С 2% по-високи сметки за рекордно студения февруари

64% от абонатите в София ще платят до 150 лева
Обновена: 14 мар 2012 16:15 | 14 мар 2012 16:15,
42
С 2% по-високи сметки за рекордно студения февруари
Тези, които ползват парно, а декларита нулево потребелние, товарят съседите. Снимка: архив, Булфото

Заради рекордните студове февруарските сметки за топлинна енергия на столичани са средно с 2% по-високи спрямо тези за януари.

Това сочат данните на Изчислителния център на „Топлофикация София”, съобщиха от дружеството.

Данните на НИМХ към БАН показват, че средномесечната денонощна температура в София е била -3,4 °C, с което този февруари се нарежда на трето място в статистиката на най-студените месеци февруари от 36 години.

За миналия месец компанията е доставила на абонатите си 605 390 МВтч топлинна енергия, което е с 2% повече спрямо януари 2012 г., когато потреблението на столичани е било 591 219 МВтч.

Близо 64% от абонатите на дружеството ще получат сметки за февруари 2012 г. до 150 лв.

Изчисленията са правени според прогнозните дялове на абонатите, определени по реалното им потребление от предходния отоплителен сезон или заявени от самите потребители.

Окончателните индивидуални сметки за топлинна енергия ще бъдат ясни след отчитането на уредите в жилищата на абонатите в края на отоплителния сезон и изготвянето на изравнителните сметки.

Тогава тези, които са консумирали по-малко енергия от определения им прогнозен дял, и са платили повече, ще си получат парите обратно.

Абонатите, които са заявили нулев прогнозен дял, но са запазили обичайното си потребление, трябва да знаят, че през зимните месеци тяхната консумация на топлинна енергия на практика се плаща чрез сметките на съседите им, напомнят от дружеството.

Експертите на „Топлофикация София” изготвиха модел, в който на базата на ежемесечни реални отчети на консумацията в една сграда, експериментално бяха заложени нулеви прогнозни дялове за два апартамента, въпреки че там се запазва характера на потреблението.

Това автоматично увеличава дяловете на останалите съседи и съответно месечните им сметки с до 50%. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво,лъжци долни....правя просто сравнение...нямам изолация,а дограмата ми е стъклопакет,но дървен в етаж от къща - 100 кв..на климатици-сметка 220 лв при зверски студ-вътре си беше 24 градуса,излишно е да казвам-бойлер,и вс.останало на ток.Баба ми за тръбите плаща по 80 лв на топлофикация всеки месец...та пак питам КАКВО?О забравих да спомена-апартамента на бабката е с изолация
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо лъжете бе,тикви.....сметката ми е таман с 40 процента по -висока
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така е през Бойковата зима.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ako kradete po malko niama da ima visoki smetki ,no tai kato shte moshenici kradci i dalaveradjii miastoto vi e s edna kirka i lopata na niakoi stroej .*** prosti tapanari .prodajnici.
34
0
 
21
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
АМАН ОТ ТОЗИ ГЕНОЦИД! За една гарсониера от 42 кв.м. в жк "Младост-4" в София платихме 280 лв. за януари, а сега ще трябва още повече - 290 лв.! Това е някакъв абсурд, такива цени няма никъде, даже в скъпата Западна Европа! Да повторя: Такъв геноцид няма никъде по света! 29 дни - 290 лв., т.е 10 лв. на ден! Това ми е надницата, но тя е за 21 дни, а не за 29! С два конвектора или ел.радиатора, непрекъснато включени, ще излезе по-евтино!Не можем ли да ги осъдим някак си тия от "Топлофикация"?
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При отрязани радиатори и затапени тръби за топла вода ми идват сметки по около 50 лв. Казват че съм се топлел от тръбичките им. Интересно, през лятото какво ми начисляват, че пак идват сметки. Не съм засичал да се топля пак от тях.... Хора, просто не плащайте, откажете се от парното. При всички случаи с друг вид отопление ще ви е по-евтино, по простата причина че всичко друго се засича точно. За парното никога не може да се засече реално потребление.Така могат да си пишат каквото си решат. Факт
32
0
 
