Светещите очи на Самуил – вътрешият огън на владетеля

Проф. Божидар Димитров: Протестиращите срещу паметника са соросоиди!
Обновена: 8 юни 2015 12:17 | 8 юни 2015 08:55,
193
Светещите очи на Самуил – вътрешият огън на владетеля
Снимка: БТА

Светещите очи на паметника на цар Самуил излъчват вътрешния огън на владетеля, коментира в ефира на Нова телевизия авторът на монумента Александър Хайтов.

По думите му хората си въобразяват, че очите на паметника са "нощни лампички", но това не отговаря на истината.

Вчера в интернет пространството започна подписка против поставянето на паметника до базиликата "Св. София".

"Долуподписаните сме убедени, че нито стилът, в който е изпълнен монументът, нито мястото, на което се планира инсталирането му, са подходящи. Нещо повече, убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата. Той дори ще навреди на целите, които, изглежда, този проект си поставя", призовават подписалите се.

Още по темата

Междувременно и зам.-кмета на София Тодор Чобанов влезе в спор с автора на монумента Александър Хайтов трябва ли очите на цар Самуил да светят в тъмното.

"Те вътрешно излъчват огън. Това е направено с хора от БАН и е правено с професионалисти. Символиката – все пак това са очите, както са влезли в литературата. Били са 1500 или 15 000 слепи войни, това са техните очи. Той (цар Самуил – бел.ред.) всъщност ще гледа вместо тях. Това е символиката. В изкуството има такива работи – подчертават разни работи, основни работи и трябва да ги покажеш", коментира скандала Александър Хайтов.

Авторът обясни, че в направата на паметника са използвани класически материали като камък и метал. Той обясни още, че техниката също била класическа, а мястото, на което е поставен монумента също е много добро.

"Завистта явно, чоплят отнякъде" - така Хайтов коментира критиките към творбата му.

Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки, по време на чието управление беше взето решение за мястото на поставянето на паметника, беше категоричен, че харесва паметника. "Паметникът е неочаквано хубав", заяви той, като допълни, че Хайтов се е справил великолепно, а лицето на владетелят представлява психологически портрет.

Проф. Божидар Димитров сравни казуса с паметника на цар Самуил с виц: "Марийка догонила Иванчо в училищните коридори и му казала, че е бременна. После Иванчо влязъл в час по математика. Учителката го попитала колко прави 4 по 4. Другарко, да ви имам проблемите, отговорил Иванчо".

"Има друг проблем и това не са очите", започна проф. Димитров. Според него проблемът е, че 30 интелектуалци са се обявили въобще против идеята цар Самуил да има паметник. "Водачът им, проф. Ивайло Дичев, заяви, че той е недостоен български владетел", поясни проф. Димитров.

Въпреки че проф. Дичев е бил поканен също в сутрешния блок на Нова телевизия, той отказал. "Тези хора сигурно се притесняват, че ще ги нарека задници. Но аз няма да го направя, въпреки че точно това заслужават", коментира проф. Димитров и ги нарече соросоиди.

Проф. Димитров коментира и самия паметник. Той призна, че не му харесва, че цар Самуил е леко приведен, но по думите му най-важното е, че паметник има. "Паметникът въздейства, а лицето е правено по реконструкция на черепа на Самуил", поясни още историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
10
 
! Отговори
Л преди 8 години
Какава е разликата... 45г. се строяха само руски паметници, а сега в ЕС, дават СУБСИДИИ, ЗА РАЗКОПКИ, ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА, ЗА ДА ВЪЗСТАНОВИМ СОБСТВЕНАТА СИ ИСТОРИЯ!!! Конкурси в Пловдив, София, Силистра...Нищо против Русия, но имат дълъг път да извървят до Европа, въпреки, че са в Европа!
63
4
 
10
 
! Отговори
БГ преди 8 години
45г. комунистите строяха руските си паметници! След 90-та година колко паметника се построиха...на пръстите ги броя...СРАМ СРАМ СРАМ! Ние сме една от най-великите нации в Европа, най-старата Европейска държава, с много по-голяма история и от Русия, на които дори азбука сме им дали. Браво за паметника, НО ИСКАМЕ ОЩЕ!!! Те македонците, които и държава нямат имат повече паметници от нас, най-старата държава в Европа!!!
62
5
 
2
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
Дебелог-зото тройно ченге - Кардам, Тервел и Телериг - няма нито срама, нито перде. А ние нямаме акъл, че продължаваме да се занимаваме с него и с неговите изцепки. Които могат да бъдат засенчени само от изцепките на приятелчето му Рапона.
61
2
 
