Махат климатиците от фасадите на сградите

Петър Диков предлага нова наредба, иска София като Щутгарт
Обновена: 22 фев 2012 18:00 | 22 фев 2012 18:00, Красимир Ангелов
350
Махат климатиците от фасадите на сградите
Диков не иска подобна гледка в столицата. Снимка: Reuters

Главният архитект на София Петър Диков ще предложи нова наредба, с която да бъде въведено изискване за премахването на климатиците от фасадите на сградите, съобщи самият той по време на представянето на проект "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София".

Диков уточни, че ще бъде даден много голям гратисен период за гражданите за привеждането на климатичните системи в унисон с изискванията на наредбата.

По думите му до летните месеци предстои внасянето на документа. Диков обоснова предложението си с пример от Щутгарт, където има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите.

Главният архитект на София посочи, че от сградата на направлението "Архитектура и градоустройство" е започнало премахването на климатиците, като до април то ще завърши. Там предстои поставянето на обща климатична система, която е на стойност 240 хиляди лева.

Диков отбеляза, че преди да се иска премахването на климатиците от гражданите, те трябва да се премахнат от всички публични сгради - държавна и общинска собственост.

По европейският проект, чието финансиране от ОП "Регионално развитие" е в размер на над 960 хиляди лева, ще бъдат изготвени планове за три различни типа градски зони в столицата.

Подробните устройствени планове ще са за зоната на центъра, една жилищна зона и една индустриална, като след изготвянето им ще има обществено обсъждане, подчерта Диков.

Интегралните планове ще са и основа за усвояването на европейските средства от следващия програмен период, каза още главният архитект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
5
 
! Отговори
2 преди 12 години
ДИКофф
67
1
 
19
 
! Отговори
Пърдел преди 12 години
Марги, наличието на климатик не е пробемът с изтеклата вода. Проблемът е, че не е монтиран качествено и водата да се отвежда, където трябва. Дайте да запалим къщата, понеже имало мишки в мазето.
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пропан Бутан 1.44 1.44 1.44 1.44Дизел Plus 2.86Дизел 2.70 2.71 2.71 2.71Бензин А 98 2.77Бензин А 95 2.61 2.62 2.62 2.62
65
8
 
3
 
! Отговори
Crazy dog преди 12 години
Като за начало може да се забрани на фирмите да монтират нови климатици по фасадите, а съществуващите да си останат на доизживяване. Почти винаги може да се измисли решение за монтаж - на балкона, на покрива, на приземно ниво, в гаражите. Ако няма такава възможнсот може да се монтира на фасадата вертикален кожух в който да бъдат наредени климатиците. Обаче за това се иска "материяла" в блока да е читав и всички да са съгласни.
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политиците агенти на ЩАЗИ, пък държавата да е добре - няма начин.
63
2
 
10
 
! Отговори
до 69 преди 12 години
Струва ми се че тече нещо но не вода и не от климатиците. Май акълът ти изтича в канализацията. Просто удивително *** си!
62
0
 
21
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 12 години
Диков, това е работа на мършите като теб архитектите. Когато имат малко мозък в главата ще проектират сградите така, че да има място и за климатиците. До сега съм видял само един строител да прави това. Когато това не е предвидено не може да се казва на хората какво да правят. Това не е боза, има си правил в монтажа на климатична техника и преди да даваш акъл си оправи София, че е цялата в кал и мизерия.
61
25
 
9
 
! Отговори
Марги преди 12 години
Съгласна съм да махнат климатиците от фасадите. От тях тече вода и през зимата замръзва, става хлъзгаво. Обърнете внимание и ще се убедите, че е така.
60
1
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 12 години
Има,но се крият ,защото по улиците вървят германки и кучетата се страхуват от тях,защото са НЕШЕВА подвигната на квадрат.
59
0
 
24
 
! Отговори
До 47 преди 12 години
Ако живееш на 2-ри етаж, а последният е 16-ти примерно, ще си монтираш външните тела на покрива, ама в някой друг живот! Ей така пишете глупости и изобщо не се усещате! Имаш ли идея какво се случва със сметката за тока при дълъг път на въздуха между външното и вътрешното тяло??? Що питам... вероятно нямаш!
58
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съгласен съм с тази наредба при едно условие - Петър Диков и Фандъкова лично да финансират преустройството на сградите.
57
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ние искаме заплати като в Щутгард, а и също да попитам - там има ли глутници бездомни кучета?
56
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъпиите Шваби ако искат да си турят климатика и на онази работа,защо трябва да гледаме от тях,ние си имаме наши навици/въпреки че за някои те са лоши/.На мен ми харесват разноцветни изолации,климатици,антени.Много е изпъстрено и живо.
55
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След малоумната идея климатиците да са "строени" в редичка, днес - идиотска идея - забрана на климатиците. А, бе Диков, на главата ли ще си закрепя климатика, като апартаментът ми гледа към улицата? Ти ли ще оправиш фасадата и ще запълниш дупките, като се отстрани тялото? Ти ли ще платиш?Аман от ***!То все *** са ни управлявали, ама чак такива - за пръв път!!!
54
0
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 12 години
По-добре немци, отколкото някои други. Ама какво ли не ни се наложи да търпим през годините ...
53
0
 
33
 
! Отговори
valeri преди 12 години
Петър Диков предлага нова наредба, иска София като Щутгарт. А софиянци искаме главен архитект като в Щутгарт, да не краде и да не застроява градинки и детски площадки.
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И тук някой има интерес.
51
0
 
10
 
! Отговори
Пърдел преди 12 години
Жоро е много прав, но има едно голямо "НО". При новото строителство всякакво таванско помещение е направено на апартамент, за да се изцоца и продаде срещу валута всеки квадратен метър. Не мисля, че хората, които ще си купят тези помещения, ще са съгласни точно над главите им да се поставят тела на климатици (дори на обща инсталация), които да им бръмчат. Ситуацията е абсурдна. Пак се копират закони и наредби без да се мисли.
50
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 12 години
*** OFF
49
0
 
13
 
! Отговори
AZ преди 12 години
Айде бе хора - няма ли пак да се вдигнем против високите цени на горивата - Бат'Бойко може и да ни чуе ....