Пълна премяна за "ориенталска" София

Петър Диков за архитектурните идеи за новия облик
Обновена: 13 дек 2013 09:19 | 13 дек 2013 09:11,
141

Плаж на Перловска река. Снимка: "Архитектура и градоустройство"

В момента София има "доста мърляв, неорганизиран вид, създава повече впечатление на ориенталски град", обяви пред bTV главният архитект на столицата Петър Диков.

По думите му Общината обаче е решила тези твърдения да отидат в миналото, а София да се превърне в модерна европейска столица.

За целта от отдел "Архитектура и градоустройство" са възложили на млади архитекти да измислят нова визия на централната градска част.

Още по темата

Както Dnes.bg вече писа, архитекти предлагат нестандартни решения като градски плаж при коритото на река Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".

Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра на София, а 39 екипа се надпреварват по четирите лота, на които условно е разделен центърът.

"Смятам, че спешно центърът на София се нуждае от едно реновиране. Ще има ново озеленяване, осветление, ще има нови настилки, ще има промени в части от пространствата, изцяло с нова визия", увери главният архитект на София.

Има предложение за голям фонтан пред Националната художествена галерия, който да се превърне в привлекателно място за столичани. Според друг проект в градинката на "Кристал" ще има езерце с лилии. Около езерцето пък ще има амфитеатър, а около него - сцена, на която ще играят музиканти и артисти.

Пълна промяна ще има и за улица "Граф Игнатиев" до площад "Славейков". Един от проектите предлага изграждане на нови трамвайни линии с шумоизолиращи материали, по които да се движи атракционен ретротрамвай.

"Граф Игнатиев" категорично се нуждае от спешна реконструкция, там последната реконструкция е от преди 20 години. Там релсовия път усилва вибрациите", обясни Диков.

За да може София да се отличава от останалите европейски столици, някои архитекти предлагат нестандартни и иновативни идеи. Едно от интересните предложения на архитекти е свързано с кулата зад Военния клуб - под нея ще бъде изградена обсерватория, която да бъде модерен арт център в полуподземна сграда, покрита с градина.

Два от най-емблематичните площади в София - този около Народното събрание и пред храм паметника "Александър Невски", в момента представляват паркинги за коли, но според архитектите те трябва да се превърнат в парк с пешеходни зони.

Символни плочки с имена на бележите българи пък ще бъдат вградени около "Александър Невски". Освен това ще се маркира златна линия от павета с инкрустиран знак на София, която да представлява туристически маршрут.

Петър Диков призна, че сред предложените проекти има и много скъпи, и неизпълними.

"Според мен ще спечелят проектите, които са намерили разумния баланс между естетика, цена и функционалност", прогнозира той.

Победителите в конкурса на общината ще станат ясни до края на януари. Парите за реновиране на София пак ще дойдат от Европа, обеща главният архитект на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да ходим на плаж в градската канализация?
22
1
 
10
 
! Отговори
Любо преди 10 години
Дам , всичко е супер , хората са щастливи , а тарикатите с бентлитата и джиповете на 8 и 9 снимка това изобщо не ги интересува !
21
1
 
6
 
! Отговори
лудия луд преди 10 години
"Пълна премяна за "ориенталска" София"А дано,ама надали: ))))
20
1
 
18
 
! Отговори
DeDe преди 10 години
"доста мърляв, неорганизиран вид, създава повече впечатление на ориенталски град"За това е жиновен главния архитект на София,самият Петър Диков,който дава това определение.Корумпиран в услига на мутрите,разреши да се построят в градинките бензиностанции,хотели и кичовски къщи на чалгаджии и мутри.Само две столици в Европа има с планина,уникална стара София е унищожена.А перловска река ще стане плаж,тогава когато Диков влезе в затвора.Тоест никога,натрупаните милиони от рушвети са сила .
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А дано!София наистина има нужда от Това!Особено района около Банята и мария Луиза в този участък - са трагични.Мръсотия и стари *** плочки!
18
2
 
18
 
! Отговори
Aman преди 10 години
Идеите са страхотни и надали има столичанин, който да не иска София да се превърне в европейски град....но преди това ако може да се реализират няколко мащабни проекта за промяна на манталитета ...от пикаене в храсти, през крадене на пейки....до водоизточниците, като най-подходящо място за изхвърляне на отпадъци
17
1
 
9
 
! Отговори
bnm преди 10 години
Пълна утопия!!!
16
1
 
2
 
! Отговори
alkap преди 10 години
Taq reka osven za veloaleq za drugo ne stave ama se pylni s voda do gore
15
1
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
и не само Диков,а и онова к.пеленце преди него!!!
14
2
 
15
 
! Отговори
до 9 софиАнеца преди 10 години
явно ти не ги разбираш нещата ,или не си излизал отдавна от Обеля.Доста градове са в пъти по-подредени и чисти от София,нищо че там живеят провинциалисти.Ама ....нейсе,ти нали ги разбираш нещата.комплексар!
13
1
 
18
 
! Отговори
usa преди 10 години
А ,пък в Перловска и Слатинска река ,ще може да се лови риба-кленчета,мрени.Като знам каква мърсотия и смрад е покрай реките в София-то половината от мръсните канали се изсипват там.На времето са били чисти и е имало риба,но сега са едни канали.Който не вярва нека тръгне по коритото на една река и ще види колко незаконни канали се оттичат в реката.И това е масово,не само в столицата.
12
4
 
32
 
! Отговори
Ужас преди 10 години
Боже каква простотия! Миш маш между Ню Йорк и Париж.Отвратително.Искам да подсетя тъпите архитектчета,че таз рекичка се пълни с вода,до горе.Явно не са софиянци, а неандерталци.
11
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една от основните причини София да изглежда така е г-н главният архитект Диков. Кой издава разрешенията за безумни несъответстващи на средата строежи? На Диков корумпираните практики съсипаха града за следващите 100 години.
10
2
 
8
 
! Отговори
кънчо преди 10 години
Да, фонтана много за кратко сдаде багажа и започна да "пикае" наоколо, предполагам се дължи на кофти почистване и липса на поддръжка, иначе в началото си беше супер готин и той според мен.
9
1
 
37
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
Представям си как се излежават плажуващите,а по Пеловска се носят смрад и ***.
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това на снимката е много грозно(въпреки компютърното озеленяване).Представям си зимния сезон на какво ще прилича и кой ще го чисти за да вървят там хора. Можеше да нарисуват и двама-трима рибари малко за разнообразие...
7
6
 
36
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
До кънчоАми какво, какво, не ги разбираша ти нещата. Хората са пристигнали в София от китния Ямбол, Перник, Плевен, Ловеч, и т.н. Там са свикнали на лукс и чистота. За тях представлява културен шок когато слезнат от централна гара, с тия нахални софиянци, които говорят на неразбираем език, изглеждат странно, че дори си гледат кучета по апартаментите! Можеш да си представиш какъв шок е това за културните и чисти провицниалисти. Та така и бул. Витоша. Хората идват от космополитни градове ЕЙ, имат претенции ...
6
4
 
11
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Крайно време беше!
5
15
 
16
 
! Отговори
кънчо преди 10 години
Че какво му е на бул. Витоша.. перфектно си става.. само мрънкате ей ..
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За това на снимката могат само да си мечтаят. Ако реално проектът и изпълнението ще струват 50 милиона, Евро Съюзът ще трябва да се бръкне тройно, а и българските граждани също, за да се напълнят и сметките на богоизбраните