Капсула с послание разказва за проекта на Цар Освободител

Върнаха скулптурата на мястото й
Обновена: 29 ное 2012 15:35 | 29 ное 2012 15:35,
53

Снимка: БТА

Капсула с послание за поколенията бе поставена днес в реставрираната скулптура на Цар Освободител. Практика е, когато монументи се реставрират, да се поставят подобни капсули, това е своеобразна щафета между поколенията и за поколенията, заяви зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов.

По думите му това е начин наследниците ни да получат информация за проекта, както и да научат имената на специалистите, работили по него.

Днес се монтира основната фигура на император Александър Втори. Официалното откриване на паметника ще бъде на 3 март в чест на 135-годишнината от Освобождението на България.

В реставрацията на паметника участват над петнадесет лицензирани реставратори, включително и петима специалисти от Русия.

Реставрацията на паметника на Цар Освободител е проект, който се изпълнява от Камарата на строителите в България. По предварителни данни стойността на проекта е 1,2 млн. лева и са осигурени от руската фондация "Поколение".

Председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов посочи, че окончателната сума по цялостната реставрация на паметника и обновяването на пространството около него ще бъде ясна при завършването на всички дейности по проекта.

С днешното поставяне на основната фигура на император Александър Втори всички фигури са на място, остават довършителни работи по оградата и плочника около паметника, отбеляза Чобанов.

Около двадесет тона специален цимент е излят в основите, за да може паметникът да стои стабилно, разказа заместник-кметът. Специален модерен материал е сложен и между блоковете на постамента, отново с оглед неговата устойчивост, уточни Чобанов.

Той подчерта, че основното предизвикателство пред специалистите е било укрепването на паметника, защото петтонната основна фигура е имала нужда от нова конструктивна система, която да я направи много по-стабилна.

Старите носещи елементи са напълно изгнили. Паметникът се нуждаеше от изцяло нов подход, по който вече са проявили интерес и други държави, отбеляза Чобанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.