Ремонтират "1300 години България", няма да го бутат

Общината с амбициозен план за ремонти из паркове и градинки
Обновена: 16 дек 2013 14:05 | 16 дек 2013 12:32,
74

Снимка: Булфото

След като преди дни общината обяви амбициозни планове за преустройство на столичния център, днес главният архитект на София Петър Диков обяви и какви конкурси и ремонти ще текат по паркове и паметници догодина.

По думите му Столична община подготвя конкурси за реновиране на Борисовата градина, Княжеската градина и Паметник "1300 години България".

Още по темата
"Трябва да обявим максимално бързо конкурса за Паметник "1300 години България". Имаме сериозна драма с авторското право, дали трябва да се обявява конкурс, кото си има жив автор (скулпторът Валентин Старчев – бел.ред.). Дали ще бъде реновиран сегашният или ще бъде нов – трябва да решат скулптори, архитекти, ландшафтни архитекти", коментира днес Диков.

Повече от година общината се чуди какво да прави с рушащия се паметник до НДК. Нееднократно творбата, издигната през 1981 г., бе заплашвана с бутане, но в крайна сметка Столична община реши да я обезопаси и да премахне от нея падащите елементи, застращаваши живота на столичани.

Днес Петър Диков посочи, че до края на януари догодина ще бъдат обявени и конкурсите за Княжеската и Борисовата градина. По думите му при тези проекти има проблеми със собствеността и начина им на ползване.

"Има части, които никога не са имали устройствен план, има части, за които има противоречащи си планове, има стари и неактуални планове", посочи главният архитект.

"През 2014 г. предстои обновяване на зони в централната градска част – Градската градина, градинката при църквата "Св. Седмочисленици", пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски". Проектирането ще се състои през 2014 г., а реализацията на проектите – в периода между 2015-2018 г. Проектите ще бъдат на стойност над 10 милиона лева", пресметна Петър Диков.

Той информира, че след провала на търга за избор на концесионер на Западен парк догодина ще се направи опит за създаване на публично-частно партньорство за атракционен комплекс в парка.

В напреднала фаза е и проектът за етажен паркинг в комплекса на Военномедицинската академия,  който да разполага със 780 места за персонала и пациентите. За строителството му се търси инвеститор, посочи Диков.

Той каза, че е възложено разработването и на проект за паркинг под бул. "Цар Борис Трети".

"Готови са проектите по програма "Джесика" - например проектът за ледена арена в ж. к. "Младост", мултифункционален авто-мото център, проектът за изграждането на спортно-рехабилитационен комплекс в "Зона Б5", информира още Петър Диков.

За финал главният архитект на София обяви, че предстоят конкурси за обновяване на 14 столични училища, 10 детски градини и на 3 центъра за временно настаняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що бе, какво ви дразни в името - ,,1300 години България,, Само *** и турчаги са останали в тая държава. Тук таме по някой читав, но в ,,демокрацията,, мнозинството има думата.
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вместо тази простоия по добре да направят паметник на Крум Законодател... - покорител на сердика и създател на българските закони.... а паметника да се демонтира
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все си мисля, че ако го направят като монумент за загиналите през войните български войници, би било къде-къде по-добре. Отделно - защо нямаме никъде паметник на хан Крум? В крайна сметка той присъединява Сердика към България... Но нали е по-добре да имаме паметник на американски летци, бомбардирали София ...
40
2
 
16
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
Този паметник е толкова грозен,че нямам думи.Когато в бил нов пак е бил грозен.Ама така е като архитектите са на по 70 години-няма ли достатъчно идеи за оползотворяване на мястото.Е..си простите и ограничени хора.НИКАКВО ВЪОБРАЖЕНИЕ.Вместо да го ракарат това ла..о!
39
2
 
6
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
Този паметник е толкова грозен,че нямам думи.Когато в бил нов пак е бил грозен.Ама така е като архитектите са на по 70 години-няма ли достатъчно идеи за оползотворяване на мястото.Е..си простите и ограничени хора.НИКАКВО ВЪОБРАЖЕНИЕ.Вместо да го ракарат това ла..о!
38
11
 
