Светещите очи на Самуил – вътрешият огън на владетеля

Проф. Божидар Димитров: Протестиращите срещу паметника са соросоиди!
Обновена: 8 юни 2015 12:17 | 8 юни 2015 08:55,
193
Светещите очи на Самуил – вътрешият огън на владетеля
Снимка: БТА

Светещите очи на паметника на цар Самуил излъчват вътрешния огън на владетеля, коментира в ефира на Нова телевизия авторът на монумента Александър Хайтов.

По думите му хората си въобразяват, че очите на паметника са "нощни лампички", но това не отговаря на истината.

Вчера в интернет пространството започна подписка против поставянето на паметника до базиликата "Св. София".

"Долуподписаните сме убедени, че нито стилът, в който е изпълнен монументът, нито мястото, на което се планира инсталирането му, са подходящи. Нещо повече, убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата. Той дори ще навреди на целите, които, изглежда, този проект си поставя", призовават подписалите се.

Още по темата

Междувременно и зам.-кмета на София Тодор Чобанов влезе в спор с автора на монумента Александър Хайтов трябва ли очите на цар Самуил да светят в тъмното.

"Те вътрешно излъчват огън. Това е направено с хора от БАН и е правено с професионалисти. Символиката – все пак това са очите, както са влезли в литературата. Били са 1500 или 15 000 слепи войни, това са техните очи. Той (цар Самуил – бел.ред.) всъщност ще гледа вместо тях. Това е символиката. В изкуството има такива работи – подчертават разни работи, основни работи и трябва да ги покажеш", коментира скандала Александър Хайтов.

Авторът обясни, че в направата на паметника са използвани класически материали като камък и метал. Той обясни още, че техниката също била класическа, а мястото, на което е поставен монумента също е много добро.

"Завистта явно, чоплят отнякъде" - така Хайтов коментира критиките към творбата му.

Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки, по време на чието управление беше взето решение за мястото на поставянето на паметника, беше категоричен, че харесва паметника. "Паметникът е неочаквано хубав", заяви той, като допълни, че Хайтов се е справил великолепно, а лицето на владетелят представлява психологически портрет.

Проф. Божидар Димитров сравни казуса с паметника на цар Самуил с виц: "Марийка догонила Иванчо в училищните коридори и му казала, че е бременна. После Иванчо влязъл в час по математика. Учителката го попитала колко прави 4 по 4. Другарко, да ви имам проблемите, отговорил Иванчо".

"Има друг проблем и това не са очите", започна проф. Димитров. Според него проблемът е, че 30 интелектуалци са се обявили въобще против идеята цар Самуил да има паметник. "Водачът им, проф. Ивайло Дичев, заяви, че той е недостоен български владетел", поясни проф. Димитров.

Въпреки че проф. Дичев е бил поканен също в сутрешния блок на Нова телевизия, той отказал. "Тези хора сигурно се притесняват, че ще ги нарека задници. Но аз няма да го направя, въпреки че точно това заслужават", коментира проф. Димитров и ги нарече соросоиди.

Проф. Димитров коментира и самия паметник. Той призна, че не му харесва, че цар Самуил е леко приведен, но по думите му най-важното е, че паметник има. "Паметникът въздейства, а лицето е правено по реконструкция на черепа на Самуил", поясни още историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
4
 
! Отговори
ИРИНА преди 8 години
Изключително сполучлива скулптура, с много силен ефект, който НЕ трябва да се променя в никакъв случай. Критиката на паметника е открита антибългарска кампания...
123
0
 
2
 
! Отговори
do 150 преди 8 години
Питай първо приятеля си Педо, защо англичаните имат на крал Рачард. И после му обясни какво е направил Самуил. Или не ти стигат историческите ти познания да му обясниш на Педо?!?
122
0
 
2
 
! Отговори
до 154 преди 8 години
Уф вас макетата не могат да ви разберат, дали сте гърци с името Македония или сте българи по местонахождение и според историята от преди 70 години! Гледайте си албанците, че скоро България ще граничи с Албания, а Македония ще е, както винаги е било, име на местност в Гърция!
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 154 - не знам какъв македонец е самуил когато и Ивав владислав е написал че е"българин родом от род български" и самуил в своя надпис се именува "бълграски цар".... Да не говорим че докато е бил жив Роман не е посмял да се обяви за цар, а сина муГаврил Радомир е известен и като Роман което говори за приемственост.
120
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Очите на Самуил ще светят в очите на всички антибългаристи и еврогейци.Ще светят за всички нас,слепи и задрямали,бездушни овце,зяпнали да гледат и копират чуждото,готови да се кланят за потупване по рамото.Всяко събуждане е бавен процес,особено след 70годишен наркомански сън.
119
1
 
