Столична община спира прегледа на коли с неплатен данък

Въвежда се постоянна обмяна на данни за електронните плащания към общината
Обновена: 8 юли 2012 13:32 | 8 юли 2012 09:00, Елка Василева
112
Столична община спира прегледа на коли с неплатен данък
При неплатен данък Столичната община ще спира годишния технически преглед на кола. Снимка: архив, Булфото

Столичната община ще "спира" онлайн годишните технически прегледи на автомобили, за които не е платен данък.

Това ще стане възможно от месец септември, когато системата за отчитане на местните данъци на общината ще се свърже със софтуера за отчитане на годишните технически прегледи към ИА "Автомобилна администрация" на транспортното министерство, обясни за БТА заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

И според законовите изисквания сега при годишен преглед на автомобила собственикът му трябва да представя документ за заплатен данък, но това не се прави на много места и за да се избегне субективният фактор, общината въвежда тази мярка, допълни Барбалов. По думите му при въвеждането на данните за колата, пристигнала за технически преглед, в сервиза ще излиза съобщение, че за нея са платени или не са платени дължимите такси. При неплатена сума няма как да се извърши технически преглед.

В интервю за БТА заместник-кметът Барбалов посочи, че от този месец в общината се въвежда всекидневна обмяна на данни между банките и другите звена, занимаващи се с електронни плащания на данъци и такси към общината. До момента общината и тези институции обменяха информация веднъж месечно и не бяха малко случаите, когато някой е решил да плати чрез разплащателна система в интернет своите данъци и след тяхното заплащане да има все още информация, че продължава да ги дължи. С подобрената обмяна на информация такива случаи ще останат в миналото, посочи Барбалов.

Общината предвижда да създаде и "виртуален пост" за плащания на дължими данъци и такси. Чрез тази система при проверка на задълженията на всяко лице през интернет-страницата на Столичната община, то ще може да избере бутон "плащане" и да заплати желаните суми. Предвижда се системата да заработи от есента.

Изпълнението на приходната част на бюджета на Столичната община за полугодието е 49,5 процента от заложените 523 824 000 лева данъци и неданъчни приходи, посочи Барбалов. Разликата със същия период от миналата година е малко над процента повече, допълни той.

От данъка върху недвижимите имоти в бюджета на София са постъпили 64 на сто от заложеното за годината - 85 млн. лв.

При данъка върху превозните средства изпълнението е близо 67 на сто, но статистиката показва, че парите за същия период миналата година са с 3,3 млн. лв. повече от внесените досега. Според експертите главно лизинговите компании не бързат да внасят авансово целия данък на регистрираните от тях  автомобили, макар и с 5 процента отстъпка, тъй като целта им е да направят продажби до края на годината. Това е и причината те заплащат данъка на две вноски, каквато е законовата възможност.

За първите шест месеца на годината в София са отписани от данъчните служби общо 64 634 превозни средства, а са записани - 50 410, посочи Барбалов. Намалението от над 14 хиляди коли според него се дължи на отписването на вече продадени автомобили в други общини или бракуването на автомобили.

Друга интересна статистика е увеличението на недвижимите имоти с близо 10 хиляди. Отписани от данъчните служби са 30 599 имота, а същевременно са записани нови 40 018.

От таксата за битови отпадъци за периода януари - юни 2012 г. са събрани 93 494 032 лева от общо планирани 182 млн. лв. Това са 51,4 на сто от приходите за тази такса, с която се покриват разходите по поддръжка на зелената система, сметосъбирането, сметоизвозването и други дейности по чистотата.

За 2 595 домашни кучета в столицата е платена такса за домашен любимец, сочи отчетът за полугодието. Сумата е почти същата като платената до 30 юни миналата година, но сега има разлика между броя на регистрираните кучета, тъй като за кучета с поставен чип не се дължи такса за една година, а за кастрирани животни не се дължи такса.
 
Два пъти повече от планираните за годината са събраните средства от глоби, санкции и наказателни постановления за първата половина на 2012 г. При бюджет от 3,7 млн. за годината общината е събрала 7,455 млн. лв. за полугодието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
19
 
! Отговори
У-у-у преди 11 години
Хе-хе-хо-хо....то останаха ли балъци дето още ходят на преглед и плащат данък МПС и ГО,,,аз имам 3 коли и ги карам нон-стоп и вече 7ма година на никой от тия кърлежи не давам една стотинка....Запомнете..ТИКВИИИ..Когато правото се превърне в безправие,протестът е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН !!!!
49
1
 
16
 
! Отговори
nqkoi преди 11 години
И какво общо има данъка с техническата изправност на ППС- то ????
48
0
 
9
 
! Отговори
пострадал преди 11 години
"До момента общината и тези институции обменяха информация веднъж месечно и не бяха малко случаите, когато някой е решил да плати чрез разплащателна система в интернет своите данъци и след тяхното заплащане да има все още информация, че продължава да ги дължи."ПО РАНО ПЛАЩАХ ДАНЪЦИТЕ КЪМ ОБЩИНАТА ЧРЕЗ РАЗПЛАЩАТЕЛНА СМЕТКА.ИМАХ НЕОБХОДИМОСТ ДА ИМАМ ОТ БЩИНАТА ДОКУМЕНТ ЧЕ СЪМ ИЗДЛЖИЛ ДНЪЦИТЕ-ОКАЗА СЕ НЕВЪЗМОЖНО.МОЖЕЛИ ДА МИ ИЗДАДЪТ ТАКЪВ САМО АКО СЪМ БИЛ ПЛАТИЛ ДИРЕКТНО В БРОЙ НА КАСАТА В ОБЩИНАТА
47
3
 
