Фандъкова готви ново презониране на София

Данъците ще намаляват плавно от центъра към периферията, заяви кметът
191
Фандъкова готви ново презониране на София
София скоро ще има ново презониране. Снимка: Булфото

"Ще предложим ново презониране на София, с ясни критерии и след широко обсъждане”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за БТА.

По думите й комисията, която подготвя предложението, е в края на процеса, "който ще е съобразен с действащото законодателство - Закона за устройство на територията на Столичната община, Общия устройствен план и Закона за местни данъци и такси".

Според Фандъкова презонирането ще обхване строителните граници на града, а границите между отделните зони ще съвпадат с естествени делители - реки, жп линии и  основни булеварди.

Столичният градоначалник подчерта, че е предвидено данъците да намаляват плавно от центъра към периферията.

По думите на Фандъкова предложението е София да остане в пет зони, колкото е максимално допустимото от закона.

"Няма съмнение, че и тук, както и в останалите градове, където се строи метро, цените на имотите около него се вдигат", призна столичният кмет.

Фандъкова припомни, че единственото засега зониране на София е направено през 1998 година, но вече в града има различни критерии за оценка на всеки район – метро, улична мрежа и социална инфраструктура.

Като сравнение Фандъкова посочи, че от 2000 г. до 2011 година в София са вложени 2,5 млрд. лв. в изграждането на инфраструктура.

Още по темата

"След като е готов проектът на зоните, той ще бъде подложен на много широко обсъждане, за да не се допусне грешката от миналата година, когато проектът остана неясен за гражданите и трябваше да бъде спрян. За мен е важно гражданите да бъдат убедени, че критериите са справедливи", заяви още Фандъкова.

Dnes.bg припомня, че през март 2011 година избухна сериозно недоволство от готвеното презониране на София, което доведе до оставката на заместник-кметът Минко Герджиков.

"Не успяхме да обясним достатъчно добре на хората и те останаха с усещането, че нещо е правено на тъмно. За нас по-важно е доверието им, отколкото 100 лева повече в общинската хазна”, категорична бе преди повече от година Фандъкова и обеща повече прозрачност при този процес в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
1
 
! Отговори
асасас преди 11 години
затвор за Фандъкова
162
0
 
4
 
! Отговори
Анимус преди 12 години
Искам да попитам,защо квартали като Драгалевци трябва да плащат по високи данъци? Като няма канализация,пътищата зимно време не се почистват дупки зеят по половин метър,има само един рейс и тн. Но данъците са за категория лукс.
161
0
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 12 години
Вместо да се занимава с преливане от пусто в празно и да се чуди как да вдигне на хората данъците, по-добре да се заеме с ремонта на пътищата и тротоарите в града и да ликвидира понятието "улично куче". Вече стана нетърпимо човек да живее в София. Не град, а ад под небето - коли, задръствания, мръсотия, народ, дупки...А тя се занимава с разчертаване на картата!
160
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Справедливото решение за зонирате изисква по-скъпата зона да има по-малко площ и по-малко жилища, от по-евтината зона. ГЕРБ всъщност прави обратното - прехвърля в по-скъпи зони от по-евтините и ако това продължи и в бъдеще, може да се окаже, че в края на мандата на Фандъкова от ГЕРБ, половин София ще е в най-скъпата зона, една четвърт в втората по скъпотия зона и т.н. Недай си боже ГЕРБ да спечели и следващите кметски избори, то накрая ще останат само *** гета извън 1-ва зона.
159
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Зад красивите герберастки фрази на Фандъкова се крие нещо много просто - ГЕРБ повишават данъците в София! Преместването на даден квартал или район в по-скъпа зона,увеличава данъка,а това преместване се прикрива с манипулация.Близо до метрото - разбирай няма къде да паркираш и по-голямо задръстване,се представя като огромен плюс.При това винаги презонирането е в една посока - новата зона е по-скъпа от старата.Би трябвало с закон да се определи какъв процент от площта на София попада в всяка зона.
158
0
 
1
 
! Отговори
zz преди 12 години
Чиновник, спокойно не сте само вие - и тези преди вас не остават по-назад.
157
1
 