10
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Не симпатизирам на никоя партия, но това е къс история, независимо дали е добра или лоша, всеки я възприема различно, но тя трябва да се пази и помни. Грешка беше и събарянето на мавзолея според мен. Това, че паметникът се запазва е правилно.
37
2
 
14
 
! Отговори
GOMOR преди 10 години
ДО 37Това на езика на архитектите е "ЧЕТИРИЪГЪЛЕН ПЕТОХУ.НИК".
36
1
 
6
 
! Отговори
1957 Sofia преди 10 години
Толкова ли е трудно на това място да се издигне паметник на историческа личност , обединяваща българите във вековете ! Стига демагогия и фалш ! В София е пълно с паметници на комунизма , на партизаните и братята освободители , че дори си имаме и музей на соц .изкуството сега е ред на нещо вечно и истинско ! А колкото до автора на сегашния паметник , всичко е ясно , творбата му е поръчана и платена !
35
2
 
21
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Kaizer,Самият Бай Тошо зверски се е ядосал, като е видял това чудо.Вярно, понякога модерното изкуство е доста тъпо, но аз поне във Виена не помня да съм виждал такава грозотия в центъра.И все пак, питам Ви съвсем човешки: "Какво е това?"Какво изобразява, каква му е идеята, какво внушение иска да постигне?
34
2
 
5
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
ОТДАВНА СЕ Е"ЗОРА ЗАЗОРИЛА",ТАЗИ"ЧЕТВЪРТИТА-ШЕСТОГРОЗОТИЯ".ДА СЕ РАЗКАРА ЗАВИНАГИ!А ОТНОСНО ГОСПОД,ТОЙ НАИСТИНА НЕ Е БЪЛГАРИН,ЗАЩОТО ТОЙ Е СЪЗДАЛ НЕ САМО БЪЛГАРИТЕ,НО И ИЗОБЩО"ПЪРВИЯ ЧОВЕК.
33
4
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
И комунизма си остана,символите също да не говорим за пораженията.Господ определено не е никакъв българин.
32
7
 
10
 
! Отговори
dassy преди 10 години
На вниманието на някои драскачи. България не е "тая" държава. Това е моята, нашата държава.
31
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази грозотия да се срути и да се построи статуя или на хан Аспарух, или на Васил Левски!!!
30
2
 
21
 
! Отговори
24Каратов преди 10 години
Да се бутне! Ще се отвори пространство и ще бъде по-красиво без него.Няма стойност, само ще се харчат пари на данъкоплатците от София.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мисля,че трябва да се махнат всички паметници на политици от цяла България. От началото на историята, няма Български политик, който да не е крал за сметка на държавата и народа си!
28
0
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
Не знам дали си се катерил на стена, но без осигуровки никой няма да те пусне да се катериш, именно защото може да се убиеш. Та в тоя ред на мисли винаги може да се назначи някой, който да прибира символичното 1 левче за час катерене и готово. Ем децата от малки спортуват, ем държавата прибира някакви пари за това, и то без помощта на прословутата Европа. Или както казва народа - малко мозък, ама да е навреме.
27
0
 
22
 
! Отговори
паметникът гавра преди 10 години
Решението е много просто - преименуват го на "Години на Преход в България" и вече няма да имат никакви грижи по него. Даже колкото по-разрушен и опасен е, толкова по ще му приляга името. А сега само разни програмки и планчета ще измислят, че да цоцат парички покрай него.
26
1
 
25
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА преди 10 години
Не е ли ирония на съдбата.....Паметника в чест на 1300 години от създаването на българската държава се руши бавно и сигурно като самата държава България.......
25
8
 
5
 
! Отговори
на 25г. преди 10 години
Честванията по случай 1300г. България наистина са били грандиозни,миля че не е редно да се руши и забравя една епоха , помня го от дете този паметник ,хубав грозен това е , има и по важни неща от естетиката....
24
1
 
13
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
То 1400 години ще стане, и още няма да са го оправили този паметник с това темпо.