Политиката за бездомните кучета правилна, мерките – не

Неефективната работа е най-големият проблем, сочат от "Четири лапи"
24 яну 2012 21:16, Красимир Ангелов
113
Политиката за бездомните кучета правилна, мерките – не
Снимка: Булфото

Оповестените от Столична община мерки за намаляване на броя на скитащите кучета през 2012 г. следват правилна политика, но са недостатъчни и едва ли ще доведат до желания резултат, се чете в специална декларация до медиите на международната организация за защита на животните "Четири лапи".

"Предвидените за тази година мерки включват обработване на около 5000 животни, има и заявена готовност за сътрудничество с частните ветеринарни клиники и амбулатории – нещо, което трябваше да се случи много отдавна",  обясни д-р Марина Иванова, ръководител на проекти "Грижа за бездомните животни".

Тя обаче е категорична, че от Столична община не споменават нищо за превенция на изоставянето на домашни животни и ограничаването на домашното им развъждане.

От "Четири лапи" са категорични, че основната причина дългогодишният проблем в София, е "не липсата на финансов ресурс или грешен подход на общината, а единствено неефективната работа на отговорните звена".

Още по темата

"Регистрацията на домашните кучета върви бавно, липсва достъп за частните ветеринарни лекари и служителите на общината до базата данни, в която би трябвало да се вкарва информацията от чиповете на животните", отчита още д-р Иванова.

Според специалистите от фондацията не е уместно от Столична община да настояват за финансова помощ от държавата, при положение, че бюджетът на ОП "Екоравновесие" и тази година надвишава един милион лева.

"Същевременно, на общини около София би могло да се помогне, защото оттам има прилив на скитащи животни към столицата. Сериозни притеснения предизвиква и отношението към четириногите на служителите на ОП "Екоравновасие", отбелязват от "Четири лапи".

От там допълват, че ежедневно получават сигнали за нехуманно отношение към заловени кучета и прояви на жестокост към четириногите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бай Гошо Простото -*** ВЕРНО СИ МНОГО ***.
84
0
 
3
 
! Отговори
пан преди 12 години
към 77 - попитах -само кучетата ли са животни? а "пържолките"?
83
1
 
12
 
! Отговори
НЕ! преди 12 години
Не искаме кучета, паници, кашони пред блоковете, в морската градина, ***! Елате във Варна в кв. Левски- правят градинки хората, бездомните песове ги изравят лятото, за да стоят на сянка; в кв. Младост под балконите, в кв. Приморски, Одесос, стоят на глутници пред къщите,банките, "патрулират"по улиците! И някакви женички усилено ги хранят,а като им направиш забележка- ВИКАТ и речникът им е като на *** от максуда!Така ли е в другите европейски държави? НЕ!НЕ ИСКАМЕ ПЕСОВЕ по улици
82
0
 
8
 
! Отговори
Lauree преди 12 години
Някой има интерес да съществува такъв проблем. Иначе, ако не можеха да се справят досега с него щяха да обменят опит с английските си колеги. Тук, в Англия никога не съм видяла бездомно животно, хората се движат спокойно и нощем, и денем. Ако искаха отдавна щяха да са ги изринали и в България, но има нещо, което убягва на обикновения уважаем зрител и данъкоплатец...
81
2
 
10
 
! Отговори
Решението преди 12 години
1. Дава се един месец срок на тези, които обичат бездомните кучета да ги приберат по домовете си, при строго спазване на Закона за домашните любимци; 2. Всички кучета, които след този срок се намират на улицата се евтаназират; 3. Закриват се всички кучкарници и средствата от тях се пренасочват за други социални дейности; 4. Възлага се задача на столичния инспекторат да следи за появата на нови популации и да сезира ловните дружинки по места.
80
1
 
10
 
! Отговори
ПОДРЕПЯМ !! преди 12 години
кучкарите са най-антихуманните и най-антисоцианите същества, те са изключително лицемерни, за тях е важен само помияра, за тях няма деца, котки, зайци и т.н., а върха на лицемерието им е, че всички ядат месо !!! РЕШЕНИЕТО - МАХНЕТЕ КУЧЕТАТА ОТ УЛИЦИТЕ И ОЗАПТЕТЕ КУЧКАРИТЕ !! ПОСЛЕ 4 ОПАШКИ АКО ИСКА ДА СИ ГИ НОСИ У ДОМА !!!! ИЛИ ДА ГИ ПОДАРИ НА БРИДЖИТ БАРДО ИЛИ НА БАТ БОЙКО В ДВОРА !!
79
0
 
3
 
! Отговори
Въпроси: преди 12 години
Драги "еколози", защо не защитавате със същия хъс *** - и те са живи същества, създадени от Бог? Защото няма кинти?
78
0
 
