Катин – "възстановка" на Братската могила

Неизвестни художници изрисуваха паметника в Борисовата градина
Обновена: 5 мар 2014 12:29 | 5 мар 2014 12:27,
355

Снимка: Булфото

Братската могила в Борисовата градина осъмна в полски и украински цветове в деня на годишнината от Катинското клане.

Така в рамките на десетина дни, паметници, свързани със съветското ни минало, бяха преобразени от незнайни художници в тъмните часове на денонощието.

Още по темата
На 23 февруари Паметникът на Съветската армия осъмна изрисуван с флага на Украйна, а на 2 март, отново същият паметник, бе нашарен с червен спрей и надпис: "Долу ръцете от Украйна".

Снощи неизвестни художници пък са изрисували статуите от т.нар. Братска могила в столичния парк Борисова градина. Част от скулптурите са оцветени в цветовете на Полша и Украйна, а в очи се набива надписът: "Катин, 5 III `40". 

Катинското клане е едно от зловещите масови убийства по времето на Втората световна война – тогава съветски войски избиват близо 22 хиляди поляци. Жертвите са взети като пленници, когато СССР нахлува в Полша през септември 1939 година. Разстрелите са извършени главно в гора край село Катин (на 18 км западно от Смоленск, Русия).

В клането загиват много полски войници, офицери, представители на интелигенцията – цветът на полската нация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
8
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
Паметинк е вид спомен за историята.Когато върпосният спомен няма нищо общо с реалността а е проява на писаната от победителя история каква е моралната легитимност на този паметник?
197
6
 
4
 
! Отговори
заня преди 10 години
Малко преди ВСВ външния министър на Полша е ходил в Франция да иска помощ и подкрепа да нападне СССР .Поляците какво са си мислили че така лесно ще им се размине.
196
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който е против драскането на паметници - комунист ли е?Ако отговорът е "да" аз съм Маркс и Енгелс.
195
1
 
6
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
До АнонименСъветската армия какво точно общо има с освобождението на България.Цар освободител след осем атентата червените го убиват най-накрая.
194
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 201 да бе прав си то и турско робство не е имало нали? То ние верно че с помоща на Американците сме се освободили по ново му (който така лекичко ни бомбандираха столицата)
193
0
 
3
 
! Отговори
до аз 207 преди 10 години
Типичен език на Коалицията на ***.
192
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До 191:Няма стига, простако!
191
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СНОЩИ В УЗОНДЖОВО В БИВШО ВОЕННО ПОДЕЛЕНИЕ СА БИЛИ НАПАДНАТИ ПАЗАЧИТЕ КОИТО СА БИЛИ 2 ОТ ГРУПА С БУС СЪСТОЯЩА СЕ ОТ 10 ЧОВЕКА С КОЛОВЕ СУГОРНО *** И СА ПРЕБИЛИ ПАЗАЧИТЕ И СА ГРАБИЛИ ПОДЕЛЕНИЕТО ЗА МЕТАЛИ НАИ ВЕРОЯТНО.ЧЕ ТАКА АИ ТЕЗИ КЪДЕТО ДРАСКАТ ПАМЕТНИЦИ ТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ВЮВАТ СЛЕД ВРЕМЕ СРЕЩУ РОМИТЕ И ТУРЦИТЕ НИЕ НЯМА ДА ЗАЩИТАВАМЕ БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО И НАЗИ ЩЕ НИ ПРЕДАДЪТ ТАКИВА КАТО ТЕЗИ ДРАСКАЧИ НИЕ ЩЕ ВОЮВАМЕ НА СРАНАТА НА РУСИЯ
190
8
 
10
 
! Отговори
AZ преди 10 години
ТОЛКОВА ЛИ НЯМА ПОЛИЦИЯ В ТАЯ ИЗМЕТСКА ДУПКА НАРЕЧЕНА СТОЛИЦА, ИЛИ И ТЕ СА КУПЕНИ ОТ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ *** САЩ И ЕС !
189
0
 
