Седмично ловят по 110 бездомни кучета в София

Общината плаща солен наем за прюта в Горни Богров
25 апр 2012 21:00,
112
Седмично ловят по 110 бездомни кучета в София
400 души на година хапят домашни и бездомни кучета. Снимка: архив, Булфото

Средно по 110 бездомни кучета на седмица се залавят, обработват и кастрират от "Екоравновесие", пише в отговор до общинския съветник от БСП Георги Кадиев кметът на София Йорданка Фандъкова.

Броят на приеманите сигнали за бездомни кучета или такива, проявили агресивност, до края на март е средно по 218 на седмица. Сигналите се подават по телефон, електронна поща или в писмен вид до общинското предприятие.

По данни на противобясния кабинет в "Първа МБАЛ-София" ЕАД средногодишният брой на ухапаните хора от домашни и безстопанствени кучета, преминали през него, е 400.

За последните четири години изпълненият бюджет на "Екоравновесие", което е част от структурата на Столичната община, е 773 335 лева за 2009 година, 1 256 914 лв. за 2010 година, 1 230 000 лв. за 2011 година, а за първите три месеца на 2012 година предприятието е усвоило 234 931 лева.

Заплатите в него се движат от 375 до 600 лева в зависимост от длъжността на общо 24-те души, заети в него.

В шестте сформирани ловни екипа има щатен шофьор за всеки, а ловците са на граждански договор. За заловено куче всеки от тях получава по пет лева, а за връщането му по местозаляване - по три лева.

На граждански договор са и допълнително наетите ветеринарни лекари в приюта в "Сеславци", тъй като броят им на ден достига до 25, а това не е възможно да се извършва само от единия ветеринарен лекар, който е на щат в приюта.

Столичната община плаща от бюджета на София по 11 680 лева на месец с ДДС наем на приюта в село Горни Богров, стопанисван от неправителствената организация "Помощ за животните - България".

Още по темата

В общинския приют в "Сеславци", стопанисван от "Екоравновесие", средно на ден пребивават между 70 и 110 бездомни кучета. Там те се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират, като след тези манипулации престояват минимум три дни.

От тази година регистрацията на домашните кучета освен, че е задължителна, както и през предишните години, трябва да става с номера на поставения чип в кучето.

Според нормативните документи кучетата с поставен чип се освобождават от такса "домашен любимец" за една година, а за кастрираните кучета не се дължи такса до края на живота им.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И това лабрадорче на помия ли е обречено ? Не тъгувай клепоуха душичко, имало си нещастието да се родиш в България.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"400 души на година хапят домашни и бездомни кучета."----Що за хора, да хапят домашни и бездомни кучета...Евала, dnes.bg, кефите ме със словореда си.
12
2
 
6
 
! Отговори
Голямо лапане преди 11 години
на пари . Над 1 милион за година!!!!! При положение че общината плаща за приюта!!!!!Работят на щат 25 души * 12 месеца * 600 лв = 180 000 лв при грубо смятане(получават бонуси за хванато и пуснато) - 200 000 лв за гориво на година. 200 000 лева за лекарства и консумативи - значи около 600 000 лева са реално изхгарччени. Предполагам другите 600 000 са лакомо изядени от групичка от 3 - 4 души.
11
2
 
4
 
! Отговори
иди ми доди ми ! преди 11 години
И като ги събраха какво ще ги направят ? Ще търсят да ги дадът на някой който на втората седмица ще ги изхвъли на улицата.
10
3
 
17
 
! Отговори
полвинчата работа преди 11 години
За залавяне на бездомно куче плащали 5 лева, а ЗА ВРЪЩАНЕТО МУ ОБРАТНО НА УЛИЦАТА - 3 лв. Ето как с парите на данъкоплатците общината ГАРАНТИРА ненамаляване на броя на уличните кучета.Просто далаверата е винаги да има опасни и непредсказуеми безпризорни животни, които да поизпохапват хората по улиците. Оказва се, че животът на един гражданин е официално остойностен от общинарите само на 3 лева. Мерсим им от такива "мерки" !
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЛОВЯТ САМО КРОТКИТЕ И БЕЗОБИДНИ КУЧЕТА,ГЛУТНИЦИТЕ НЕ СА ПИПНАТИ,НАКРАЯ ЩЕ КАЖАТ ЧЕ ПРИЮТА СЕ Е ПРЕПЪЛНИЛ И ..КРАЙ!
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кучетата които наричаш *** по добри ли са от *** ? същия проблем ще имаме и с *** ако не се вземат мерки. Бойко Борисов много ми е симпатичен, много го обичам, но трябва да си ходи от поста защото на народа не му трябва симпатяга, пичага а мислещ човек с твърда ръка
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако преди 5 години ги бяха кастрирали днес и половината нямаше да ги има. Щеше да им излезне много по евтино, по лесно и нямаше да си берът грях на душата да трепят кучета. Тази работа май трябваше да я свърши Бойко, Но днес Фандъкова смее ли да каже предишните не си свършиха работата и ние скъпо плащаме заради тях
6
7
 
10
 
! Отговори
коко преди 11 години
"Средно по 110 бездомни кучета на седмица се залавят, обработват и кастрират от "Екоравновесие", пише в отговор до общинския съветник от БСП Георги Кадиев кметът на София Йорданка Фандъкова."-и след това се пускат на улицата да хапят раята.И каква е ползата? *** коко
5
23
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
днес *** пребиха до смърт българин, защото им е направил забележка да се държат възпитано.новината не се отразява и не се коментира щото никой не го интересува.виж за *** се изписаха милиони страници и чак протести имаше.а за българите? до кога ще ни избиват гнусни ***?искам да се махна...
4
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕВТАНАЗИЯ!
3
9
 
13
 
! Отговори
М.У. преди 11 години
Ами ако вземат да ги изтрепват, няма да има проблем, умряло куче не може да ухапе никой, ама ако маркирано и кастрирано нищо не им пречи да се събират на глутници и да хапят който им падне.На жалките "природозащитници" дето не дават да се обели и дума за трепане на кучета, мога да им предложа да си приберат у тях по някое улично псе и да си го гледат, като са им толкова скъпи. Щото утре ще нахапят техния г*з тия кастрирани кучета, да видим тогава
2
5
 
26
 
! Отговори
кестен преди 11 години
А мен ме ухапа комар! ПОМООООООЩ!!!
1
4
 
28
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Ситуацията отдавна се преекспонира. Явно някой има интерес от това.