, с неравно запълнени платна, дупки, сякаш изровени от танкове, и тротоари наблъскани с коли са обичайна гледка.

Основната инфраструктура е или втора ръка или жалка. Дългогодишната каша с боклука (няма място за сметища) е влошена още повече заради спорове по договорите на фирмите за събиране на боклук, отпадъците са едновременно разпръснати и на големи купчини.

Глутници от улични кучета бродят навсякъде,дори в централните жилищни райони и в минаващите за луксозни и скъпи предградия. Този на времето по-скоро зелен, балансиран град, със средно интересна архитектура и приятен исторически център, се е превърнал в мръсна, задушена от коли бъркотия.

Колкото и да е лошо всичко това, ситуацията с организираната престъпност е също толкова грозна. Обикновените престъпления са сравнително малко и повечето граждани се чувстват в безопасност. Но, престъпленията насочени срещу и ръководени от съмнителните новобогаташки парвенюта – заплахи, изнудвания, отвличания – стават все по-очевидни, а престъпниците все по-нагли.

През последните шест месеца имаше редица експлозии в така наречените „клубове за джентълмени“, предизвикани от войните за територия на мафиотските семейства.

Гангстерите и техните безврати, облечени в черна кожа бодигардове, се държат демонстративно и газят закона. Големите черни джипове са хит, те летят по улиците, без да обръщат внимание на правилата за движение и паркиране.

И много обикновени граждани, невиждащи сила, която да може да ги контролира, последваха примера им, като минават на червено, засичат коли при насрещно движение в града и други подобни.

Обществените служби - престъпно нехайство

Плачевното състояние на София не се дължи на бедна икономика. Националният прираст е средно седем процента през последните пет години. Централното правителство поддържа значителен фискален резерв, но не харчи разумно за основна инфраструктура.

Междувременно корупцията източва богатството на нацията към съмнителния бизнес, официалните представители на властта и политическите партии, което заробва обществените услуги.

Лошо осветените и пълни с дупки пътища са нещо обичайно. Кризата със софийския боклук, напомняща сцени от Неапол, е в шестата си седмица, и е символ на безразличната, и понякога обтегната връзка между общинското ръководство и правителството, които си играят на взаимни обвинения преди предстоящите избори това лято.

Най-важните обществени услуги, органите на закона и реда вървят от лошо към по-лошо. Все още не се забелязват значителни промени в огромното и тромаво вътрешно министерство, макар че мина почти година след насилствената оставка на опозорения му министър Румен Петков.

Нещата не се развиват по-добре и в новосъздадената Държавна агенция национална сигурност (ДАНС). Тя беше основана с цел борба срещу организираната престъпност и корупцията, а вместо това е политизирана, а някои нейни представители се свързват с престъпници и със съмнителен бизнес.

Междувременно старите скандали си отминават и се появяват нови. Списъкът им е дълъг и съкратената му версия включва софийската Топлофикация, софийската служба за събиране на боклук, държавен фонд Пътна инфраструктура, нелегално присвояване на средства от европейските програми SAPARD и PHARE, от множество земеделски програми и програми по околната среда, мътни заменки на земи, Националната агенция по приходите, и Агенция митници, скандално известна с това, че много от най-високопоставените й служители за познати и с престъпните си прякори като „Пингвина“ и „Силиконовото момиче“.

Гледайки към предстоящите избори, българите разбират, че основните партии извличат полза от корупцията и нямат истински интерес да прокарват реформи. Една нова партия, ЛИДЕР, личен проект на съмнителен бизнесмен (абсолютно неизвестен до преди пет години, а сега втори по богатство в България) има истински шанс да влезе в парламента.

Въпреки, че е създадена на принципа, че е по-евтино да притежаваш партия, вместо да плащаш на други политици, хитроумните лозунги на ЛИДЕР, популизмът и национализмът са привлекателни за отчуждените гласоподаватели.

Коментар

София не е България, поради това може би ситуацията тук е по-остра. Нито цинизмът спрямо политиците и правителството е нещо ново. При българите се наблюдава тенденция да търсят надеждата извън себе си, много от тях поставят абстрактния ЕС на по-голяма висота от родните си политици и институции.