2
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
До СЕНЗАЦИЯЗаписи имаше говореше се на руски не с украинкси диалект.Много жалък е опита да се обръща дадена новина само като се сменят имената.Нема кой да се хване бабите интернет не ползват.
188
0
 
3
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
Тея паметници по какво се различават от боднато знаме?Всичко е по норма спусната от ЦК.Толкова и толкова паметници, за припикаване на територята.
187
1
 
3
 
! Отговори
Според преди 10 години
руския в-к ,,Литературная газета'' по времето на Горбачов ,че са допирали главите на офицерите за да убият двама поляци с един куршум,за да не ги хабят.
186
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
руснаците имат още много много издевателства на хора,щяхме да имаме още еднаБЪЛГАРИЯ в средния изток,която руснаците я заличиха с нецувани жестокости
185
0
 
9
 
! Отговори
ДА ,БЕ ..ДА ХА,ХА... преди 10 години
...НИЕ СМЕ ПРАВЕНИ У ШИШЕ....ХА,ХА,ХАААААААААААААА.....КАТО ,ЧЕ ЛИ НИЩО НЕ ЗНАЕМ ЗА КЪРВАВИТЕ БОЛШЕВИШКИ КЛАНЕТА В КАТИН ,У НАС И В РУСИЯ...??!!!ЦЕЛ СВЕТ ЗНА Е ,ЧЕ:НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ И КОМУНИЗЪМ ----СА ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЕДНА И СЪЩА МОНЕТА!ТА ТЕ РУСНАЦИТЕ ---- ПУБЛИЧНО СИ ПРИЗНАХА КАК СА РАЗСТРЕЛЯЛИ КАТО КУЧЕТА , СОБСТВЕНИЯ СИ ЦАР И ЦЯЛОТО МУ СЕМЕЙСТВО ,ЗАЕДНО С НЕВРЪСНИЯ ИМ СИН В ЕДНА СТАЯ !!НАПРАВИЛИ СА ГО ОГ СТРАХ И ЗЛОБА !!!ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ЦАРСКИ ДВОРОВЕ --СА ФАМИЛНО СВЪРЗАНИ!!!
184
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това непрестанно драскане по паметници те ще има обратен ефект на края . Забравиха днешните темерутчета на кои някога дядовците им са викали братя, забравиха кои са кървели за нашата свобода . Американците и ЕС на са дали и капка кръв за нас ама вие драскайте драскайте
183
2
 
1
 
! Отговори
СЕНЗАЦИЯ преди 10 години
Свидетельства связи снайперов с лидерами Майдана появились в СетиВ интернете появилась аудиозапись разговора главы МИД Эстонии Урмаса Паэта с верховным представителем ЕС по иностранным делам Кэтрин Эштон, подтверждающая связь между снайперами на майдане и лидерами оппозиции.vz.ru/news/2014/3/5/675715.html
182
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Папа Николай V през 1452 година в свойта була "Divino amore communiti" потвърждава законността на търговия с роби, както и в була "Romanus Pontifex" - законността на войни срещу всички, които не са християни.
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През 1851 и 1852 год. Законодателното събрание на Калифорния приело решение, да отдели 1,1 милиона долара за издръжка на въоръжена милиция, която "да потушава враждебно настроени индианци". Германско-нидерландският палеоантрополог и геолог Gustav Heinrich Ralph von Koenigswald съобщава, че членове на антииндианската милиция са "изтровили със стрихнин в питейната вода на селото Кайнганг, около 2000 индианци от всички възрасти".
180
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЗИ ТЕЕНДЖЕРИ КАТО ДОИДАТ *** ЩЕ СИ СПОМНИЯТ ЗА ПАМЕТНИЦИТЕ
179
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 26 февруари 1860 год. на остров до северна Калифорния, шестима бизнесмени организирали клане на индианци от племето Wiyot. С брадви и ножове, американците убили над 200 жени, деца и старци.