2
 
! Отговори
zz преди 12 години
Май нещо си в грешка мой човек. Ние - неграмотните ви избираме вас - "можещите",така че не говори глупости.То даже последно време май вече и от нас не зависи ама ...Вие сте съвременният вариант на Алековия герой - Ристо - мърливото селянче, дошло от бедното село (в което няма нищо лошо), извадил късмет, образовал се, забогатял и станал от Ристо Белокровчанина - Христофор Белокровский, самодоволен *** забравил майка, баща и родина. Но тук има една разлика - вие не сте и образовани.
156
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 12 години
"За нас по-важно е доверието им, отколкото 100 лева повече в общинската хазна". Тия хора за *** ли ни взимат не мога да разбера. Кого заблуждават??? Такова безочие не съществува абсолютно никъде по света.
155
1
 
4
 
! Отговори
НОВ НАЧИН преди 12 години
ТОВА НОВО ПРЕЗОНИРАНЕ Е НОВ НАЧИН ДА СЕ ВДИГНАТ ДАНЪЦИТЕ. МИНАЛАТА ГОДИНА УЖ СЕ ВРАЗУМИХА И ОТМЕНИХА ПО -ВИСОКИТЕ ДАНЪЦИ. ТОВА ОБАЧЕ БЕШЕ ЗАРАДИ ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ. СЕГА КАСТРИРАНАТА *** ФАНДЪКОВА ОТНОВО ИСКА НОВИ ДАНЪЦИ. ДАСКАЛИЦЕ НЕ ТИ ЛИ ТЕЖИ НА СЪВЕСТТА СМЪРТТА НА ПРОФЕСОРА, КАКВО НАПРАВИ ТИ И ПРЕДИШНИЯ КМЕТ-МУТРАТА ЗА БОРБАТА С КУЧЕТАТА, ОПРАВИХТЕ ЛИ ДУПКИТЕ ПО УЛИЦИТЕ- ОТГОВОРА Е ЕДНОЗНАЧНО НЕЕЕЕ. ПРЕДЛАГАМ НА СОФИЯНЦИ ДА НЕ УЧАСТВАМЕ В ПОЧИСТВАНЕТО НА СОФИЯ КАТО ОТГОВОР НА ГРОБАРИТЕ
154
1
 
6
 
! Отговори
Мърша ли сме или не? преди 12 години
Фандъкова и общинарите да се заведат в Малинова долина и да се оставят там за няколко часа! Има още достатъчно кучета на свобода. Нека тя да ги разпознае агресивни ли са или не. Ако сме граждани, няма да позволим отново да се харчат наши пари- сега за къщички с двор за ***! Гениална идея в тази криза, беднотия и мизерия!
153
1
 
3
 
! Отговори
Оставка преди 12 години
Фандъкова веднага да си подаде оставката заради смъртта на професора! Ако е почтен човек, досега да го е направила.
152
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки народ си заслужава управниците!
151
1
 
6
 
! Отговори
до 176 преди 12 години
Яко рамо си дал ... Но стадото не може само да се дой, стриже и коли. Трябва да се пасе и пази от вълците. Тази учителка, изстреляна на този пост благодарение на много "личните" си връзки с Борисов, датиращи още от времето на учителската стачка си е чисто подставено лице на управляващиЯ, пази гърба на Бойко в столицата. Време е да си го кажем. Няма накъде да се повишават данъците, преки и коствени, спрете, улицата ни зове!!!
150
0
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
ако е за 100лв да взема да ги даря на общината от моята заплата...но тук става дума за 300 000 жилища по минимум 100лв горница или----30 милиона минимум а по разчети на общината за 50-60 милиона допълнителни пари!!
149
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Какво да очакваме от една учителка по-руски?"Ани по руски не знам, ама от учителка по български, математика, че и философия и всичко дето е важно, може да очаквате двойка, съдейки по какви ги пишете тука.
148
8
 
3
 
! Отговори
oleg преди 12 години
тези които постоянно плюват че този е виновен онзи е виновен да не правят и хвърлят навсякъде *** тогава софия ще е чиста виновни са хората не управниците за мръсната столица тези улични кучета ние ги храниме по улиците не управниците
147
3
 
9
 
! Отговори
Помияр преди 12 години
Фандъкова - в Малинова долина!
146
3
 
18
 
! Отговори
гого преди 12 години
*** даскалице, изчезвай си в някое селско даскало да учиш *** на азбуката. За кметица не ставаш! Никога София не е била по-зле! Кучетата ти изядоха професора, ти зони ще ми правиш!!!!!!
145
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вместо да презонира,фъндупкопомиярова да си свърши НАЛЕЖАЩАТА работа-***,дупки улични дилъри,мръсотия и прочие
144
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оказа се,че *** - *** назначава на високи постове!