При тези условия няма вероятност нито улиците на София, нито мутренската култура да бъдат изчистени бързо. Но, нивата на огромно безсилие и примирение сега се смесиха и с малко истински гняв. Ако едно ново правителство направи споменатото почистване свой приоритет, то може да разчита на мотивирана гражданска подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: СофияWikiLeaks
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
9
 
! Отговори
. преди 12 години
90 смешно е наистина , ама е малко нереално , защото детски градини действително няма достатъчно и от тях специално имаме нужда.
83
3
 
14
 
! Отговори
малко смях преди 12 години
Питат радио Ереван:- Кога ще се пенсионира Бойко Борисов?Радиото отговаря: Когато всяко дете в България си има собствена детска градина... :D:D:D:D
82
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всико казано е вярно и ме изпълва с гняв.
81
1
 
26
 
! Отговори
LUB4o преди 12 години
Парадоксът на сегашната ситуация е, че при отчайващото положение на повечето хора, те са изключително толерантни към властта, просто и се покланят енергично и редовно дават своя вот в изборите. Най-лесният начин е да се обясни, че това е жонглиране, но опитът на предизборните кампании показва, че по-голямата част от населението гласува изцяло на доброволен принцип. Следователно, хората действат в противоречие със здравия разум и собствен опит в мизерния си и все повече деградиращ живот. Тогава защо те постъпват така?Подчинението на широките народни маси на произвола на властта и корпорациите се дължи на въвеждането в информационното пространство на страната на невро-лингвистичното програмиране на някои определени поведения, които мотивират хората за подчинение на всяко решение на властите и големите корпорации. И ето как се прави това.На първо място, в човешкото съзнание се имплантират словесни матрици, чрез които хората да не се стремят към подобряване на живота си. Мисленето на хората за процесите в страната се програмира така:- Нашият живот е лош, защото светът е лош.- За да не се влоши, трябва повече и по-добре да се работи.- За да не се влоши, не трябва да има война и кръв.По целия свят е зле тази идея се налага чрез политически технологии за нагнетяване на катастрофизъм, когато първите редове на всички новини са за убиване, експлозии, земетресения, катастрофи, самоубийства, убийства. Първо в новините се говори за успехите и подвизите на водещите управляващи политици, които са се превърнали в символ на борци за свобода, добър живот и просперитет на страната. На второ място се говори за кризата в чужбина, че света се раздира от конфликти, а също така и за природните бедствия наводнения, суша, студ , снеговалеж Като в земен ад телевизията ни залива с бедствия от целия свят, и за какво? За да ни внуши само едно нещо: ако другите хора по света ги застигат какви ли не беди, то и ние можем да търпим. И после ни обясняват какво да не правим, за да не стане по-зле. Не позволявайте да има война и кръв. И от целия ефир се набива на всички в съзнанието древната мантра: Само да няма война!. Убийствена, злонамерена програмираност, обричаща човешкия дух и народа на предварително подготвено поведение. Така в главите ни упорито се имплантира програма за толерантност и смирение: бедствия, глад, замръзване, смърт, убийства, но бъди търпелив, човеко, нали не е имало война.Друг речев импулс, внушаващ, принуждаващ какво да направим, за да не стане по-зле: повече и по-добра работа, много работа, работа без сън и почивка. И сега към това се прибавя страхът от загуба на работни места. И понеже никога не сме били мързеливи, вижте как умело се манипулира обикновения човек: Неефективно работиш, затова и зле живееш. Когато такава програма окупира ума на човек, той се чувства в безизходица. Той се превръща в машина за трескаво събиране на пари да печели, да изразходва, да работи отново, и отново да харчи и да яде.Внедряването на такива програми води хората към необичайно психическо състояние да се обзаведат с множество фобии безпричинен страх от собственото си бъдеще и бъдещето на страната си.Някои словесни матрици са предназначени за това, хората да обслужват само собствените си стомаси. Егоистът живее само за удоволствие и следователно е най-лесно управляем, мотивите на неговите действия винаги са ясни, предсказуемо е и поведението му и да се убеди в правилността на всички действия, предприети от властите даже и ако полицията пребие невинни хора, трябва само да му се каже Ти само ще спечелиш от това. Но първо трябва да се гарантира, че принципът живей само за себе си се превръща в основа на съществуването на милиони. Това е много успешното въвеждане в нашето подсъзнание на словесните матрици удоволствие и наслаждение.
80
2
 
