Столична община спира прегледа на коли с неплатен данък

Въвежда се постоянна обмяна на данни за електронните плащания към общината
Обновена: 8 юли 2012 13:32 | 8 юли 2012 09:00, Елка Василева
112
Столична община спира прегледа на коли с неплатен данък
При неплатен данък Столичната община ще спира годишния технически преглед на кола. Снимка: архив, Булфото

Столичната община ще "спира" онлайн годишните технически прегледи на автомобили, за които не е платен данък.

Това ще стане възможно от месец септември, когато системата за отчитане на местните данъци на общината ще се свърже със софтуера за отчитане на годишните технически прегледи към ИА "Автомобилна администрация" на транспортното министерство, обясни за БТА заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

И според законовите изисквания сега при годишен преглед на автомобила собственикът му трябва да представя документ за заплатен данък, но това не се прави на много места и за да се избегне субективният фактор, общината въвежда тази мярка, допълни Барбалов. По думите му при въвеждането на данните за колата, пристигнала за технически преглед, в сервиза ще излиза съобщение, че за нея са платени или не са платени дължимите такси. При неплатена сума няма как да се извърши технически преглед.

В интервю за БТА заместник-кметът Барбалов посочи, че от този месец в общината се въвежда всекидневна обмяна на данни между банките и другите звена, занимаващи се с електронни плащания на данъци и такси към общината. До момента общината и тези институции обменяха информация веднъж месечно и не бяха малко случаите, когато някой е решил да плати чрез разплащателна система в интернет своите данъци и след тяхното заплащане да има все още информация, че продължава да ги дължи. С подобрената обмяна на информация такива случаи ще останат в миналото, посочи Барбалов.

Общината предвижда да създаде и "виртуален пост" за плащания на дължими данъци и такси. Чрез тази система при проверка на задълженията на всяко лице през интернет-страницата на Столичната община, то ще може да избере бутон "плащане" и да заплати желаните суми. Предвижда се системата да заработи от есента.

Изпълнението на приходната част на бюджета на Столичната община за полугодието е 49,5 процента от заложените 523 824 000 лева данъци и неданъчни приходи, посочи Барбалов. Разликата със същия период от миналата година е малко над процента повече, допълни той.

От данъка върху недвижимите имоти в бюджета на София са постъпили 64 на сто от заложеното за годината - 85 млн. лв.

При данъка върху превозните средства изпълнението е близо 67 на сто, но статистиката показва, че парите за същия период миналата година са с 3,3 млн. лв. повече от внесените досега. Според експертите главно лизинговите компании не бързат да внасят авансово целия данък на регистрираните от тях  автомобили, макар и с 5 процента отстъпка, тъй като целта им е да направят продажби до края на годината. Това е и причината те заплащат данъка на две вноски, каквато е законовата възможност.

За първите шест месеца на годината в София са отписани от данъчните служби общо 64 634 превозни средства, а са записани - 50 410, посочи Барбалов. Намалението от над 14 хиляди коли според него се дължи на отписването на вече продадени автомобили в други общини или бракуването на автомобили.

Друга интересна статистика е увеличението на недвижимите имоти с близо 10 хиляди. Отписани от данъчните служби са 30 599 имота, а същевременно са записани нови 40 018.

От таксата за битови отпадъци за периода януари - юни 2012 г. са събрани 93 494 032 лева от общо планирани 182 млн. лв. Това са 51,4 на сто от приходите за тази такса, с която се покриват разходите по поддръжка на зелената система, сметосъбирането, сметоизвозването и други дейности по чистотата.

За 2 595 домашни кучета в столицата е платена такса за домашен любимец, сочи отчетът за полугодието. Сумата е почти същата като платената до 30 юни миналата година, но сега има разлика между броя на регистрираните кучета, тъй като за кучета с поставен чип не се дължи такса за една година, а за кастрирани животни не се дължи такса.
 
Два пъти повече от планираните за годината са събраните средства от глоби, санкции и наказателни постановления за първата половина на 2012 г. При бюджет от 3,7 млн. за годината общината е събрала 7,455 млн. лв. за полугодието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
20
 
! Отговори
без дом- х. мало преди 11 години
така-Уж нямало пари в бюджета уж незнам за болните нямало пари пък чинониците с бонуси пак и пак и премии и незнам какво си ВЕМСТО ДА ИМА СЪКРАЩЕНИЯ И УВОЛНЕНИЯ за хрантутниците в тая държава-надуваме държавните служители и *** с пари от данъкоплатеца !?? НЕСТАВА ОТ ТОВА ДЪРЖАВА
29
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам как е в София, но по провинцията хората масово са изоставили колите си ... Не ги карат първо заради цената на бензина, второ, защото нямат пари за гражданска и винетка повечето коли си събират прах от години. И то говоря за хора, които имат рабора, за безработните да не говорим ...Това е истинското положение на народа, но иззад тъмните стъкла на държавните лимузини не се вижда.
28
2
 
