Емилия Ковачева редовно взимала 24-часови дежурства

Акушерката работила по 240 часа месечно при позволени 160 часа
1 май 2015 09:08,
125
Емилия Ковачева редовно взимала 24-часови дежурства
Снимка: архив, Булфото

Акушерката Емилия Ковачева, била бебе в болница "Софиямед”, редовно е поемала 24-часови дежурства. Това сочи предварителният доклад на Агенция "Медицински одит" в лечебното заведение, съобщи BTV.

От началото на годината досега Ковачева е работила поне 240 часа месечно, става ясно от доклада. Месечно позволените часове са 160.

Още по темата
По думите на Златица Петрова, изпълнителен директор на Агенция "Медицински одит”, акушерката е била свръхнатоварена.

"Средномесечно има между 6 и 7 24-часови дежурства. Плюс 8-часовите си работни смени. Сами можете да си направите извода каква тежест е понасяла, тъй като човешките предели предполагат, че след дневно, нощно дежурство, два дни се полагат почивка”, обяснява Златица Петрова.

Както Dnes.bg писа, на пресконференция от "Софиямед” бяха категорични, че 24-часовите дежурства не са практика в болничното им заведение. Такива смени не били и практика за Ковачева, заявиха тогава от болницата. Работила по 24 часа 1-2 пъти годишно.

Проверката на медицинските инспектори показва липса на достатъчно персонал в неонатолигията на "Софиямед”.

"Минимален състав на акушерките, минимален състав на лекарите неонатолози. Има нарушения в структурата и управлението на лечебното заведение, има нарушения в стандартите по неонатология, трудовото законодателство”, допълни още д-р Златица Петрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продължение - Тук искаха да криминализат невснасянето на осигуровки..е това ли е начина, ще внахат Гошо и Пенка с кварталното магазинче, а големите лапачи пак ще мачкат и експолатират. Първоначално и бях негативно настроена към тази жена, абсолютон нередно и недопустимо е това, което е направила, безспорно но нека да не бъде само тя бушона, на дълбоките проблеми - ниско заплащане, много часове работа, неясен регламент на болнична дейност, нарушения на медицински стандарти...и какво ли още не.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Масово се работи извънредно и то на много места, затова държим челно място по трудови злополуки. Работодатели лаици, понякога на по 21-22 години, си гаврят с хора с ум, стаж и ценз..но парата е в тях, това е положението. Освен, че се работи масово не се и плаща, ако надигнеш глас - довиждане, опашката е дълга и така си траеш. Всичко се знае, но наказания няма. По света дори работодателя ти казва да си тръгваш, защото оставането означава извънреден труд, а ако го хванат, че не плаща жестоки санкц
89
0
 
6
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
това, че е работила 240 часа месечно, вместо позволените 160, не е нейна вина, а на директора на болницата...това означава, че той също носи наказателна отговорност...а може да има и други механизми, с които тази жена си е издействала повече дежурства...
88
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Много хора са притиснати живеят зле но да си го искарваш на 4 дневно бебе ...оскотяла садисти4на ку4ка такава и е природата урод9795
87
1
 
16
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Щом няма кой да те смени ,чакаш два часа и си тръгваш.Сяда шефът,ако не намери заместник.
86
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са синдикатите,къде са партията на работниците?Тази жена и тя е жертва.Практиката показва че почти на всякъде се работи повече от 8 часов работен ден.
85
2
 
14
 
! Отговори
Една преди 8 години
Няма какво да се чака, а да се почва одит и в другата болница собственост на шефа на "Софиямед"! Сигурна съм, че и там се правят икономии от заплати на персонала.
84
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 8 години
В София мед ми взеха 50 лева само за опипаване на корема. Това уж прехвален гастроентеролог.
83
2
 
13
 
! Отговори
Бърборко преди 8 години
продължениеЗащото за да си върши човек качествено работата, той се нуждае от почивка. Нуждае се от това да си види децата вечер, да отиде с тях в парка събота и неделя. А човек, който работи 24 часови смени и събота и неделя няма как да постигне това. А на Запад наистина се държи на качеството, защото качествените неща излизат много по-евтино.За 24 часа човек може да бъде ефективен не повече от 7-8. Но работодателят трябва да плати на работница като за 24 часа работа. Не е особено умно, нали
82
1
 
