С мисъл за града

София има потенциали, които трябва да се използват
Обновена: 28 апр 2014 14:05 | 28 апр 2014 14:05, Елена Кирилова
29
С мисъл за града
Снимка: Булфото

„Градът е организъм, намесата в който не трябва да ощетява никоя група“, заяви архитектът от Група ГРАД Пламен Братков по време на Форум „Заедно“, организиран от Горичка. Управлението на градската среда у нас обаче сякаш остава на заден план или често не се прави по правилен начин. В резултат от подобни действия София е изпълнена със „сгради тролове“, както ги нарича Братков.

„Те пият вниманието и задоволяват нечие его, но не са адекватни за града“, обясни архитектът. По думите му троловете продължават да изникват сякаш от нищото в София. Те не са съобразени не само естетически със средата около тях, но и с движението, с това как ще повлияят на самия живот в града. Подобни сгради нямат никакъв принос към кварталите, в които се намират, и не оставят добър отпечатък върху тях, категоричен е Братков.

„Градът е разнороден, а различното място пие различно внимание“, обясни той. Според него София не е като Виена и Копенхаген, които имат свой ясен облик, тъй като българската столица все още не е избрала с какво да бъде известна.

Всъщност тенденцията в Европа през последните години върви в посока изтласкване на автомобилите в периферията на града. В София обаче никой не се грижи за периферията, не се чисти, не се засаждат дървета, а според Братков като цяло в града се „работи на парче“.

Той твърди, че публичните средства не се управляват по правилен начин и често се мисли в полза на малка група хора, а не за града като място, събиращо много граждани с различни потребности.

„Градът има потенциали и те трябва да бъдат използвани“, подчертава архитектът. По думите в София първо се прави конкурс, избират се изпълнители на проект, а чак след това се мисли в посока какви идеи трябва да бъдат реализирани. Трябва да се мисли какви сгради има наоколо, така че новите да изглеждат така, сякаш винаги са били там, обясни Братков. Според него, за да могат нещата да се случат правилно на градско ниво, всички трябва да работят заедно.

Братков вижда част от решението на всички тези проблеми в това да не се действа стихийно, а с мисъл, с търсене на диалог с гражданите, като една от основите трябва да се гради именно на база тяхната гледна точка.

Като добър пример за адекватно позициониране и архитектурно представяне Братков посочи Q център в София – сградата с жълти елементи, намираща се до кръговото кръстовище на 4-ти км в София. По думите на архитекта тази сграда показва ясно какво се случва около нея – автомобилите преминават на много нива, движението се насочва в различни посоки. И въпреки ярко жълтите си елементи, сградата не стои сякаш изкуствено поставена там, защото в нея се крие идея, свързана с града и с живота на конкретното място.

На фона на всичко това знаковите сгради в София са стъпили на тротоари и са обградени от неспирен поток от автомобили. Братков смята, че такъв тип пространства трябва да се преосмислят. Същото важи и за междублоковите пространства, защото жилищната политика е неразделно свързана с градоустройството.

„Важно е в панелните комплекси да се запази социалният микс. Важно е хората да осъзнаят колко е важно как се отнасят с пространството между блоковете“, заяви архитектът.

Според него градът може да се справи с всички тези проблеми след минимум 20 години усърдна работа в тази посока. А особено важно е идеите, които се осъществяват, да са наистина чувствителни към града като към един жив организъм.  

Още новини по темата Имоти четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
alpaka преди 9 години
az sum za Plovdiv da stane stolica. Ste bude edna istinska stolica na selqniqta daje i Haskovo da se vzeme. Vsichki seltaci da se uspokoqt tam da se napraqt selski futbolni igrista i sichki da zajiveqt stastlivo
26
0
 
6
 
! Отговори
ужилен преди 9 години
Всички грешите ! София наистина има потенциал ! Като се разшетат скобаджиите, като не може да пуснеш трети SMS за синя зона, като вместо тротоари има изровени плочки и нито един кв.см. равна площ, като гледах вчера как *** ни събратя къртеха с неподозирана страст паветата под околовръсният път на филипините ! Изобщо градът е с потенциал. Когато и да се махнеш, никога не е рано ...
25
0
 
11
 
! Отговори
Анти град преди 9 години
За съжаление, София е най-неприятният за живеене и работа град (не само в ЕС). Освен това, нищо не се прави, за да се подобри. Крайните квартали са подложени на геноцид- Фандъкова изобщо не си върши работата. Който е ходил на запад е видял, че там дори малките селца имат пътища, тротоари, осветление, паркове, зеленина, алеи за велосипедисти...
24
0
 
4
 
! Отговори
До коментар 1 преди 9 години
До АнонименПо-*** аргументи не бях виждал.Той не гледал града от хеликоптер, та за какво му е да е в синхрон.Май нищо не си разбрал от написаното.Автоматично си превключил на режим "плюене".
23
3
 
