Командният център на НАТО в София - част от плана на пакта

Алиансът оправдава стратегията с поведението на Русия
Обновена: 4 фев 2015 14:03 | 4 фев 2015 07:00,
328
Командният център на НАТО в София - част от плана на пакта
Снимка: Reuters, архив

Командният и контролен център на НАТО в София, който предстои да бъде обособен, се вписва в общите намерения на пакта за преразглеждане на отбранителната стратегия, съобщиха високопоставени източници от военния съюз.

Още по темата
Решението за създаване на такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония ще бъде взето утре на еднодневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел. Тези центрове се вписват в новия цикъл на планиране на организацията, която преминава от подготовката на сили за бързо разгръщане зад граница в укрепването на възможностите за действие на територията на пакта. Този нов подход е свързан с нарастващото напрежение от изток и от юг.

Високопоставените представители на НАТО поясниха, че целта е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение. Командните и контролните центрове в Източна Европа ще събират и обработват данни, и ще ги предават на координационния център в Шчечин (Полша). Полският център ще направлява цялостните дейности на регионалните щабове, в които ще работят специалисти от държавите от алианса.

Вътрешните сили за бързо реагиране съществуват и сега, но капацитетът им предстои да бъде утроен. Те ще разполагат със средства за действие по суша, въздух и вода. Разполагането на тези сили ще става с решение на Северноатлантическия съвет на НАТО.

Пактът оправдава този нов подход с поведението на Русия, за която има данни, че разгръща много по-мащабни или на изток от балтийските републики и в Калининград. Според представители на алианса руските военни все по често предприемат необявени внезапни учения, с което нарушават международните норми, а в други случаи съобщават за антитерористични учения, в които се използва и ядрено оръжие.

Според представители на пакта в последните 10-15 години цялото планиране на НАТО е било насочено навън, затова досега са били развивани леки и способни за бързо разгръщане сили, които действат далеч от границите на военния съюз.

Нямаше предпоставки за усилване на взаимната защита досега, но нещата се промениха и вече имаме нужда да бъдем в готовност по външните ни граници, в рамките на НАТО, и много бързо да се задействаме. Така тези наши погранични членове ще бъдат способни да сдържат или да отвърнат на нападение. Необходима е преоценка на цялата структура на алианса, коментира представител на НАТО, пожелал анонимност.

На предстоящото утре министерско заседание ще бъде обсъден задълбочено планът за готовност за действие, ще заседават Ядрената група за планиране и комисията НАТО-Грузия. Всичко, което предприемаме, е с отбранителен характер, коментира говорителят на НАТО Оана Лунджеску. По нейните думи целта е да бъде създадена готовност за действие срещу заплахи от всяка посока.

Положението в Украйна може да се влоши допълнително, но това няма да бъде предизвикано от НАТО, заяви говорителят. По нейните думи твърденията за роля на пакта в задълбочаването на конфликта в Източна Украйна са глупост, като същевременно съществуват многобройни доказателства за ролята на Русия - със снимките на руски войници на украинския фронт, с доставяните тежки и сложни за управление военни комплекси, които "не могат да се намерят на свободния пазар в Донбас".

По въпроса за Грузия се очаква решение за обособяването на съвместен тренировъчен лагер със силите на НАТО. Ще бъде разгледана отново готовността на страната за присъединяване към алианса, като засега се отчита съществен напредък от срещата на пакта в Букурещ през 2008 година. Съставът на представителството на НАТО в Тбилиси ще подсилен, а до края на годината грузинската войска и сили на пакта ще извършат съвместно учение.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
14
 
! Отговори
Подарък за нас преди 9 години
За Командния център в София Русия е подготвила "Наследницата на "Сатана" вероятно се нарича "Авангард" и ще се отличава от всички предишни междуконтинентални балистични ракети с това, че няма обща платформа за разпръскване на бойните глави. Това означава, че отделните моноблокови ракети са събрани заедно на една обща стартова степен. Това "нещо" стартира като цяло, но почти веднага след старта, още над територията на Русия, се разделят на множество ракети, които тръгват по своя траектория."
106
2
 
25
 
! Отговори
Андрей преди 9 години
Приятели, руснаците са наши братя! Не позволявайте на тези продажни марионетки политиците ни да ни изправят срещу тях !!! Перверзното е че историята е за да се повтавя.. Както до не много отдавна отново интелигенцията ни е извън страната "хъшовете" помните ли. Отново сме на грешната страна и отново братушките ще ни спасяват. Не позволявайте това да се случи отново !!!
105
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До zeus"Руски бази и войски да е имало в България? Нямам повече въпроси"...Отдавна не бях чувал по-голяма смешка... - кога по-точно не е имало руски войски в България... - за агенти не говоря...
104
0
 
