Стягат референдум за паметника на Съветската армия

Културният министър се обяви против рушенето на монументи
20 мар 2015 15:15,
363
Стягат референдум за паметника на Съветската армия
Вежди Рашидов Снимка: БТА

Реформаторите обмислят инициирането на референдум в София за съдбата на паметника на Съветската армия. Това стана ясно от думите на депутата от Блока Петър Славов във времето за парламентарния контрол. Той зададе серия от въпроси към министъра на културата Вежди Рашидов дали не е редно паметникът пред НДК и този на Съветската армия да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

И в двата си отговора Рашидов се обяви против рушенето на монументи. Той обясни, че премахването на един паметник не е работа на Министерството на културата, а на собственика му, който бил общината. За паметника пред НДК Общинският съвет вече реши да се премести. За този на Съветската армия обаче становище няма.

„Мястото на този паметник очевидно не се вписва с градската среда. Ще обсъдим с колегите в Реформаторския блок инициирането на местен референдум за това дали наистина този паметник трябва да остане там, или преместен в музея“, каза Славов.

Той припомни, че монументът на Съветската армия често е обект на протест и изрисуване, а общината харчи средства за охраната му. „Този паметник се намира в едно от най-знаковите пространства в София. Публичните пространства трябва да обединяват, а не да разделят хората“, каза Славов.

Вежди Рашидов призова всички да се разграничат от вандализма. Той обясни, че ако се вземе решение този паметник да се премахне, ще го прибере в музея, за да не бъде претопен.

По-рано Славов призова министъра да прибере в Музея на социалистическото изкуство и паметника пред НДК.

Рашидов обаче го защити. „Паметникът е в тежко състояние, но модерен паметник. Макар и направен в тоталитарно време, той разби клишето на партизанските четки“, каза Рашидов. Той обясни и че е изчислил, че разрушаването му ще излезе по-скъпо от възстановяването му.

„Някак си не е почтено и морално при жив автор, и то голям, да го събаряме“, каза още Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
predlagam otnachalo da mahnat petolachkite ot tawana na terminal1!
231
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
REFERENDUM ZA IZRABOTKA NA KOFCEG NA V.ERASH.AZ SAM SAGLASEN
230
2
 
4
 
! Отговори
А преди 9 години
Нека всички социалисти, които искат народът да управлява и да му се чуда думата, НЕ ИСКАТ да има РЕФЕРЕНДУМ??? Единствената форма на директно допитване! Как можеше да има референдум за Белене?! Стига комунистически номера и диктатура, ние сме свободни хора и имаме право да си кажем мнението!!!
229
6
 
10
 
! Отговори
missi domini преди 9 години
Видиш ли руснак, хвърли камък срещу него. Апропо. Недоразумението от снимката счупи носа на полицай на служба и още ходи свободно по Грешната земя. Хайде сега милиционерите да кажат имат ли трудови навици или само биологични?! И не се учудвайте, че приятелите на България помагат на Горяните в борбата срещу руските навлеци и лошият "мат'риал"
228
9
 
7
 
! Отговори
никъф проблем тикви преди 9 години
Проблемите ги създават тези, които лижат и мажат на братушката задните части. Какъв проблем може да е свалянето на Окупаторски "паметник" който Стърчи в София чак до небето ??? Проблеми няма. Има Предатели на България!
227
2
 
6
 
! Отговори
Деформатор преди 9 години
Аз съм съгласен "Реформаторите" да инициират референдум ама какъвто те пожелаят, но вместо "За" и "Против" да има само "ЗА" каквото предложат "Реформаторите" и другата опция да е "ОСТАВКА", но генерална т.е. измитат се от какъвто и да било вид политика завинаги!Това може да важи и за всички ПП. Прекрасно би било народа да започне да инициира референдуми "за" или "против" фигури от политиката така ще може и без кръв и метежи да премахнем българоубийци от властта преди пълен крах.
226
3
 
7
 
! Отговори
Вироглав преди 9 години
До qqqqqqqqqqqqАма като бутнат паметника и минималната заплата ще скочи! А средната направо ще се изстреля!
225
0
 
5
 
! Отговори
Вироглав преди 9 години
До qqqqqqqqqqqqАма като бутнат паметника и минималната заплата ще скочи! А средната направо ще се изстреля!
224
7
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
И на кого му пречи. Този паметник е част от историята ни и премахването му няма да промени факта, че Съветската армия е била в България - за едни освободителка, за други окупаторка. В крайна сметка мястото се предпочита както от софийските пенсионери, така и от екстремните скейтъри. За разлика от "нещото" в парка пред НДК, този паметник поне има замисъл.
223
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тук вече никакви руснаци, ***, комунисти и чекисти....
222
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
казах....да бутат!
221
0
 
6
 
! Отговори
До 269 qqqqqqqqq преди 9 години
Прав си. Изперкали сме, и още как ...
220
2
 
6
 
! Отговори
Ами прав е човекът! преди 9 години
Вие не помните ли, че Николай Колев-Босия, беше предложил да издигнем също така паметници на Византийската и на Османската армия?Сега какво искате? Веждито постъпва далновидно - ако остане паметникът на Съветската армия, след време той или някой друг ще има пълното право да предложи да вдигнем паметник и на онази армия, благодарение на чиято инванзия днес в България има турска етническа общност.Не може да бъде обвиняван човекът заради това, че мисли в мащаб и за паметта на предците си :)
219
4
 
13
 
! Отговори
qqqqqqqqqqqq преди 9 години
Хей , българи, има толкова много наболели икономически проблеми за които трябва да реагирате, а не да спите, а вие сте се хванали за гушите за един исторически паметник.Направо сте изперкали!
218
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даго местят в някой музей.
217
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 232Говориш глупости и неверни неща
216
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...Културният министър се обяви против рушенето на монументи...". Културен министър или министър на културата? За пияния нагъл индивид и двете съчетания са погрешни!
215
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не можем да сравняваме американските бомбандировки на София, които са били единствено поради глупостта на тогавашната ни власт да обяви война на САЩ и Англия, с червения терор ръководен директно от Москва причина за 80000 жертви по времето на комунизма у нас.
214
8
 
9
 
! Отговори
ДА на Референдума ! преди 9 години
Ако не с друго, ние българите имаме оснвание за високо самочувствие с нашата хилядолетна Европейска история.На колко от нашите славни царе има издигнати в столицата ни внушителни монументи ? На основателя на нашата държавност Аспарух ли, на нашия законотворец Крум ли, на нашия покръстител Борис ли или на могъщите ни императори Симеон Велики и Иван Асен Втори ?И не е ли обидно и унизително за нашия народ върху възможно най-висок монумент един окупатор да размахва заканително към сърцето на столицата ни своя шмайзер ? Какво е неговото послание ? И защо посланникът на днешна Русия у нас се изявяв
213
6
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
шарлатани, я се скрий с тази еФтина лъжа. Капитализма не раздава заплати по 300 лева. Раздават ги вашите *** дето окрадоха държавата до шушка.