2
 
! Отговори
Е преди 8 години
ЧУДЕСНА СКЛУПТУРА ,НО ТЕЗИ СВЕТЕЩИ ОЧИ МАЙ ГО ЗАГРОЗЯВАТ,ТОВА НЕ Е ВЛАКЧЕ НА УЖАСИТЕ ОТ УВЕСЕЛИТЕЛЕН ПАРК ,САМО СВЕТЕЩИТЕ ОЧИ СА ИЗЛИШНИ ИНАЧЕ ПАМЕТНИКЪТ Е СТРАХОТЕН
118
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после да прочета позитивни мнения! На мен също ми харесва паметника. Пък и не виждам нищо смешно, странно или нелепо в очите му, някои хора просто не са в състояние да видят символиката.
117
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мене паметника ми харесва! Ама гледал страшно. Гледа строго, така както подхожда на владетел, на истински мъж. Вие как искате да гледа? Лигаво като "мека китка" ли? Изненадан съм приятно колко достоверност внушава. Доста се доближава до представата ми за тази историческа личност. Колкото до светещите очи нека оставим това на автора. Всеки творец има право на собствено мистично послание. Но за това трябва интелект, скъпи сънародници. По времето на Самуил чалгата не е била позната. Лека нощ!
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koito nareche pametnika "grozen chichko" da se gramne. Pametnikat e po rekonstrukcia na cherepa my. Chete statiite dokrai ili si vaprete prastite nqkade drugade. Zaradi takiva kato vas edin den shte ima pametnici na Azis i Gloria.
115
0
 
20
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Имало вариант да "демонтират" очите на Самуил.Браво, бе умници...Избодете им очите още един път...
114
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е паметник на културната инфантилност на управляващите. Да не кажа нещо по-лошо.
113
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Короната не е българска.
112
12
 
5
 
! Отговори
PD преди 8 години
Нека има паметник. Ще обяснявам един ден на децата, кой е този грозен и лош чичко и защо прилича на герой от комикс. Да, прилича, защото малоумието и бездарието завладяха страната в времето когато този паметник бе направен. Но това мили мои е последния велик Български цар, трън в очите на имперските домогвания на Византия, в непрестанните и опити в поробването на свободолюбивия Български дух. От цялото величие на Самуил, да се акцентира върху пропагандата на Византия, с избождането на очите ....
111
25
 
9
 
! Отговори
историк преди 8 години
Какъв "вътрешен огън на владетеля" бе смешковци - за този човек има точно 5 изречения в хрониките - бил е средовековен владетел в Балканите, дори не се знае чий (чий по смисъла на съвременните държави, които нямат нищо общо с древните)Станахме за смях като македонците ей...
110
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До MkdЯ се скрий някъде бе *** , още не сте решили как ще се казва измислената ви жалка държавица , точно вие сте крадците на история , защото нямате собствена ...
109
2
 
3
 
! Отговори
до 139 преди 8 години
Господине/Госпожо, а Вие се научете преди да правите забележка да сте сигурни в думите си. Войн/Воин е дублетна форма. Тоест, може да се пише с И или Й
108
32
 
3
 
! Отговори
Mkd преди 8 години
Samouil e makedonec kradci nie eden bugarin ne se vika samoil ili goce toa e se makedonsko
107
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗначи, на Педро да му обясниш, че когато Афонсу I се самокоронясва през 1139г. като първи крал на Португалия, тогава втората българска империя е била в разцвета си при Иван Асен .
106
6
 
8
 
! Отговори
една преди 8 години
На бас, че коментиращите, които не харесват паметника са от електората на ГРОБ и следователно трябва да сме снизходителни към тяхното невежество.
105
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бургаския *** Митьо Очите гледа страшно в центъра на София ! Благодарим Ви Бойко Борисов ! Тоз паметник некой олигарх требе да си го сложи в двора на незаконния имот на брега в Китен. Милиционерски барок - класика !