6
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Тук някои от нас работят така че чао и живи здрави
103
0
 
4
 
! Отговори
Перко преди 9 години
Ето и защо е тази бързина и зор със санирането !? В командния център ще дойдат да работят и няколко хиляди "командири". Къде ще ги дяваме. Ще ни се смеят. Ако не можем да се оправим с бежанците, поне преследвачите да посрещнем като хората
102
1
 
10
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До СТРАНДЖАТАКомандването на НАТО в Европа само си каза, че няма какво да противопостави на Русия. Разбира се Путин е достатъчно умен и няма да ми направи кефа да разпори евроатлантическите *** по военен път, но бъди спокоен, секс ще има ;)
101
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом всички вкупом си траем, заслужаваме си ориста. Плюем политиците си, но те са част от този народ и също си траят. Това е. Чудим се как да угодим на Запада, а ако и министър председателя го прегърне някой западен *** снимката се показва на първата страница на цялата преса. Жалка картинка.
100
1
 
13
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Ей странджа аз не се опрадавам пред никого камо ли пьк пред теб. Даже и не те мразя сьжалявам те мижетурко платена
99
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАА мне Вас жалко. Как посмотрела во что превратилась Болгария за последние 20 лет, страшно. Дома в селах пустые, дороги разбиты, везде разруха. Я не товарищ, я обычная православная россиянка, славянка. И мои переживания за весь славянский мир естественные.
98
15
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До zeusЩели да забият руското знаме на Айфеловата кула...Типично заслепление на отявлен български ***, който изпитва оргазъм от дрънчащи, ръждиви ламарини на Красная плосчад... - Западът превърна руската мощ... - в руска немощ...
97
16
 
5
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Umoren-------------Полша трябва да е лидер в Европа,защото е най антирашистки настроена,тоест най правилно ориентирана.Тя вижда опасноста,за която другите още са слепи.
96
3
 
24
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Боли ме да гледам моята родина такава каквато е днес. Вярвайте ми руснаците не ни мразят напротив обичат ни защото сме славяни. Замислете се преди сьс СССР как се живееше и сега ка е. Колко ви беше тока, хляба, обраованието, здравеопазването?????? Наркотици имаше ли? Престьпност? Живи и здрави да сте братя мои
95
2
 
27
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До ukrainecРуски бази и войски да е имало в България? Нямам повече въпроси.
94
25
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До от Ванги--------------НЕ Е ИМАЛО ТУРСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ,НЕ Е ИМАЛО И ФАШИСТКО.ЕДИНСТВЕНОТО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ БЕШЕ РУСКО-БОЛШЕВИСТКО-И ТО И РАЗГОНИ ФАМИЛИЯТА.
93
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До волгоградскияНе е нужно толкова дълго да се оправдаваш... - те рубладжиите тук в България са национални предатели, че ти ли...
92
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***. Едра ще им излезе тази хапка.
91
1
 
27
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До СТРАНДЖАТАБългарите не са против руснаците и никога няма да бъдат, против са разни продажни политици и драскачи на хонорар към американското посолство. Иначе руснаците наистина са търпеливи, предвид съотношението на силите за седмица могат да забият руското знаме на Айфеловата кула.
90
1
 
12
 
! Отговори
Umoren преди 9 години
Не бива координацията да е в Шчечин - Полша винаги е била опасен екстремист в отношенията на ЕС и НАТО с Русия. Отдавна подозирам САЩ в стремеж да направят Полша лидер на така наричаната от тях "Нова Европа".
89
0
 
24
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Това е моето откровение . От 12 год. живея в РФ( Волгоград) учих в Москва и там се запознах с жена ми която е родом от града край Волга. После дипломирането си се оженихме и отидох както се казва заврян зет сега имам малък бизнес и собствена кьща както и две прекрасни деца. Както и да е до ден днешен аз защитявам моята родина БЪЛГАРИЯ защото постоянно ме питат защо така евтино сме се продали но не знам още колко мога да ви защитавам. Както и да е между другото родом съм от Русе
88
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ракетите са в бойна готовност за изстрелване. Първата ракета е специален подарък за софийската седерастия. На нея ще пише "седерасты". Ще бъде голям гей купон.