Глобяват не само фирмите, но и тези, непочистили пред входа

За ден са наложени 160 глоби на домоуправители, каза Фандъкова
Обновена: 7 яну 2015 10:14 | 7 яну 2015 10:11, Камелия Цветанова
84
Глобяват не само фирмите, но и тези, непочистили пред входа
Снимка: Булфото, архив

С глоби ще бъдат наказвани не само снегопочистващите фирми, които не са изпълнили задълженията си, но и хората, които не почистват снега и леда пред блоковете си и тротоарите наоколо.

Още по темата
„Етажната собственост трябва да се организира при почистването на площите пред входовете си, а ако не го направи, подлежи на глоби. Само вчера са наложени 160 глоби по фиш, които са в размер на 10 лева”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по bTV.

По думите й парите от тази санкция се събират веднага, а ако домоуправителят откаже да я плати, етажната собственост подлежи на санкция до 500 лева.

Въпреки това обаче е факт, че столичани не чистят пред блоковете си и макар че Столичният инспекторат търси   домоуправителите на съответните блокове, трудно успява да се свърже с тях, за да ги глоби.

Заради това Фандъкова призова да не се акцентира върху глобите и апелира към хората да имат съзнанието да почистват пред блоковете си, защото зимата е тежка.

Основен приоритет на Столична община е да не допусне заледяване по основни улици и булеварди в София, по които се движи масовият градски транспорт. И тази нощ са обработени стръмните участъци срещу заледяване, температурите са ниски и трябва да осигурим движението при зимни условия, коментира тя.

Кметът призна, че ако някой пострада заради непочистени улици, може и да съди Столична община. Според нея обаче никой не бива да очаква, че след като вали сняг и температурите са ниски, обстановката ще е като през лятото.

Фандъкова определи като сериозен проблем ледените висулките от покривите на сградите, заради които звеното за реакция при кризи обикаля града.

Там, където има висулки под мостове и подлези, реагират веднага. За висулките по високите сгради се дават предписания на домоуправителите. На тези места трябва да бъдем много внимателни, посочи кметът на Столична община.

Тя добави, че е възложила на снегопочистващите фирми да чистят и вътрешноквартални улици, но се оправда, че на повечето места това не е възможно, защото има паркирани коли.

И през тази година се очаква движението в София да бъде блокирано от ремонти на основни пътни артерии.

„Продължаваме с ремонта на бул. „Цариградско шосе“ от "Алея Яворов" до моста на 4-и километър и участъка до автомагистрала "Тракия" и до есента трябва да завършим целия булевард „Цариградско шосе“ заедно с тротоарите“, обясни Фандъкова.

Предстои работа и по бул. „Владимир Вазов“ и участъка от бул. „Ботевградско шосе“, който остана неремонтиран.

Ще има разширение на бул. „Монтевидео“, ще се ремонтира  бул. „Сливница“ заедно с моста на „Бакърена фабрика“, предстои цялостна реконструкция и по бул. „Витоша“ в участъка до НДК. 

Продължава и строителството на метрото, като движението по бул. „Черни връх“ ще бъде нормализирано на 30 август.

„До края на годината започваме и третия лъч на метрото, който е до "Красно село" и минава през бул. „Патриарх Евтимий“ и НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фанда наместо да иде на логопед, виж с кви глупости се разправя
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В белите държави кмета или който е виновен за почистването гори,я с оставка,я е осъден за щетите на гражданите,или друго.У нас се пускат глобяващите хиени от ''Столичен инспекторат'' и даже се хвалят как грабят от народа!Всичко ни е на опаки!
50
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не мога да ВИ разбера защо ревете, че плащате данъци - значи сте съгласни(или се примирявате) със законите а не искате да спазвате правилото за почистване на снега пред блоковете и тротоарите??? Нека някой да вземе да помисли над това. Пишете, че тротоарите са общинска собственост след което сума народ си паркира колата я на пътя я на тротоара ( и не плаща такса за това нали). Ако вземат да ви глобяват за това пак ще вдигате олелия, няма угодия
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за какво се плаща данък сгради, данък смет, данъци за какво ли не, а накрая държавата в лицето на общината иска гражданите да си чистят снега и леда? Те за какво вземат заплата в крайна сметка? Хайде у лево.
48
1
 
13
 
! Отговори
купуване на гласове преди 9 години
Фандъкова не глобява автомобилите паркирани на улиците и даже и на тротоарите, защото пречат на чистенето. Най-лесно е по номерата да се конфискуват возилата ако не плащат но заради изборите и купуването на гласове от ГЕРБ, няма как.
47
0
 
15
 
! Отговори
Столичанин преди 9 години
Така е. Обгрижването на топлофикация, тротоарите и ромите си е наше задължение.Ние сме крепостни граждани. Нещо като крепостни селяни, ама с метросексуален оттенък.
46
0
 
