Глобяват не само фирмите, но и тези, непочистили пред входа

За ден са наложени 160 глоби на домоуправители, каза Фандъкова
Обновена: 7 яну 2015 10:14 | 7 яну 2015 10:11, Камелия Цветанова
84
Глобяват не само фирмите, но и тези, непочистили пред входа
Снимка: Булфото, архив

С глоби ще бъдат наказвани не само снегопочистващите фирми, които не са изпълнили задълженията си, но и хората, които не почистват снега и леда пред блоковете си и тротоарите наоколо.

Още по темата
„Етажната собственост трябва да се организира при почистването на площите пред входовете си, а ако не го направи, подлежи на глоби. Само вчера са наложени 160 глоби по фиш, които са в размер на 10 лева”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по bTV.

По думите й парите от тази санкция се събират веднага, а ако домоуправителят откаже да я плати, етажната собственост подлежи на санкция до 500 лева.

Въпреки това обаче е факт, че столичани не чистят пред блоковете си и макар че Столичният инспекторат търси   домоуправителите на съответните блокове, трудно успява да се свърже с тях, за да ги глоби.

Заради това Фандъкова призова да не се акцентира върху глобите и апелира към хората да имат съзнанието да почистват пред блоковете си, защото зимата е тежка.

Основен приоритет на Столична община е да не допусне заледяване по основни улици и булеварди в София, по които се движи масовият градски транспорт. И тази нощ са обработени стръмните участъци срещу заледяване, температурите са ниски и трябва да осигурим движението при зимни условия, коментира тя.

Кметът призна, че ако някой пострада заради непочистени улици, може и да съди Столична община. Според нея обаче никой не бива да очаква, че след като вали сняг и температурите са ниски, обстановката ще е като през лятото.

Фандъкова определи като сериозен проблем ледените висулките от покривите на сградите, заради които звеното за реакция при кризи обикаля града.

Там, където има висулки под мостове и подлези, реагират веднага. За висулките по високите сгради се дават предписания на домоуправителите. На тези места трябва да бъдем много внимателни, посочи кметът на Столична община.

Тя добави, че е възложила на снегопочистващите фирми да чистят и вътрешноквартални улици, но се оправда, че на повечето места това не е възможно, защото има паркирани коли.

И през тази година се очаква движението в София да бъде блокирано от ремонти на основни пътни артерии.

„Продължаваме с ремонта на бул. „Цариградско шосе“ от "Алея Яворов" до моста на 4-и километър и участъка до автомагистрала "Тракия" и до есента трябва да завършим целия булевард „Цариградско шосе“ заедно с тротоарите“, обясни Фандъкова.

Предстои работа и по бул. „Владимир Вазов“ и участъка от бул. „Ботевградско шосе“, който остана неремонтиран.

Ще има разширение на бул. „Монтевидео“, ще се ремонтира  бул. „Сливница“ заедно с моста на „Бакърена фабрика“, предстои цялостна реконструкция и по бул. „Витоша“ в участъка до НДК. 

Продължава и строителството на метрото, като движението по бул. „Черни връх“ ще бъде нормализирано на 30 август.

„До края на годината започваме и третия лъч на метрото, който е до "Красно село" и минава през бул. „Патриарх Евтимий“ и НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като не чистят и обработват кварталните улици да не им се плаща. Явно не са подготвени с подходяща техника. Колите са им най-малкият пролем! Не става камионите почистващи големи булеварди да искат да чистят и малките улици.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учителката по руски се чуди как отново да избяга от отгворност. Всички помним какви каши забърка навремето с местата в детските градини, за които отговаряше пряко като зам.кмет по образованието.Сега пък иска да изкара хората виновни заради това, че Общината не си върши работата, въпреки че й плащаме доста соленичко (данъци, такси) за да си я върши.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е,що плащаме данъци тогава.това е първия сняг и старите проблеми са на лице.значи нищо ново не се прави.
9
0
 
6
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
ами глобявайте и вие общината бе! много е просто
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи ако си паркирам на тротоара пред вкъщи /бая широк е/ ще ми сложат скоба, щото не съм си платил "зелена зона", ако реша да туря на него сергия за фъстъци ще трябва да плащам на общината патентно право, пък като опре до чистене е мое задължение ?!?Има нещо гнило, ама не е в Дания.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Лондон, общината има грижата и задължението за почистването!!!! В Лондон си плащаш данъци такси и получаваш насреща истинска и качествена услуга!!!! В София, ПЛАЩАШ такси и данъци, не получаващ НИЩО насреща, а събраните МИЛИАРДИ бюджет се КРАДАТ от някой БОКО или мутреската му Фандък.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, успокоителното е, че 100% от глобите падат в съда. Няма как общината да вменява задължения на хората върху нейна собственост. Фандъкова, ако не сте разбрали с твоя тапкаш Мутрата - комунизмът свърши.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всяка година се чудя как могат да почистят снега и висулките възрастните хора? защото се правят едни чудесни графици по апартаменти, а как ще чисти някой 80+ годишен пенсионер
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страшен цинизъм. Общината по най-гадния начин си прехвърля задълженията на хората.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тротоарите чия собственост са
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фандъкова, това е прехвърляне на отговорността - защо плащаме тези нечовешки такси на Общината.Защо общината не си върши работата - къде отиват парите от данъците ни.С кой ги делите ?С КОЙ ?
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глоби не само за фирмите, но и тези, които не са почистили пред входаА за общините?Тотално безхаберие!!!Не опесачават, само отчитат дейност и прибират тлъсти суми от данъците ни!!!