12
 
! Отговори
Бърборко преди 8 години
Само ще вметна, че в цивилизованите държави магазините и кафенетата в събота и неделя не работят. Денонощни магазини няма - преди 7:00 и след 20:00 шансът да намериш отворен магазин клони към нула.ЗАЩО?(отговорът в следващия коментар)
81
15
 
18
 
! Отговори
ЛОШ преди 8 години
Всеки ден шофьори правят катастрофи.Ами какво от това.Съдят ги -дават им условна присъда .Какво като е убит някой? А тук бебето е живо и здраво-лекарите казват че всичко е наред.Родителите -и те вече спокойни.Всички убийци на свобода.Само Ковачева -виновна.Няма такава държава.
80
2
 
18
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Това е тотална безотговорност. Един човек, който отговаря за здравето на хората, винаги трябва да бъде в кондиция и да дава 100% от себе си. А това няма как да се случи, когато 8+ часа си бил на работа. Когато отивам да доктор искам човекът, на когото поверявам здравето си, да е напълно адекватен. Стига с тези дълги 12 часови смени - накаква ползва няма от тях. Работодателят плаща на човек, които през повечете време блее, защото е уморен. Работникът се прибира вкъщи смазан. Никой не печели.
79
17
 
14
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АНОНИМЕН Тя не е била длъжна да работи 24 часа .Правила го е от лакомия и алчност,умнико!И може да задоволява всички капризи на децата си,но не за сметка на живота на други деца.Аз съм медицинска сестра и ми се е случвало да работя 24 часа,когато колежката се обади,че не може да дойде на работа,че е болна.За това знам как се чувства човек и колко кафета трябва да изпие,за да не заспи.А тя е вздимала често такива дежурства.Не оправдавам и ръководството на болницата,да не правят на ощипани
78
5
 
16
 
! Отговори
Хуйо Иглесиас преди 8 години
Бойко Борисов и Вежди Рашидов да поемат част от графика на лелките...те и без това лежат по цял ден ,като тюфлеци !
77
1
 
28
 
! Отговори
123 преди 8 години
Освен на тази акушерка, най-строга отговорност трябва да потърси и на болницата! Не им е чиста работата, взели са 3.5 млн от НЗОК, а в същото време поддържат минимален състав, с ниски заплати, вече стана ясно, че и лекарите им дежурят на по две отделения. Да не говорим, че са връчили бебето на майката сутринта така-пребито, тя е забелязала, че нещо не е наред, а не лекарите, които сутрин правят прегледи и тоалет. Това е някаква страшна история, и едва ли е изключение...
76
5
 
24
 
! Отговори
Искано-дадено преди 8 години
Искахте демокрация и Кореком. Получихте си вносните зеленчуци и китайските айфони. Плащате с 24 часа труд
75
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои от тонизиращите като редбули и монстъри действат и на нервите. Да не говорим, че и амфети се ползват, за да се издържа по-дълго без сън. Май там ще се окаже зарито кучето. Не в някакви психически синдроми, а в безхаберието и алчността на работодателите.
74
2
 
28
 
! Отговори
Робска държава преди 8 години
Че е виновна, виновна е, това излишно е да се спори. Но защо се мълчи за ръководството на болницата.Понеже нямало болничен персонал, хайде да работят по 24 часа. А онези профсъюзни мутри , защо мълчат. Защо не подведат ръководствата на болницата за нарушение на Кодекса на труда. Има ли юристи, които да свършат тази работа. Или щом си началник, раята трябва да се изцежда докрай. Сега тя ще си плаща страхът да не я изгонят, че си е поискала правото на почивка. Ще плаща защото е робиня. .
73
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** овце. От тук нататък това ви очаква, ще ви пребиват по болниците, докато не се осъзнаете, че само с писане по сайтовете и призиви във фейсбук не става. Като се научите да сте нация, да си защитавате правата и да се борите за по-добро бъдеще, тогава може и да заслужите нещо добро. А за сега нека ви пребиват и убиват по болниците, а вие пишете коментари никой да не я защитава и как ще я разпънете на кол. Смешници :D
72
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДенисДа ако бях на мястото на родителите на бебето като я пуснат така ще я пребия ще и счупя ръцете не 20 места та никога да не е повече акушерка ***....та и.