10
 
! Отговори
запомни едно! преди 9 години
Ледът по улицата МИ е много по-непочистен от снега пред общината ВИ!Тоягата МИ е много по-здрава от палките на милиционерите ВИ!
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато е за събиране на пари Общината е първа писта, когато е за вършене на работа Общината абдикира и не само това, но и вменява събирането на още пари, нищо че вече веднъж сме си платили данъците. До кога ще плащаме по два пъти на Общината, за образование, за здравеопазване? Това нормална държава ли е?
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво само си лаеме те си ни връткат...
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато ВИ е нарушено някое право искате законът да ВИ пази а когато законът(или наредба) ВИ вменява някакви задължения можете да оревете света. Не е толкова трудно да си почистите пред собствените входове да му се незнае, няма да си строшите маникюрите лопатата са я ползвали хора и преди вас и след вас ще я ползват- ама друго си е да си стоиш на компа и да плюваш( а когато видиш лопата да се кръстиш и да викаш анатема) нали. Хайде със здраве и да не се пребиете пред входа, че тогава пак друг ще
42
1
 
14
 
! Отговори
Общината е длъжна преди 9 години
да организира разхвърляне на сол по тротоарите още щом започне да се натрупва сняг,преди да се е заледило!Трябва да има дежурства, когато прогнозата е за снеговалеж!Фандъкова не си ли спомня своето детство,юношество и младост? Всички,подлежащи на организиране, дори децата от училище биваха изкарвани да почистват от сняг тротоарите!А сега? Хрантутим стотици хиляди безделници.Не щат да учат и да работят. Неучещите и неработещите над 12 год. поне снега и леда могат да почистват, ако искат помощи
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я всички на митинг пред общината!ОСТАВКА!Наредби ми поства някой наивник тук?!Що за нахалство?!Ами ще скочим всички и ще ги отмени СОС тия наредби бе!Или ще са за гражданите,или няма да ги има тия наредби!Ако са против гражданите да бъдат незабавно отменени!ОСТАВКА!!!!!
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарко Фандъкова, ще ни светнеш ли на база на какво някой може да има задължение към чужда собственост? Да ви се и ***, все някой да ви върши работата...
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пътищата и тротоарите са собственост на Столичната община и за почистването им отгворя именно тя.Откъде накъде ще ме глобяват, че не си вършат работата за която им плащаме с данъците си.За кво ги плащаме тия данъци - да си купи даскаличката от Самоков още два апартамента в Манастирски ливади ли ?
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе какви са тия глоби и наредби?Комунизма свърши!Плащам ли аз данъци?ПЛАЩАМ!Тогава ще изисквам!Общината да си почисти тротоарите,докато всеки софиянец не се е сетил да заведе дело и да и запорира сметките!!!!А тая измислена структура от рекетосъбирачи-''Столичен инспекторат'' да се закрие!Само областния управител има право да създава такъв инспекторат а не кмета!!!!
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чл. 7. /1/ Всички лица, собственици и ползватели на недвижими имоти или части от тях, са длъжни да почистват и поддържат чистотата в сградите, незастроените части от имотите /дворовете/ и определените прилежащи територии по чл. 6, ал.1, да почистват тротоарите от сняг и лед, а така също и ледените висулки от сградите...Въпросът е:Кой и в качеството на какъв ще определи почистен ли е снегът/ледът достатъчно добре ли е почистено?Има ли легална дефиниция за "почистване на сняг"???
36
0
 
15
 
! Отговори
Правдивко преди 9 години
Аз призовавам всички граждани да почнем да глобяваме държавните и общински служители за неизпълнени техни задължения. Първо ще е по-справедливо, второ- ще служи като стимул тези рекетьори да си вършат работата, трето-ще покаже на т.нар. служители, че наистина трабва да служат, а не да рекетират гражданите!
35
2
 
11
 
! Отговори
До 28 преди 9 години
Нали? И за неподстригана трева!Почистването на снега е свързано с безопасността на хората, но тревата е част от ЕСТЕТИКАТА. Ела в наш блок и се опитай да направиш забележка на децата на ***, който вчера се е пресели тук от Дивдядово! Веднага ще дотърчи Сульовица да кресне:"Е,що?! Играят си децата, надраскали асансьорО, голЕма работа! Фръляли опаковки от вафли пред входО - голЕма работа! На землю са ги Фръляли, на са дошли да ти ги Фрълят у холО!Айде, е.. си м...!"После и децата й те псуват.
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само един въпрос искам да затам на некадърната неграмотница, заемаща стола Кмет на София единствено по благоговението на един друг самовлюбен ***.Кой прибира паричките от наемите на тротоари (сергии и др.). КОЙ ?Не трябва ли този същитя да чисти и снега от тротоарите.Или НИЕ ще ви прибираме паричките, защото сме тарикати, а пък вие ще си ринете снега от тротоарите НИ, защото сте балами.
33
2
 
21
 
! Отговори
7 преди 9 години
Столична община е длъжна да почисти тротоарите.Само ,че тя не го направи.И хората си изпочупиха краката,защото е лед.Тая Фандъкова която ни я натресоха кой ще я глобява. Хората които пострадаха да я съдят.Например в Люлин покрай метрото Люлин няма изчистен тротоар.Там трябва да вървиш по пътя и да имаш късмет някой да не те бутне.