Пълна премяна за "ориенталска" София

Петър Диков за архитектурните идеи за новия облик
Обновена: 13 дек 2013 09:19 | 13 дек 2013 09:11,
141

Плаж на Перловска река. Снимка: "Архитектура и градоустройство"

В момента София има "доста мърляв, неорганизиран вид, създава повече впечатление на ориенталски град", обяви пред bTV главният архитект на столицата Петър Диков.

По думите му Общината обаче е решила тези твърдения да отидат в миналото, а София да се превърне в модерна европейска столица.

За целта от отдел "Архитектура и градоустройство" са възложили на млади архитекти да измислят нова визия на централната градска част.

Още по темата

Както Dnes.bg вече писа, архитекти предлагат нестандартни решения като градски плаж при коритото на река Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".

Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра на София, а 39 екипа се надпреварват по четирите лота, на които условно е разделен центърът.

"Смятам, че спешно центърът на София се нуждае от едно реновиране. Ще има ново озеленяване, осветление, ще има нови настилки, ще има промени в части от пространствата, изцяло с нова визия", увери главният архитект на София.

Има предложение за голям фонтан пред Националната художествена галерия, който да се превърне в привлекателно място за столичани. Според друг проект в градинката на "Кристал" ще има езерце с лилии. Около езерцето пък ще има амфитеатър, а около него - сцена, на която ще играят музиканти и артисти.

Пълна промяна ще има и за улица "Граф Игнатиев" до площад "Славейков". Един от проектите предлага изграждане на нови трамвайни линии с шумоизолиращи материали, по които да се движи атракционен ретротрамвай.

"Граф Игнатиев" категорично се нуждае от спешна реконструкция, там последната реконструкция е от преди 20 години. Там релсовия път усилва вибрациите", обясни Диков.

За да може София да се отличава от останалите европейски столици, някои архитекти предлагат нестандартни и иновативни идеи. Едно от интересните предложения на архитекти е свързано с кулата зад Военния клуб - под нея ще бъде изградена обсерватория, която да бъде модерен арт център в полуподземна сграда, покрита с градина.

Два от най-емблематичните площади в София - този около Народното събрание и пред храм паметника "Александър Невски", в момента представляват паркинги за коли, но според архитектите те трябва да се превърнат в парк с пешеходни зони.

Символни плочки с имена на бележите българи пък ще бъдат вградени около "Александър Невски". Освен това ще се маркира златна линия от павета с инкрустиран знак на София, която да представлява туристически маршрут.

Петър Диков призна, че сред предложените проекти има и много скъпи, и неизпълними.

"Според мен ще спечелят проектите, които са намерили разумния баланс между естетика, цена и функционалност", прогнозира той.

Победителите в конкурса на общината ще станат ясни до края на януари. Парите за реновиране на София пак ще дойдат от Европа, обеща главният архитект на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
22
 
! Отговори
горски пътник преди 10 години
До MikkroИ както възнамеряват да пременят Лъвов мост с някакви шарении и други безумия. Градът трябва да се преобрази, но не да прилича на цирк.
2
2
 
18
 
! Отговори
Vasilev преди 10 години
nai korumpiranite Petur i Kalin Dikovi shte ni opraviat.... bojeee .... toi kalin ot diskotekite ne izliza
1
13
 
26
 
! Отговори
Mikkro преди 10 години
Само да не я пременат както премениха бул. "Витоша"....