5
 
! Отговори
? преди 12 години
stiga ve4e s tezi vodachi i lideri dokoga edna shepa hora she reshavat sudbatta na hilqdi neka turim krai naa vsqkaa durjava i vlast i se nau4im da jiveem komunalno bez vodachi ,lideri i pastiri neka budem tolerantni neka opitame da se nau4im da se samoupravlqvame i da budem solidarni aa ne da budem edinaci vijte nakude vurvi sveta s tezi maaterialni cennosti koito sushtestvuvat v obshtestvoto stiga ve4e
79
1
 
8
 
! Отговори
МоРсКи преди 12 години
Подкрепям 85 с 2 ръце!
78
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
79, много сериозно бъркаш! Дори и само 3ма човека да отидат и гласуват - който вземе 2 гласа - става президент! Така че единствения начин да прекараш статуквото е да гласуваш! 90% гласуваме и пр****ваме купувачите на гласове и рейсаджиите от Турция! Не се питай за кого да гласуваш, отмятай за кого не би гласувал! Все ще остане човек който поне не е "оцапан" към момента!
77
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЗИ КОИТО НЕ ОТИДАТ ДА ГЛАСУВАТ ,ПОБЕДАТА ЩЕ Е ЗА ДПС ,ЗАЩОТО ТЕ ЩЕ ИМАТ ТВЪРД ПРОЦЕНТ ,А НАШТЕ 100 ПАРТИЙ ЩЕ РАЗМИЯТ ГЛАСОВЕТЕ,АКО СМЕ ОБЕДИНЕНИ ТАКИВА КАТО ДПС НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА СЕГА
76
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама то тази картинка не е само за софия ами за цялата държава!
75
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО68: ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ЩЕШЕ ДА ГИ Е СТРАХ ДА ПУБЛИКУВАТ ТОВА,А СЕГА ИМАМЕ СВОБОДА НА СЛОВОТО ,ЗАТОВА И МНОГО ХОРА ПРОГОВОРИХА ,ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ГИ Е СТРАХ И ДА ХОДЯТ ПО УЛИЦИТЕ , СЕГА ЖИВЕЕМ СВОБОДНО
74
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една голяма част от българите са много яко е***и в главата. Тези, които не успяха да избягат са малко, но те знаят , че гарант за европейска България е синята коалиция. Надявам се, че и умни хора четат този сайт. ГЛАСУВАЙТЕ В НЕДЕЛЯ НА ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ ИЗБОРИ ! ДАЙТЕ СВОЯ ГЛАС ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ, ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ !
73
16
 
8
 
! Отговори
ъх преди 12 години
Решение има ! Просто няма да гласувам и се надявам повече от 50% от останалите да не го направят за да може сметките на политическата *** да не излязат. Не гласуват ли повече от 50% от българите ще попаднат в една въртележка на невъзмоност нито да изберат президен нито да съставят правителство. Всички да ми л***пат к***ца.
72
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБСОЛЮТНО ТОЧНО НАПИСАНО ,КОЛКОТО И ДА НЕ ИСКАМЕ ДА СИ ПРИЗНАЕМ
71
5
 
13
 
! Отговори
НЕ преди 12 години
Може и да е така ,но американците да гледат тяхната "мръсотия", а нашите политици да не казват"На пътя: "едни мостове, едни чудесии"защото за България може да се казва-слънчева страна с РОЗИ, ДОМАТИ ,ТЮТЮН и ДОБРИХОРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!МОЖЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
70
2
 
8
 
! Отговори
do 71 преди 12 години
Niama kakvo da gi pochitame myrtvite te sa si myrtvi tiahnata lesna :) jivite da mu misliat :)
69
2
 
6
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
lambo.blog.bg/politika/2010/10/22/nona-karadjova-kandardisva-karlovci-za-bokluka.623575
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
66 ти си абсолютно прав! При условие, че има начин обема на *** в суходол да се намали с 30% , се правят бали и се карат на майната си да се складират и после да се въщат обратно. Зводът е последната тъпотия, защото в него *** ще се гори. Само, че биотехнологиите не са на мода, защото няма да се разходват толкова пари на данъкопладците и няма далавера.
67
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия дупки са на сергейчо пробвал се е да яде афалт ГЕЯ !
66
4
 
10
 
! Отговори
xxx преди 12 години
За съжаление нещата отдавна са вън от контрол и единствения шанс да се въведе някакъв ред е да се наложи ред със сила според мен.
65
7
 
8
 
! Отговори
ь преди 12 години
Неска почитаме мъртвите защото е задушница а вие коментирате новини които са ви пробутани от 2009 година? Тцтц.. :(