ВМА се готви за пациент с ебола

Лекари тренират от понеделник със специални облекла
11 окт 2014 07:30, Красимир Ангелов
49
ВМА се готви за пациент с ебола
Снимка: Булфото, архив

Лекарите от Клиниката по инфекциозни болести във ВМА ще проведат в понеделник тренировка със специални облекла и така ще се подготвят за действията си, в случай че приемат пациент с ебола. Звеното е единственото у нас, в което може да се лекуват засегнати от смъртоносния вирус хора, съобщава „Труд“.

Скоро болницата ще разполага и със задължителната носилка за пациенти с особено опасни инфекции, каквато именно е еболата, съобщи пред изданието началникът на ВМА ген. Николай Петров.

За носилката са осигурени 20 000 лева от Министерството на отбраната, а самата тя прилича на количка, която има "скафандър" над нея”, обясни генерал Петров.

Той подчерта, че ВМА разполага с всички нужни медикаменти, прилагани срещу ебола. Става дума за лекарства за нарушеното кръвосъсирване, срещу ерозиите в стомашно-чревния тракт, белите дробове, носоглътката и свързаните с това отклонения на артериалното налягане, диурезата и дишането.

"Проблемът е, че при ебола кръвта на пациента не може да се съсирва нормално, той започва да кърви отвсякъде и умира от кръвоизливите", посочи проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

Това, което българите могат да направят сами, е да бъдат особено внимателни, ако са влезли в контакт с техен близък или познат, върнал се от Западна Африка. "Много важно е да се мият ръцете и да спазват лична хигиена", посочи професор Плочев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се притеснявайте и не се блъскайте! Ебола ще има за всички достатъчно,даже и за тези които не искат!
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не само от ВМА, но от всички болници. Щом чуят, че болните от ЕБОЛА идват ще си пуснат болничен.ще рязберете, колко гадове има. Бях болен и един лекар не искаше, дори да ме прегледа.Накрая платих на друг много пари в кеш, макар че съм здравно осигурен.излекуваха ме.бащата на лекаря, който отказа се разболя от РАК.Година се бореше.Дадоха стотици хиляди за лекарства от Турция и накрая умря. Истина е това и е жалко, защото баща и беше физически мъртъв, а лекара е жив, но духовно умрял.Истина е тов
9
0
 
8
 
! Отговори
уплашен преди 9 години
Айдеее, отиде сезона на Морето!
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбрахте ли, че е крайно време планетата Земя да се изчисти от гадовете, които ни убиват, крадът, насилват и експлоатират за жълти стотинки. ЕБОЛА е страшна. Дойде ли всички ще спре. Родители ще спрът децата си от училище. Хората няма да ходят на работа. Познат разказва, че в Испания, когато обявили новината за болен от болестта 50% от колегите му си взимат болничен.Отрекохме се от Бог
7
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народе, не се панирай! Еболата не се предава ей така, както се заразяваме с грип. Освен това не подценявайте нашите медици. Това, че не работят в най-добрите условия, не означава, че нямаме специалисти. Имаме може би едни от най-кадърните медици в света, които на всичкото отгоре са избрали да мизерстват в България, вместо да взимат петорни заплати в чужбина. Имайте респект!
6
0
 
44
 
! Отговори
бляд преди 9 години
направо не ми се мисли ако дойде еболата с тая пародия на здравеопазване какво ни чака.щом закупуването на една носилка влиза в новините тая държава по добре да се разпуска
5
2
 
52
 
! Отговори
бай петко преди 9 години
мале мале една носилка купили и вече сме готови за еболата че ние сме по-зле и от африка
4
8
 
20
 
! Отговори
пенецилин преди 9 години
Шашава работа.Аз искам да попитам, помните ли Птичия грип, Свинския грип , Лудата крава...?.Защо е тази паника, и кой има интерес от нея...ха сетете се сами.И НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ,И НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА...
3
31
 
3
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Дай боже повече ебола и у нас ,та лекарите да си заслужат заплатите, а и само това е начина да даде фира *** електорат.
2
5
 
30
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
до 2По-добре Пенчо Кубадински в западна Африка на сафари, отколкото маймуните от западна Африка у нас.Сега схващаш ли разликата между комунизма и Новия световен ред ?
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама , що ще дири българин у Западна АФрика? Това да не е като Пенчо Кубадински на сафари.