Армията, като Св. Георги, премина победоносно, за да я има България!

Патриарх Неофит отслужи празничен водосвет на бойните знамена
Обновена: 6 май 2014 10:02 | 6 май 2014 10:02, Красимир Ангелов
116
Армията, като Св. Георги, премина победоносно, за да я има България!
Снимка: Булфото, архив

Празничен водосвет на бойните знамена на Българската армия бе отслужен от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Преди това главата на БПЦ отслужи молебен за здравето и благоденствието на българския народ.  Той бе в съслужение с Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит и столични свещеници.

Патриарх Неофит поздрави българските военни с празника и ги благослови, след което поръси със светена вода армейските знамена.

В словото си патриарх Неофит посочи, че народът ни винаги е търсил молитвената защита на Св.Георги, а българският воин се е вдъхновявал от подвига му, въздигайки молитва към него в трудните мигове на битките за отстояване на родната земя и защитата на българската чест.

"Затова нашата армия избра този ден за свой празник. Тази армия, която подобно на Победоносеца Георги, победоносно премина през историята на родината ни, за да я има днес България, за да сме честити ние, съвременните българи. Тази армия, която се увенча с множеството победи, защитила народа си в трудните времена на набези и войни и запазила пламъка на родолюбието, доказала във времето своята храброст и доблест.

Армия, която и днес бди в сложните противоречиви събития на съвремието ни като верен страж на мира и спокойствието", каза патриархът.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул.

След церемонията президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Михаил Миков и военният министър Ангел Найденов поднесоха венци пред паметнита на Незнайния войн.

Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него ще се състои традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
18
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Като се зачета много подробно в глупостите на този индивид, ми става съвсем ясно, че всичко казано е плод на предишни негови изказвания, събрани в едно - и "Осинови паметник", и превъзнасянето на Алианса, и "изпълняването на поръчка" на американците да купят бойна техника от тях, и плюенето срещу Русия.... - не ви ли звучи познато от предишните му "героични изяви" и "показване на зъби"!
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТ, напълно да! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (НЕ В СЕГАШНИЯ И ВИД)!!! И за медиите е вярно. Точно за това говоря, за достойните човеци. Дано станат повече, дано ни стиска!
26
2
 
18
 
! Отговори
Ха ха ха преди 9 години
Поради лошите метериологични условия, не можахме да видим повече летателна техника! А представяте ли си да трябва да ни защитава тази техника и да е дъждовен ден? Ужас!
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква армия бе хора.За "върховен главнокомандващ" имаме женски полов орган,а половината от личния състав си е откровен .Да влязат стотина косовари на западната ни граница и до пет часа са на Черно Море.Евентуално гореспоменатата половинка от "въоръжените" ни сили може да ги позабави за час-два заради някое и друго забавление.
24
3
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
До АнонименАз обичам всички българи. Не те мразя. Не те плюя. Просто се ядосвам, че медиите са толкова подли. Та те свалят правителства и правят войни, а няма да заблуждават хората...?Всеки, който иска независима и суверенна България за мен е достоен човек, така че нищо лично, но просто се отървете най-накрая от тези продажни проамерикански парцали за дезинформация!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (НЕ В СЕГАШНИЯ И ВИД)!!!
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за сведение Християнството е натрапено на робска тогава България от Византия и светеца наречен Св. Георги всъшност в историческия му аспект е бил Византийски военнокомандващ.Как са го изграли за покровител на Българската армия не знам.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТ, дето не ми е брат. Не гледам телевизия. Искрено се надявам да си прав. Извинявай за обръщението, като не ти харесва. Българи сме, обаче и ти и аз. И аз ако видя, че до мене ти страдаш и си в беда ще ти подам ръка, няма да те плюя.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закачете и на попа един калашник.Това е радикален християнизъм.
20
1
 
12
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Много ми е интересно, ако някой му вземе листчето на този индивид, дали ще може и две думи на кръст да каже?
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Клоуни....
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в армията и в полицията има хора, които работят със сърце и имат чест и идеали. Ама като се изцепи тоя един пост над тебе, че трябва всеки ден да му оставяш бакшиш, какво правиш? Започваш да се чудиш *** ли си, че имаш идеали? Много са без работа, защото имаха достойнство и отказаха да подкрепят корупцията вътре. Заради тея дето все още се опитват да направят нещо и хранят семейство с 600 лв. ще кажа Има Армия и Има Полиция!
17
2
 
24
 
! Отговори
писна ми преди 9 години
Като слушах речта на Плевнелиев, все едно бях на рекламиране на НАТО! Така се превъзнасяше, така се лигавеше! Да не говорим, че отново защити виновниците за кръвопролитията в Украйна! Да не говорим, че отново лобираше за "модернизиране на армията", повтаряйки думите на американските си "идоли"! Този индивид е срам за държавата и нацията! Гнусна история!
16
6
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
До АнонименНе съм ти брат. Аз нямам телевизионни зомбита братя. АТАКА никога не се е съюзявала с ДПС, и никога няма да го направи, това, което стана преди около година в НС беше само за да не се допуска Боко Тиквата до властта. Разберете го най-накрая и стига сте слушали продажните български медии!!!
15
3
 
22
 
! Отговори
Тъжно преди 9 години
Пародия на Парад, пародия на Армия, пародия на Президент, пародия на Държава, пародия на Народ....
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атака = най-големите предатели и анти-българи
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атакист, извинявай брат, ама ти в течение ли си какво става, мамка му! https://bg-bg.facebook/DPSsaATAKA Атака в коалиция с ДПС!?!? По-голямо предателство от т'ва има ли, бе пич?!?
12
3
 
19
 
! Отговори
Срам преди 9 години
Срам ме е от това недоразумение Плевнвлиев, когато говори за армия. Един Пу*ьо
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мазен член за фесовете от Атака
10
1
 
19
 
! Отговори
Ако имаше армия, преди 9 години
досега да беше направила преврат и да разкара всички лъжливи политици до стените за разстрел, а после да пусне цивилните пак да се самоуправляват с пресни спомени какво може да им се случи, ако алчността надделее. Армията, истинската, брани държавата освен от външни, и от вътрешни врагове. Ама няма! Само палячовци, да бият крак по паветата...
9
0
 
22
 
! Отговори
Не е виц преди 9 години
Роска до няколко години на ПАРАДА ще командва Здравейте господа ***(в предвид емиграция и напускане на това блато БГ)-отговор-Здрасти братчед.Това не е хумор а реалност с която уверено вървим към този акт.