5
 
! Отговори
евробарометър преди 11 години
е сега още по голяма конкуренция на пазара за продаване ще настане между собствениците с повечето имоти и решили да не плащат вече за в бъдеще нововъведените по европеиските изисквания високи прогресивни данъци за многото си коли или за повечето от едно жилище които притежават!
46
2
 
3
 
! Отговори
До 80 преди 11 години
Там където човешкия фактор е на първо място за разрешаването/забраняването на нещо, без значение какво, всички знаят. Вкарват се данните в системата, уж се включва апаратурата и се чака да мине времето наложено от горе. На ***/а ли се правиш. Огледай се по улиците движат се коли в период на полуразпад, дори външен вид нямат, липсват половината проядени от ръжда, не ми се мисли какво им е под предния капак и дали въобще имат спирачки.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако доживея, накой който и идея си няма как си карам колата, как и къде я поддържам, за 15 минути да ми каже дали е технически изправна да се движи и е безопасно да я карам по-добре да нямам кола. И да не се лъжем, всички знаем как се минава на преглед.
44
1
 
8
 
! Отговори
ндсжнфла преди 11 години
Терминали 1 и 2 !
43
0
 
25
 
! Отговори
чше преди 11 години
А защо не ми оправят дупките на улицата? Данъка е почти равен на този в Испания. Къде отиват парите?
42
5
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 11 години
Стига глупости!! Техническите прегледи трябва да бъдат строги. Не може да вземаш пари, а да не правиш нищо. Какъв е смисъла от този преглед, ако не са спазени изискванията?
41
2
 
21
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
На терминал 2 няма данък засега , свободно е !
40
0
 
7
 
! Отговори
До анализатор... преди 11 години
...отдавна не е така. Справка в прованса - няма смисъл да обяснявам къде - ако искаш да си подновиш годността на год технически, това става само ако си си платил год данък и то ъа същата година, а не предходната. На въпроса защо - ти отговарят, че кмета така казал. Човек изпада в истеричен смях и толкова. Пак казвам името на Общината е без значение - важно е само, че идеологът е един и същ.
39
6
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 11 години
Да ви опиша как протече моя "технически" преглед. Човека слезе под колата, огледа ходовата част, отвори капака погледна двигателя и това беше. Не ме кара да паля, не ми пробва ръчната и спирачките въобще, нито светлините, и още не знам колко неща по принцип се изпробват.Тоест 5 минути, още 10 му трябваха да оформи документите и да ми поиска 44лв.Не трябва да е така, защото утре може да стане нещо и да загина аз, някой пътник, пешеходец и т.н.
38
1
 
3
 
! Отговори
СА преди 11 години
Не ходете в този пункт за ГТП.Пункта е в известна фирма и прегледите протичат ей така между другото,като на всеки се взема различна сума за извършената услуга.Това зависи от човека и колата която минава на преглед.
37
1
 
26
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Абе кво ще си играят, я всички бензиностанции да обменят данни - не си платил рекета на Боце, нема бензин. Да вържат и ЕРП-тата и те кат не си платил, ти резват жицата. Може даже и магазините и сергийте на пазара да вържат - нема данъци, нема зарзават :))). А най-добре по едно чипче с механизъм на носа - не пащаш, врътват ти кранчето :))). Само да питам - къв е данъка за каруците, дет осмърдяват града? Или те го карат фрии?
36
1
 
21
 
! Отговори
до 63 преди 11 години
Ако си млад и кадърен,се чудя защо още не си емигрирал. След 10-15 години тук ще е резерват за *** и аутсайдери. Може би и името ще е друго.
35
2
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 11 години
До КОНСТИТУЦИОТрябва да представиш документ, че си заплатил данъка си за миналата година. За текущата година е само, ако току-що си закупил автомобил. Тогава срока е до месец след регистрацията.
34
1
 
16
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 11 години
Герберастъците с поредния си идиотизъм :)))). Ей тия за парички и баба си биха пратили на околовръстното. И ефектът отново ще е отрицателен. Смисълът на тех. преглед е малко от малко колите, които пъплят по нещото, дет му викат пътища да отговарят на някакви изисквания за безопасност. С поредната гербава простотия, като някой си спести прегледа най-много да посгази някой, щот бракмата му е хептен неизправна. Но от милиционери какво да очкаваш :)))
33
0
 
7
 
! Отговори
гербер преди 11 години
генно модифициран ален мак .неуспешен експеримент
32
3
 
23
 
! Отговори
КОНСТИТУЦИО??????? преди 11 години
..а пък Конституцията да върви на ***...та си, както всичко останало в ***.Ако искам да си платя данъка за колата за 2012 на 28 Декември 2012, а техническия изтича през юни 2012? За пореден път питам. МИНИСТРИ , ВИЕ *** ЛИ СТЕ?????????????С кое право ще ме карата да плащам годишен данък за автомобил, при условие, че има законов срок за това? А кой ще ми възстанови пропуснатите ползи от тези пари? А защо да не прибера аз тези лихви от срочния депозит на год. данък? Ще емигрирам.
31
0
 
32
 
! Отговори
за 500лв заплата преди 11 години
Аз не мога да разбера докога ще мъчат хората...Плащаш гражданска(която поскъпва всеки ден),винетка,някви данъци по 200лв ако караш по силна кола(нищо че може да е 15 годишна и да струва 1000лв и данъка ще е 1:5 от цената на колата ти),отиваш на бендза сипваш за 20лв ако имаш де,и накрая идват ужасните пътища по който трябва да караш и да чуваш колата ти как се троши,и как все нещо се обадило,бях забравил за глобите на Кат и преводите към банките с който май се събират милиони. Успех народе