Българските ВВС отбелязват 102 години с бляскаво шоу

Авиоспектакълът започва в 13 часа, входът е свободен
11 окт 2014 08:51, Красимир Ангелов
70
Българските ВВС отбелязват 102 години с бляскаво шоу
Снимка: Bulgaria on Air

Бляскаво авиационно шоу под името "Това сме ние", организирано от Военновъздушните сили (ВВС) ще се състои днес. Събитието по повод 102-ата годишнина от създаването на българската военна авиация ще се проведе по обед на северния район на летище София, на територията на 16-та транспортна авиогрупа Враждебна.

В летателната програма ще участват основните типове авиационна техника на ВВС. С нея ще се покажат елементи от основните мисии и задачи на военната авиация. Зрителите ще наблюдават различни авиационни тактики, маневрен въздушен бой между двойка изтребители МиГ-29, действия по прикритие на летище от изтребители МиГ-21, бойно маневриране и атаки по земна цел на щурмовици Су-25.

Ще бъдат демонстрирани още стоварване на парашутисти от самолет "Спартан", спасителни операции и пожарогасене с вертолети Ми-17 и "Кугър".

Предвиден е сложен фигурен пилотаж на малки височини, който ще се изпълни поединично, в двойки и в групи от бойните МиГ-29,  МиГ-21, Су-25, транспортните самолети "Спартан" и тренировъчните "Пилатус" и "Албатрос".

На статичен показ ще бъдат поставени радари, зенитноракетни комплекси, както и самолети и вертолети, които са на въоръжение във ВВС. Всеки желаещ ще може да влиза в авиационната техника, да се снима с нея и екипажите.

На показа ще бъдат представени и другите видове въоръжени сили. Сухопътни войски ще изложат бронирани автомобили и техника и въоръжение на силите за специални операции. Военнослужещи от службата "Военна полиция" ще запознаят публиката с взривоустойчивите "Пустинни котки". Военноморските сили ще покажат специални водолазни костюми и оборудване.

Авиоспектакълът е със свободен вход. Летището ще отвори врати за посетителите в 11.00 часа, а летателната програма започва в 13.00 часа.

Жителите и гостите на София, които желаят да посетят авиошоуто днес, могат да ползват автобусната линия №78, която ще има допълнителна спирка на Паметника на Васил Левски в столицата, а последната спирка ще е в района на авиошоуто.

За тези, които ще ползват лични автомобили, ще бъде създаден временен паркинг на южното платно на бул. "Ботевградско шосе" в посока към Ботевград. За хората в неравностойно положение е предвиден транспорт, който ще ги превозва от паркинга на бул. "Ботевградско шосе" и от последната спирка на автобусна линия 78 до района на авиошоуто.

Снимки от подготовката на авиошоуто може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто жалка пародия . Така е когато празника се превръща в шоу, вместо истински празник! А през 1988 г., по времето на ,,мръсният комунизъм,, на парад над София преминаха над 350 самолети и хеликоптери - и турското аташе си плюеше в пазвата......
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До галактика Заминали на бой от парада на 9 ти май -на куково лято заминали . Това е за наивници .
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До onzЕ малко изпреварват ламите с 5 годинки(35г) ,ама трябва да прочетеш.
42
0
 
3
 
! Отговори
nedstark преди 9 години
Няма нито една статия да направи една хубава ретроспекция кой, кога и защо заражда бг авиация. Къде сме били тогава в пионерството ...през какво сме минали и къде сме сега и защо сме там... представянето на събития е с краката на обратно..не се преценя кое е важното... Статиите трябва да са с факти и история не само с хули и критики
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nedstark
40
1
 
6
 
! Отговори
za vas kompleksari преди 9 години
Tolkova mnogo ot vas sa mega zle !!! Ot koga pochnahte sa razbirate I ot aviaciq, to zashtoto vsichki mnogo znaete ste v tova polojenie.Mig 29 e edin ot nai-dobrite samoleti, ako bqhte doshli na shoyto shtqhte da vidite za kvo stava vbpros vbpreki malkoto letatelni chasove. I kvo sta se razfuchali za 50 000 tova shoy e za nas napraveno, ama nali ste tupi I jalki puskate neumestni komentari da si dignete samochuvstvieto... SMOTANQCI..
39
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Нали не е нужно да припомням, че показаните на шоуто типове самолети и вертолети в Украйна нападаха като круши от най-обикновени преносими от един човек ЗРК. Така че и 500 самолета да има, на това поколение хората вече са му намерили цаката, сега модата е друга.
38
7
 
9
 
! Отговори
Франк Чичестър преди 9 години
Ето на това се казва харчи пари за този дето духа! Нечия грандомания и глупост струват 1 милион лева и летателен ресурс (освен ако фондация "Америка за България " не го е спонсорирала като "Концерт на открито за сопла и витла"изпълнен от оркестъра на ВВС), а заради отнесени мостове децата обикалят по 80 км. за да отидат на училище! Какъв морал, какво родолюбие мистър Бийн и компания!?
37
14
 
2
 
! Отговори
onz преди 9 години
блуждаещите кратуни на проруската гилдия от хонорараджии не взема предвид факта, че дори и старите ф16 ще са по нови от мегаяките 30 годишни руски лами.
36
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SLED TYPOTO SCHOU AVIACIQTA SE ZAKRIVA
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изключително нагло промиване на мозъци. Защо точно сега се прави това, а не се направи на 100 годишнината? Защо се харчат парите, а президентът(с извинение) се оплакваше преди няколко месеца, че руски самолети нарушават въздушното ни пространство и това коства съответно прихващане от наши самолети с придружаващите разходи и колко ни излизало скъпо. И...с какво старите самолети на Гърция(американски) са по-добри от нашите стари(руски). После "фалиралата" Гърция ще си купува чисто нови,а ние стари
34
6
 
10
 
! Отговори
даа преди 9 години
То българските ВВС са за шоу само,едва ли ще успеят да направят нещо при нападение.
33
1
 
8
 
! Отговори
емир преди 9 години
Има и нова версия на самолета на снимката, в която камионът е заменен от 2 чифта вола, с опция за добавяне и до три магарета...
32
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Софиянци са се превърнали в тълпа съдейки по коментарите, нямат мозък за две пари и като истински аборигени ще се радват на двете гемии останали на отчет в умрялото ВВСПрочетете по-долу какво ви пише Рудан!
31
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз и вчера писах. До 89-а, без да броя самолетите СУ, България има 229 МиГ 21, 22 МиГ29, 80 МиГ23, 4 МиГ25. Оставям на всички да мислят какво честваме днес? Краят на българските ВВС, или нещо друго?
30
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 102 годишнината не мога, но за 103 ще дода. Или другата ще е 204 годишнина. ***!
29
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Апостол БългарскиА някой да те е карал да умираш ?! Наивен патриот такъв !
28
13
 
22
 
! Отговори
Апостол Български преди 9 години
Не съм умирал за държава, харчеща 50 000 лева за "шоу", когато нямаше 10 000 лева за тържество на Шипка, ***!!!
27
15
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До РуданВЕРОЯТНО ТОГАВА ТУРЦИЯ МНОГО СЕ Е УПЛАШИЛА ОТ ПАРАДА В БЪЛГАРИЯ ! ВАЙ БЕ !
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се съмнявам в уменията на нашите пилоти, но с тая техника не им завиждам