Диков няма да маха климатици, само ще ги подрежда

Целта е да се въведе ред, а не да се тормози някой, заяви главният архитект на София
Обновена: 23 фев 2012 20:41 | 23 фев 2012 19:45, Красимир Ангелов
136
Диков няма да маха климатици, само ще ги подрежда
Снимка: Reuters

"Нямаме намерение да гоним гражданите за климатиците, но искаме да въведем ред при поставянето им", обяви пред журналисти главният архитект на София Петър Диков.

По думите му при вчерашното си изказване за подготвяната наредба, в която ще се включи проблемът с поставените хаотично по сградите климатици, той не е бил разбран правилно с идеята му. Диков бе категоричен, че иска климатиците да се подредят, а не да се премахват.

"Гражданите и техните жилища ще са последни в намерението за подреждането на климатиците", посочи главният архитект.

Той посочи, че първо ще се започне с публичните сгради, като даде за пример сградата на здравното министерство, където след ремонт външните тела на климатиците са били подредени.

"Целта е да се въведе ред, а не да се тормози някой или да се репресира. Неправилно беше възприето "премахване на климатиците", повтарям изрично, че трябва да се въведе ред и той да бъде както в подреждането, така и във визията на климатиците“, допълни още Петър Диков.

Още по темата

Недопустимо е да има външни климатици по фасадите на сгради - паметници на културата, смята главният архитект.

Диков допълни, че при него има десетки жалби от граждани, които посочват, че са тормозени от шум от климатиците на съседите им.

Климатиците са дребен проблем, но тормозещ много хора, а когато е така, той става проблем на града, констатира главният архитект на столицата.

Той отбеляза, че Столична община няма намерение да премахва остъклените балкони. По думите на Диков в този си вид те трябва да станат част от проектите за саниране на сградите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
33
 
! Отговори
До всички преди 12 години
Това, че човекът иска да направи столицата ни по-добро място за живеене, е похвално.Но защо най-напред не се разправят с мошеническите строителни фирми и техните безобразия?Моля, върнете се на статията, качена тук на 23 февруари в 12.33 ч. /посветена на темата, за цените на жилищата/. Имам предвид ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ КОМЕНТАРА, които някой е написал днес. Вижте за какво става въпрос, разказано е интересно - позовава се на още два коментара,ще се ориентирате. С такива не се справят,та с климатиците!
115
1
 
34
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 12 години
влезте в Гугъл ......... и търсете ОНЛАЙН КАМЕРИ ОТ СВЕТА , вижте , моля ви , ще ви бъде МНОГО ИНТЕРЕСНО разгледайте тук-там , на балканите ........ из Европа .... минете и през УЖ изостаналата Турция иииииииииииииии после се върнете в България :)онова което искам да ви кажа , искам да го видите , защото ако АЗ ви го кажа - НЯМА ДА МИ ПОВЯРВАТЕ особено София е като след война
114
0
 
35
 
! Отговори
До 130 преди 12 години
Преместването на климатици , поставени твърде ниско на приземните етажи е съвсем различен проблем от предложението на Диков. Проблемът, който повдигате, трябва да бъде разрешен с намеса на общината.А климатици в жилищните квартали се поставят в опит на хората да избягат от най-големия рекетьор в държавата - Топлофикация София.
113
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прекалената подреденост създава психични проблеми. Това го разбраха в градове като Сан Франциско. Подреждането на климатиците е никакъв проблем. Оправете парковете и градинките, г-н Диков. Създайте условия за движение и паркиране на колите на хората (без значение дали са тръгнали на работа или просто на пазар), без да ги тормозите с паяци и тогава ще имате право да се изказвате за безобразия, които Вие сам сте толерирали.
112
0
 
36
 
! Отговори
321 преди 12 години
Редим климатици изгодно!
111
7
 
33
 
! Отговори
123 преди 12 години
Какво го плюете човека не мога да разбера. Нали от някъде трябва да се започне? Това е нещо, което трябва да се направи и не изисква много средства. Нима ви харесва лятото да ви капе вода от климатиците по главите? Или да се пазите да не се ударите в тялото на някой климатик, поставено ниско над тротоара? Писна ми от "мразители" които само плюят по малкото което някои хора се опитват да направят. Като не ви харесва се разкарайте, поне няма да ми пречите с вашето негатовно отношение към околните.
110
0
 
35
 
! Отговори
климатичен преди 12 години
Диков да не маха климатици, а да се маха!
109
0
 
34
 
! Отговори
До № 125 преди 12 години
Жорка, а обърнал ли си внимание, че тази зима радиаторите, поне в София, са по топли. Това ще да е причината. Дълги години радиаторите бяха с температура 18 градус, в стаите макс 13. Изолацията помага ако има каква топлина да задържи, а иначе задържа студа, нали?
108
0
 