14
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Да има, прави са другарите. Тук живеят към 200 хил. роми, които не работят и София е единствения град в България, в който има 7-8 *** махали. Освен това според евростат, София е най-лошото място за живеене в целия ЕС...
22
0
 
8
 
! Отговори
Lopy преди 9 години
Важно е да има избори!Преди избори започват чудодейни ремонти на тротоарите в София!Тогава се появяват и колчета, които пречат на колите да се качват по тях!Обаче за изхождането на домашни кучета по тротоарите трябва да има ЗВЕРСКИ ГЛОБИ!ТОВА Е НЕВЕРОЯТНО ГНУСНО!!!!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Трябва да се мисли какви сгради има наоколо, така че новите да изглеждат така, сякаш винаги са били там, обясни Братков"понеже сградите на братков са точно такива ..............то бива, бива наглост ама......дал пример с Q център.....пфу
20
0
 
12
 
! Отговори
. преди 9 години
Вдигат по 2-3 мола годишно , а Александър Невски се руши ...свиска история.
19
0
 
9
 
! Отговори
. преди 9 години
...да не говорим вече за кварталите извън центъра ...панелните джунгли , изглеждащи 100 пъти по зле от всяко западно гето , в които обаче живеят по-голямата част от българите , ама хората гладуват и измират от болести в тая дупка ... последната ни грижа е естетиката.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"София има потенциали, които трябва да се използват"Ако си отлепите погледите от София поне един път и огледате България, ще видите, че има градове и села с потенциали, които не се използват.
17
0
 
8
 
! Отговори
. преди 9 години
Практика е в България да се занемарява всичко освен центъра на града , като в София центъра е широк съответно се подобрява само тази част от града , която е важна за мутрите и разните новобогаташи "бизнесмени" около НДК и нагоре вече към Лозенец и планината , разбирайте , че архитектурните шедьоври , благодарение на които някога са сравнявали София с Виена са оставени да се рушат и да сивеят , както те така или районите около тях или пък се продават и на тяхно място се издигат разни стъклени.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Abe ne jiveq veche v Sofiq, no kato se pribiram, ne mi e pravilo vpechatlenie bqsni rotweileri da turchat iz grada i da razkusvat deca....Qvno drugiq put trqbva da provera pred narodniq..:-)
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да не забравяме, че в Борисовата градина има собственици от ВИС-2, СИК, освен това и бившия градоначалник Софиянски, които са изкупили над 200 декара от градината, а именно: тенис кортовете, летния театър, плувния комплекс, веселото село, обектите спортна софия, колодрума и т.н. Иначе всички кметове ни убеждават колко много се грижат за софия, но след няколко години се оказва че са се грижили основно за своето забогатяване.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА АМА ТОЯ ПОТЕНЦИАЛ СЕ КРАДЕ А НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА КАКВО НАПРАВИ СЕЛЯНКАТА ФАНДУДУКОВА ДОЙДЕ В СОФИЯ ДА СЕ НАМЪРДА НА КМЕТСКИЯ ЗЛАТЕН ТРОН С ПОМОЩА НА ТИКВАТА БУДА И КАКВО ПРАВИ НИЩО РАЗТЯГА ЛОКУМИ, МРЪНКА ПОД НОСА И ЗА 6 ГОДИНИ СТАНА РОКЕР ,АМА НА НАС РОКЕРИ НЕ НИ ТРЯБВАТ .ОСТАВКАТА И СЕ ИСКА ОТ 4 ГОДИНИ НО ХИТРАТА *** НИ ЧУЛА НИ ВИДЯЛА НИ ЧЕСАН МИРИСАЛА .
13
3
 
10
 
! Отговори
FIN преди 9 години
До крайама моля ти се - такива като теб да се чувстват свободни да напуснат града ни като не им харесва..Идеалният вариант е около празниците еднопосочно.. А ротвайлер в градинката около театъра не съм виждал от години...Но виж селяни с чавета -бол, особено в кафетата пред театъра...
12
0
 
4
 
! Отговори
БраткоФ преди 9 години
А ми кажи кой инвеститор ти наложи нелепата функционалност на пространствата в Жаклина и Ябълката... Прав е за редица неща, но е от същият слой архослугинаж!
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да сравним вредите за столичния град от паркирането на една кола на тротоара и изхождането на куче на същото място:* паркирания на тротоара автомобила чупи плочките, пречи на преминаващите пешеходци, създава условия за ПТП тъй като пешеходците са принудени да излязат на улицата, пречи на майките с колички, пречи на възрастните хора и хората в неравностойно положения* изпражнението на куче на тротоара би ни навредило ако го настъпим по невнимание или паднем на него
10
1
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Ми като не искаш градът да има собствен стил, ходи си в Бангкок или Джакарта, е*ал съм те в селянина.
9
1
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
"парка" пред народния вика ахахахахахахахахти парк виждал ли си бе село ?
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
София е един много селски и много мръсен град,без правила, без лице, без дух. Тук се строи на юруш, но не защото някой има някаква приемлива визия за града , а защото всяка градска управа пълни партийни и частни джобове.