21
 
! Отговори
Симеон преди 8 години
До АнонименВинаги ще се намерят хейтъри, които да оплюят и малкото достойни неща, които се правят и които ни карат да се чувстваме горди!Това не е кич клупако, това е история!
60
0
 
1
 
! Отговори
художника преди 8 години
До МакедонМаке, ти таа СЦЕНА къде я виде? Да немаш машина на времето? Па щом кажуваш че се е обракал, тако да биде.
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе е с приведена глава, а гледа заплашително по царски от високо ;)
58
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше кой да е друг владетел ок. Но Самуил - това си е кич в отговор на безумията в Скопие
57
18
 
2
 
! Отговори
прилича на преди 8 години
Магьосникът от Оз.
56
0
 
37
 
! Отговори
Архитект преди 8 години
Глупави светещи реклами, вечер в София, най-добре осветени са дискотеките и баровете. Тази светлина от очите му поне има смисъл и символика!!! Според мен вечер ще изглежда добре! Имаме нужда нещо ей така да светне и в нашите очи,а и души, та да почнем да виждаме правилно, а не само рекламите и какво трябва да си купим утре, че едва ли не това ще ни направи щастливи. Да ама не!
55
0
 
17
 
! Отговори
:) преди 8 години
Много ми прилича на не много добро копие на тракийската маска, но по-добре това, отколкото поредната джамия.
54
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много добре направен паметникпоздравявам всички работили над проекта
53
1
 
4
 
! Отговори
АНТОНИО ТАНКОВ преди 8 години
ПАМЕТНИКА, КОЙТО МОЯ АСКЕРЛИЯ ГЕОРГИ ТАНЕВ СЪТВОРИ ЗА 1 ГОДИНА /1984-1985/ И СЕ НАМИРА ДО ПОД.22360 В КРЕСНА Е ДОСТА ПО ДОБЪР.ЖАЛКО,ЧЕ МНОГО МАЛКО ХОРА ГО ВИЖДАТ.РЕДНО Е ДА СЕ ПРЕМЕСТИ В ПЕТРИЧ.
52
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като не му изнася нещо - другите са соросоидиНЕНОРМАЛЕН КОМПЛЕКСАР!
51
4
 
36
 
! Отговори
художника преди 8 години
Много хубав паметник, абсолютно точен и на място. Знаете ли причината за смъртта на Цар Самуил? Когато вижда ослепените си войници умира от .... инфаркт. ПОКЛОН !!! На кой друг от днешните му пука за България и за Българите?
50
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Светещите очи били символ на вътрешния огън - що за тъпотия. Вместо това можехте да символизирате вътрешния огън и сила на Самуил като го направите в малко по-различна поза, а не да седи като наказан в ъгъла!
49
1
 
31
 
! Отговори
Bubbles преди 8 години
До ДаниелМисля че това че е приведен има за цел както и очите да покаже емоцията на царя когато е видял ослепената си армия. Който е учил история знае че за него това е бил жесток удар който така и не успял да преодолее.
48
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кич не Кич - Гърция и Македония направиха история за миларди от такъв кич, и имат туризъм. гърция непрестанно получават нови и нови пари, В македония заплатите за учени са в пъти по-високи от нашите.... това е и пропаганад мили хора, разберете го.
47
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
самуил може да бъде суров (към престъника Аарон) и да помилва невинния (сина Владислав), въпреки че това ще му коства скъпо. Самуил страда за народа си - умира дни след като вижда 15 000 ослепени от инфаркт (сърце)Днес няма нито един политик който да страда за народа си. не се иска да умират за него, искаме да МИЛЕЯТ за него, и да му бъдат ДОСТОЙНИ ВОДАЧИ.пък ако се наложи - - и да умират. левски, Бенковски и т.н. са умирали за народа.
46
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кич е светещи очи , то и без това сега паметника изглежда като за парка на Уолт Дисни.Бил съм в цяла Италия там паметниците са много по автентични .....
45
0
 
37
 
! Отговори
На ивайло Дичев преди 8 години
Понеже имаше коментари че Самуил бил "никакъв цар".Нека обобщим. След Симеон България е оустошена от войни 25 000 българи забягват от страната. България няма сили, и въпреки това се намира един "българин родом" да я поведе - и тридесет години не се предава, докато Византия не се разправя с арабите и не намира допълнителни ресурси- Дори тогаав битката продължава още десетилетие при непрестанни жертви. Самуил помирява църква, боляри и богомили. Убива брат си, за да реши държавни дела.