14
 
! Отговори
нищо ново преди 11 години
Или аз не съм разбрал, или няма никаква новина, или журналистите пак са объркали нещо. Всеки, който живее в София знае, че за да мине колата му на технически преглед трябва да представи квитанция за платен данък. Е, сега ще ги проверяват електронно, но реално нищо не се променя
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво се променя по пътищата благодарение на парите които внасяме? Разбити улици и тротоари, липсващи маркировки или такива които се изтриват след седмица, липсващи пътни знаци или такива растящи в клоните на дърветата.-------------- Ако не плащаш ще е още по-зле.
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едни имат пари и карат много Ти само при спешни случай--------------- Че кой ти е забранил да си изкараш пари и да караш повече от баровците?
25
0
 
5
 
! Отговори
Parcuc преди 11 години
Къде е флашмоба ве бантускотс, ами флашмоба за незаконно движещите се каруци по пътя ??? Загинала работа....
24
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЩЕ плащате Шопиииииииииии !!!!
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сини зони ,зелени зони,прегледи,данъци ,герберите се научиха да прибират парите като европейци ,а стандарта на живот като Руанда и Уганда.Да *** неграмотници крадливи!!!
22
12
 
5
 
! Отговори
чужденец преди 11 години
Без никакво основание и покритие българинът досега се мислеше за най голямият хитрец и тарикат на Европа, избирал удобни правителства да му защитават шмекерийте и разпищолил се да живее както си иска на свобода и на по широко и от самите европейци, ама от много хитруване сега му е дошло времето бързо и лесно да му стъпят на врато и здравата да го заГРОБят за цял живот ...
21
1
 
22
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Тъпня! Данъка е ГОДИШЕН, т,е плаща се за текущата година и може да се плати и в последния работен ден. Защо изискват да е платен по-рано, преди прегледа?!
20
1
 
17
 
! Отговори
хидко преди 11 години
това е незаконно. общината няма право да ограничава хората по този начин. някой трябва да заведе дело срещу общината. аз вече осъдих нашата община за изискването да имаш платена ГО и да нямаш задължения към общината, за да получиш право за преференциално паркиране в синята зона. това въобще като цяло е незаконно изискване и не знам как още никой не го е дал на съда да го отмени?! май ще трябва да се позаинтересувам и да го направя.
19
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е най-накрая да направят нещо по въпроса. Писна ми от селски тарикати дето искат да изкярят от всякъде като заобикалят закона. Трябва да се научим, че всичко се плаща и да си плащаме за всичко. Иначе никога няма да станем европейска държава.
18
1
 
3
 
! Отговори
н преди 11 години
Е, то беше така и до сега!
17
4
 
8
 
! Отговори
10F преди 11 години
Пак ще си намерим начин да не плащаме. Българи сме все пак ;)
16
17
 
4
 
! Отговори
Колецо преди 11 години
Евалата.Така трябва а не аз да си плащам данъка а съседа който мисли че не е нужно и той си кара колата.А после всички реват че държавата няма пари,ами няма да има като 50% от хората гледат как да я измамят..
15
0
 
11
 
! Отговори
алтав преди 11 години
А кога ще свържат всеки гражданин електронно към общината...?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то нали е така по принцип
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз имам 6 коли, от които ясно повече от една не мога да карам в един и същ момент. Плащам 1300лв данък само за една от 6-те, но на всичките имам ГО и винетки. От този мъдър ход какво точно ще спечелят, като ме принудят да спря о ГО и винетките, защото за 6 коли няма как да им плащам и данъка. За колекционерски коли става въпрос, карат се веднъж на няколко седмици, че и по-рядко.Знам, че данък си трябва, но да направят малко по-гъвкави нещата, да има месечна ГО, данък, сезонни коли, олдтаймъри
12
0
 
18
 
! Отговори
Оставка преди 11 години
В дивия Чалгаристан законите се четат от управляващите , както дявола чете Евангелието.Вземат под внимание точките и законите, които само на *** крадливи във властта са в тяхна полза.Тия закони, които са в защита на хората и правата им елегантно се финтират.най- красноречивия пример е кодекса на труда, който си го ома само на книга и никой работодател не го спазва.Някоя тиква от министрите отговорни за това министерство да влезе в сайта Работодател.ком и да види за какво иде реч.
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютен произвол! При неплащане на пътния данък се начисляват лихви, откъде накъде е връзката с ГТП! Ами, ако прегледа е в началото на годината? Даже и наказателна лихва няма. Аман от тези милиционерщини!