Читалня ще посреща столичани в Градската градина

Общината открива филиал на градската библиотека в "Студентски град"
Обновена: 11 май 2015 16:59 | 11 май 2015 15:57, Анисия Иванова
1
Читалня ще посреща столичани в Градската градина
Архив: Булфото

Столична община подготвя два проекта през тази година, насочени към четящите българи. Единият е отваряне на филиал на Столична градска библиотека в ж.к. "Студентски град", а другият е разкриване на читалня на открито в Градската градина. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на откриването на националната изложба "Напред, науката е слънце" в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" по повод патронния празник на библиотеката.

Тя отбеляза, че са необходими повече библиотеки, защото „дискотеките младите хора сами си ги намират”.

През това лято ще бъде завършен филиалът в "Студентски град" и се очаква да отвори врати от следващата академична година. Другият проект, насочен към всички столичани и гостите на София, е отварянето на „Инфо точка читалнята" в Градската градина. Тя ще предостави възможност за четене на открито в парковата среда и за срещи с български автори, разказа кметът. От началото на това лято тя трябва да заработи. Читалнята ще се помещава в изоставен павилион в Градската градина, "който с годините се беше превърнал в свърталище на какво ли не“, обясни кметът.

Там ще се съхранят книги, които ще бъдат и дарения, включително от издателствата, проявили интерес, както и от български автори. Хората ще могат да взимат книги почасово, да седнат на пейка, да прочетат книга. Паралелно с това ще се правят срещи и ще получават автографи лично от съвременните български писатели и поети, с които Столична община има много добри контакти. „Мисля, че това ще бъде една атракция и в същото време изключително ценна грижа за развитите на четенето, грамотността и духовността изобщо”, обобщи Фандъкова.

По думите й през тази година 19 нови проекта за издаване на български книги ще бъдат финансирани от Столична община.

Друга инициатива в областта на културата е създаването на т.нар. „Музей на 20 век”, обясни зам.-кметът на Столичната община д-р Тодор Чобанов.

„Много сериозно се обсъжда възможността за създаване на музей, в който ще бъдат представени слаборазработени в останалите музеи теми като двете световни войни, борбите на България в началото на XX век за национално обединение – Балканската и Междусъюзническата война”, обясни д-р Чобанов.

"Вече сме на финала по адаптацията на предната половина на сградата на Централната минерална баня за Музей за история на София”, заяви той и припомни, че музеят е над 80-годишен, но досега никога не е имал постоянна експозиция.

По думите му, една от идеите, които се анализират, е да се адаптират и останалите около 7 хил. кв. м. също за културни нужди, като тези нужди включват създаването на най-малко две големи новофункционални зали за културни събития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Карлово преди 8 години
Шоп да чете, къде се е чуло и видяло? Добре че ви направихме университет, та малко акъл да ви се налее в кратуните, че да не бият на кухо...