8
 
! Отговори
хмм преди 12 години
Още ли има луди да ползват това недоразумение Топлофикация?!? Ако аз имам такъв апартамент моментално свиквам общо събрание и откачам целият вход. За парите които ще се спестят ще може да се санира целият вход и ще топли с ток за макс 100 лв на месец на апартамент. :-) Стига сте ревали, че са ви високи сметките, резнете ги наглите крадци, да фалират дано. Пред 3 години от данъците ни им палтихме дълговете за 200 милиона, саге пак са ги натрупали. :-(
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези в"ТОПЛОФИКАЦИЯ" са луди.Те докато им плащаме непрекъснато ще ни вдигат сметките.Ако потребителите не платим един .два или най-добре три месеца ще им гледаме"саира".Да видим от къде ще си вземат необосновано високите заплати?
30
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що бе? Бегайте всички на село в къщи и се топлете без кожодера Топлофикация. Нали това искате? Отоплението е скъпо нещо, но искате сметки по 15 лева на емсец за парно и топла вода. Е, няма как да стане - това беше преди 1989-та. Сега се плаща.
29
1
 
14
 
! Отговори
... преди 12 години
Е по голяма ЛЪЖА от това не съм чел! Тия от толофикация си мислят, че като пишат ЛЪЖИ хората им вярват! Миналата година за декември месец платих 110 лв. тая година за декември месец трябва но не смятам да платя 399 лв. Е господа ЛЪЖЦИ ако това са 2% значи математиките ни нещо не са еднакви! НЕ ПЛАЩАЙТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ!!!
28
1
 
11
 
! Отговори
9689 преди 12 години
На следващите избори гласувайте пак за мутри.
27
2
 
9
 
! Отговори
Колю Парнаджията преди 12 години
до 23Ами тогава всички заявяват нулево потребление и въпроса е решен. Плащат само при изравняването и така няма да има натоварени. Не виждаш ли, че Топлофикация така се опитват да изкарат хората виновни.
26
0
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Наглите от Топлофикация пишат и твърдят каквото си изкат защото регулаторния орган ДКЕВР, КЗП, ОБЩИНА, МИНИСТЕРСТВО, всички ги подкрепят и мълчат като риби. Обаждат се само да обявят повишение на цените защото на некадърниците нещо пак не им излиза сметката, въпреки, че газа достига 4 пъти по скъп до потребителите спрямо продажната цена.
25
1
 
2
 
! Отговори
До: 25 преди 12 години
И мен ме влече това и затова от известно време обмислях да сменя апартамента за къща... но като чувам за какви разходи става въпрос... Ако не е тайна, с общо каква сума месечно поддържате тази къща?
24
0
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
До 19, определено е скъпо удоволствие, но пък сам си си господар. Сега обмислям алтернативно топлене, но не на климатици.
23
1
 
27
 
! Отговори
Метеоролог преди 12 години
Пожелавам на Топлофикация да дойде вечно лято в България!!!Гадове
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Четете последните две изречения. Изготвен е модел по който два апартамента се отопляват ,но са се писали на нула. Това автоматично увеличава сметките на другите с до 50%. А сега си представете вход в който крадат повече от два апартамента. Не е редно да продължава това измислено топлинно счетоводство! Може да се води само в новите блокове където тръбите на парното са извън жилището . В старите блокове няма начин да бъде озаптена кражбата от съседа. Затова все повече входове отказват парно.
21
2
 
6
 
! Отговори
еее преди 12 години
сметките с 2 % повече защото от топлофикация губят топлина по трасетата,а не защото някой е ползвал повече парно !!! това колко са подавали не е важно...то и аз го подавам на майките им ама не значи,че трябва да ми плащат за това
20
2
 
16
 
! Отговори
lal преди 12 години
Ако ми дойде 800 стотака сметка, получавам няколко бързи микроинфаркта и след това ги паля всичките копелата там в топлофикация, ще ми излезне по евтино въпреки, че бензина сега е скъп
19
1
 
12
 
! Отговори
Неделя преди 12 години
до 18: Пишат, защото си смятат и транспорта до вас от ТЕЦ-а. Това с топломерите - няма никакво значение какво показват. Ако има теч по тръбите им - също на нашия г** ще го пишат. Тотална мафия. Да не говоря, че плащам за преноса в жилищно ми пространсто! За това трябва да получавам рента от тия!