37
 
! Отговори
Пергел Правоъгълски преди 12 години
Да го подредят до мама и тате тоя Диков! Б*си естета! разрешава строителство на 1.20 сграда от сграда - грозно, нехигиенично и ОПАСНО ПРИ ПОЖАР И ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ!Хванал се за климатиците ..............Къде са кварталните градинки, бе Диков?Позьор!
107
0
 
50
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
На главният архитект наистина му е изтекъл фреона :). Цяла софия оправи та с климатиците се хвана. Като не могат да решават големите проблеми си правят ПР с дреболии. Днеска ще ги редят от ляво утре от дясно :).
106
0
 
35
 
! Отговори
Жорката преди 12 години
държавата може да подпомогне хората като облекчи санирането по много начини То се изплаща. При нас полът при 16 градуса до миналата година бе невероятен студ, направихме саниране и изолация и сега дори при 13 градуса е относителон топло. В моята стая почти не пускаме парно вече.
105
0
 
53
 
! Отговори
к.сидерова преди 12 години
Добро утро на форума.. вместо да мисли какво да прави с климатиците, г-н Диков да се заеме да боядиса старите сгради, че София е заприличала на бомбардиран град, мръсни сгради, неприветливи улици, падащи мазилки.. отврат! И това ми било Столица?
104
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а Диков ще иска ли всички съседи да купуваме от един модел климатици, след като иска ред във визията им? Дали има лоби тук или просто абсурдна идея? Аз му предлагам да се обърне към производителите в Япония, Китай, Сингапур и пр. и да ги информира да произвеждат външни тела с еднаква визия, за да отговарят на наредбата на Столична ГОЛЯМА община :-)
103
0
 
37
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
Коко много правилно го е казал, през зимата влага и гъбички в климатика означава повреден климатик. Плюс това, ако изстиваш през зимата заради климатик, може би си забравил да го пуснеш да отоплява. Майтапа на страна, но ако имаш проблеми с здравето заради климатик през зимата, значи не е монтиран където трябва или трябва да си пренаредиш работното/жилищното помещение.Лятото е съвсем друга бира, не препоръчвам на никого да се охлажда с климатик ако има друг избор, тогава настинките са сигурни
102
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плюс това енергийната мафия има интерес хората да се отопляват на парно, където загробването е по-пълно, и излиза доста по-скъпо. топля 100 квадрата с общо три климатика, и при зверските студове миналия месец сметката ми е 190 лева, в които влизат и постоянно работещ бойлер (няма парно - няма и топла вода), проточен нагревател в кухнята и всичко останало. На тази база близо 300 лв сметка за по-малък и по-зле отоплен апартамент при нашите само за парно, ако добавиш и тока, сметката съвсем увисва
101
0
 
40
 
! Отговори
коко преди 12 години
До 117 Влага има във вътрешното тяло на климатика когато работи в режим на охлаждане и там се развиват гъбички.Тогава външното тяло отделя топлина.Когато работи в режим на нагряване конденз във вътрешното тяло няма как да се получи и отоплението на ток излиза за бедните отличници на Европа доста по-евтино.Ако искате да не се образуват гъбички когато охлажда преди да го изключите пуснете климатика да работи 10 минути на вентилатор,за да си изсуши вътрешното тяло.
100
1
 
45
 
! Отговори
до 117 преди 12 години
много е глупаво да коментираш нещо, от което хал хабер си нямаш. Обърнат наопаки халдилник, дръж ми шапката. Доста осъвършенстван халдилник, бих казал. Енергийната мафия със сигурност предпочита да ползвам маслени радиатори, конвектори и духалки, със които се топля по-лошо, а хабя 3 пъти повече ток.И да те открехна, в климатика няма постянна влага, даже няма никаква, това дето си го чувал е 20 години остаряло. Влага се трупа в жилището, зависи от дограма/изолация, но е въпрос на проветрение
99
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм привърженик на климатиците, особено през зимата. Бъкат от гъбички и аз лично изстивам редовно.
98
0
 
49
 
! Отговори
Похвално преди 12 години
Браво .......... хайде едновременно с това да се подредят : тротоарите , улиците , парапетите , уличното осветление , спиркките на грдаския транспорт , билбордовете и местста за афиши и светещите реклами / по улиците и над магазините и по фасадите / , пейките , градинките , парковете и тревните площи между улиците . Има ли някакъв план и преоритетност или на някой нещо му хрумва и се прави на интересен ? Впечатлението от един град на 90% формират по-горе изброените - по тях София е Кръгла О !!!!
97
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По панелките много рядко може да се види монтиран климатик, но по болниците, защото са бедни, са един до друг! И по президинеството също. Много са глупави някои хора, та използват за отопление, обърнат на обратно хладилник, какъвто е климатика. Климатиците са нужни на енергийната мафия, за да се развива и паразитира. При постоянната влага, която е в климатика, той се явява и идеален инкубатор на вредни за човека микроорганизми.