2
 
! Отговори
АБЕ , ЗАЩО.... преди 12 години
...."СПЕЦИАЛИСТА-КУЧКАР"...ЛЮБИМЕЦА НА Б.Б. ....Д-Р МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ , НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА???!!!НОВИ..."ОПРЕСНИТЕЛНИ КУРСОВЕ"...ПО СПЕЦИАЛНОСТТА В ШВЕЙЦАРИЯ ЛИ ЧАКА, ПАК...ИЛИ ДА ПРАТИ И ТОЙ ,ЖЕНА СИ И БАБА СИ В БРЮКСЕЛ КАТО Д-Р Й.ВОЙНОВ?ЯВНО , СЕ ЧАКА.....НЕЩО...??!!"МЕСИЯТА" ДА КАЖЕ.......ХА,ХА,ХАААА....
77
0
 
0
 
! Отговори
СТИГА ГЛУПОСТИ. преди 12 години
ХОРАТА ОТ "НВМС"----НЕ СА СИ СВЪРШИЛИ РАБОТАТА!В т.н., "Национална ветеринаро-медицинска служба" под егидата на д-р Йордан Войнов шеф на БАБХ, има отдел "епизоотий" и "болести по животните"!!!Явно д-р Й.Войнов , чака да избухне някоя заразна болест по хора и животни , и да се вземат пари от Държавата .....за да свърши работата с кучетата!ЕЛЕМЕНТАРЕН "ЧИНОВНИЧЕСКИ ХОД"....ЗА ИЗДОЯВАНА НА ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА!!!!
76
0
 
5
 
! Отговори
С. преди 12 години
Най-интересното, е че наистина въвеждат правила, но няма кой да ги следи дали се спазват. Напоследък управляващите се възползват, че българина има къса памет и когато трябва да си вършат ежедневната работа, веднага го превръщат в сензация. Например - акциите на данъчните, акциите на контрольорите в гр.транспорт, акциите по качеството на храните, безбройните акции на МВР, акциите за проверка на домашните кучета..... и т.н. А ние продължаваме да газим в *** и да се разминаваме с глутници ***.
75
2
 
5
 
! Отговори
77 преди 12 години
Абе, ***, кой ти е казал, че ги пускам по полетата бе? Плащам си от джоба за наем, заради такива като вас ***, които ги тормозят, бият, палят, стрелят, а аз ходя да ги спасявам и да ги лекувам. Най- хубавото нещо ще е да няма нито едно животно по улиците, обаче за съжаление държавата не си върши работата. Кварталните баби също, има такива които ти забраняват да вземеш животното да го кастрираш ... Докато има хора с такова мислене в България нищо няма да ни е наред.
74
0
 
3
 
! Отговори
do 90 преди 12 години
da mi grizne6 patkata! golemi smel4azi ste vsi4ki, samo 4e smelosta vi e ne kum tezi koito vi tup4at, pribirat parite, praviat na palia4ovci, ostaviat da izmirate po bolnizite burlogi, koito vi gariaz i bluskat po ulizite, a kum ku4etata, koito ne idvat ot nebeto a pk sa produkt ne vashta nemurlivot, bulgarskoto naselenie e mega primitivno! chestito, Im out!
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да се избият всички кучета и да се свърши с проблема! Кучкарите да се гризнат отзад!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
77, ама *** ***, нали като ги изведеш извън града тези кучета подивяват и нарушават екоравновесито в природата
71
2
 
9
 
! Отговори
... преди 12 години
Аз имам плъхове с мазата и ги кастрирам - всеки месец по няколко кастрирани плъха. Стават все повече, но нищо. Нали съм европеец не мога току така да ги изтрепя, ще си живея с тях.
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Агресивните-веднага смърт!Останалите по улиците-повсеместна кастрация!Големи и реални глоби за неригистрирани и неваксинирани домашни любимци,за замърсяване с фекалии по улиците.Както е решен проблема с контрол върху паркирането,така може и този проблем да се реши,рпри желание,а не отбии номер,водене на отчет.Живеем в 21 век!
69
6
 
6
 
! Отговори
от 77 преди 12 години
за социален проблем, за живи същества, които няма как да се защитят, за разлика от драскачите тук, които никога на никого не са помогнали, нне са направили нищо, само се оплакват. Когато вие сте по кръчмите, аз залягам под колите да спася поредното блъснато от вас. Не ми говорете кой е антихуманен. Към кого да сме хуманни, към хора, които не само, че не оценяват личната ангажираност на хора като нас, а и ни обиждат. Само че смешните сте вие, защото само лаете. Ние имаме куража да свършим нещо!
68
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 12 години
yumito Yuliana+1 5/6 @svetlinko: ...десетки бездомни кучата, лаещи радостно...празнуват победата на Фандъкова #tow @capitalbg26 Oct Без коментар!
67
2
 
5
 
! Отговори
От 77 преди 12 години
Защо си мислиш, че не съм помогнала на бездомник? Напротив, помагам и на един такъв, има подслон, помагам му и с храна, лекарства, каквото мога. Кучкарите не са социални, защото им е писнало от хората. Просто им е писнало вече да бъдат прецаквани от хора, които мислят само и единствено за себе си, без да забелязват чуждата болка. Особено пък при мен са основно осакатени животни от такива като, вас, за които кучетата са просто ***, *** и т.н. Поне имам куража да изляза и да се погрижа
66
0
 
4
 
! Отговори
пан преди 12 години
само кучетата ли са животни? а "пържолките"?