София ще облага солено шума от колите

Към 1 юли м.г. у нас са регистрирани 3 769 117 превозни средства
15 юни 2015 07:00,
74
София ще облага солено шума от колите
Снимка: архив, Булфото

По-високи данъци за колите над 15 години като мярка за намаление на шума в града предвижда Столичната община.

Освен това от "Московска" 33 дават заявка да се инициират законодателни промени и за преминаването на техническите прегледи на колите - да се измерва нивото на шума и ако е над допустимото, автомобилът да не минава прегледа.

Мерките са записани в актуализирания общински план за действие за управление и намаляване на шума, съобщава в. "Сега".

Според разписания план за изпълнение на мерките рестриктивната мярка за старите коли ще влезе в сила от 2022 г. Очаква се увеличението да е двойно. Подобна мярка беше въведена в края на 2013 г., когато парламентът обвърза данъчните отстъпки с екологичността на колата. Така за колите с катализатор, които преди ползваха 50% отстъпка от налога, след промените преференцията стана 30 на сто.

Пътният трафик обаче остава основен "шумов" замърсител в София, следван от трамваите.

През 2009 г. беше изработена шумова карта, според която основните източници на шум и зоните с наднормено шумово натоварване са бул. "Цар Борис III", бул. "Ситняково", бул. "Цариградско шосе" и бул. "Ал. Дондуков" и други. През 2013 г. най-високи нива на шума са измерени именно на бул. "Цариградско шосе" и гара "Подуяне". Най-ниските нива са измерени в бл. 96 в кв. "Дружба" и на ул. "Ново село" и "Киевска".

Към 1 юли м.г. в страната са регистрирани 3 769 117 превозни средства, като близо 2,6 млн. от тях са на над 15 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Шум.......ами пушека.... след някои автомобили остава черен "Буреносен" отровен облак.
50
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
a kato nabrim4at motorite rokerite nqma 6um taka li
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
44, карам 22-годишен мерцедес, който вдига доста по-малко шум от половината нови автомобили в квартала. Не бих го сменил за някоя от новите брички поне още 10-15 години, докато не вземе да излезе някаква кола, която да може да го конкурира - и откъм шум, и откъм разход на гориво (5/100 при тегло на колата тон и половина), и откъм сигурност, и, най-вече, откъм издръжливост - на 20 години нищо не му хлопа, и то с елементарна поддръжка, за разлика от новите супербрички, които на 5-ата година умират
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закона за данък МПС трябва да се преразгледа. Морално остарял. Купуваш си по хубава и млада кола и плащаш повече? Какъв ми е стимула да си купувам по нова? И като отговарям на евростандарта не виждам някаква разлика. Пак си плащам същите пари.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще разкарате бездомните *** от улиците на София?Ще задължите ли стопаните на домашни кучета да почистват л**ната на своите лчбимци?Живея в центъра, данъците са ни като за центъра, а около нас - мръсотия и дупки по тротоара.Първото, което виждам сутрин отваряйки входната врата е кучешко ако пред вратата. Всяка сутрин! До кога?Загрижили се за шума от колите, а разни гъзари като бръмчат с АТВ или мотор?
46
0
 
1
 
! Отговори
ABC преди 8 години
.. които се стремят да правят нещата винаги със сърце, и истински обичат майка България. Според мен такива в България има, и то не малко...и по-млади, и по-възрастниНаписах това, защото се замислих, че автомобила може да е на 33години примерно, и да е по-тих, и по-екологичен от по-новия...просто би трябвало да може това да се провери..и ако е, дава му се клас и т.н. - и по-нисък данък. Проста работа :-)
45
0
 
4
 
! Отговори
zzz преди 8 години
Вдигнете заплатите на хората - те сами ще си купят по-нови коли. И вдигнете прага за данъчните обелкчения над 100 к.с. В момента кола с мощност 110 к.с. и ЕВРО 4 например плаща 10 пъти по-висок данък от кола 90 к.с. без какъвто и да е ЕВРО-сертификат.
44
0
 
1
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Очевидно негодни автомобили се движат масово най-вече извън София. И катаджийте бездействат. Няма смисъл да се пишат фантазии във вид на правила, при условие, че правилата изобщо не се спазват, и никой не се старае да наказва нарушителите. Освен във случаите когато може да се иска рушвет - за превишена скорост.
43
0
 
0
 
! Отговори
ABC преди 8 години
Мдаа, вече се вижда, че е дошло времето не само Столична община, но хайде, нека тя даде пример, да направи по-дълбок анализ на състоянието на МПС транспорт в София и да изгради СИСТЕМА за определянето на данъците за всички собственици на МПС. Автомобили, бусове, камиони, автобуси, трактори и т.н.... всичко. Нека се види кое какво замърсява в градската и околна среда, изхабява инфраструктурата, създава неудобства на гражданите. И вече с тази информация да се създаде СИСТЕМА, която да оценява...
42
1
 
0
 
! Отговори
Камен преди 8 години
Ще влезе в сила от 2022 - до тогава я камилата, я камиларя. Никаква логика няма данъка на по-стара кола да е по-евтин от този на по-нова. Нали уж екологичност търсим? А всичките знаем как се минава технически преглед. И в момента има норма за изгорелите газове и въпреки това непрекъснато по улиците се виждат (подушват) коли, които очевадно не отговарят на нормата. Също така отчитат като проблем високите нива на шум по Дондуков, но се поддадоха на натиска на няколко *** и ще оставят паветата.
41
0
 
0
 
! Отговори
Ваща м'ма преди 8 години
А тези със стотиците кубици които вършеят покрай Студентски град и в другите квартали, ако не са над 15 години няма ли да ги закачате... Ще накарате някой луд да разхвърля пирони и тогава ще се чудите защо така и защо онака ( да не дава господ бойна прашка в ръцете на побеснял и пиян :) )
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Real AKТова лесно може да се промени но на никой не му стиска - абсолютно нелогично е данък на нова кола да е по-висок от тази на бракмата. Просто е - кола до 5 години без данък. После данък да кажем 10% от стойността като на 10-тата година става 30% и след нея на всеки 2-3 години се качва с по 10% така докато му стиска на собственика на таралясника.
39
0
 
3
 
! Отговори
Real AK преди 8 години
До MКакви "финансови стимули" за бедните шофьори?! Проблемът "у нас" е, че В.Златев и застрахователите не се интересуват колко стара, шумна и вредна е колата!!! Важното е за нея да се плащат гориво и застраховки! Затова сме "задния двор" на европа и станахме автоморга за старите им коли. Аз не виждам как ще се промени скоро това положение, с нашите предплатени и назначени "управляващи".
38
0
 
7
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Време беше да се сетят, ***! Моторите и люлинските БМВ-та с пробити гърнета моментално да се спират! Друг е въросът до колко ще са стриктни по пуктовете за прегледи.
37
0
 
3
 
! Отговори
аз там преди 8 години
Те и Цар Борис III и Дондуков са с павета. Та какво мили общинари прави една кола безшумна по Южната дъга, а я прави като каруца по тия улици? А?Хвърляте прах в очите на хората с псевдо грижи. Но ние помним, след два месеца има избори и поне в моя район ще гледам избраните да не са досегашните.
36
0
 
0
 
! Отговори
пена преди 8 години
Сетиха се, че трябва да понамалят колите, и особенно тия с отрязаните катализатори и гърнета. Само не ми се вярва, че ще посмеят да предприемат ефективни мерки...
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По Цар Борис III с паветата незнам как ще е тихо даже с нова кола.Да направят нормален градски транспорт и да махнат паветата.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКато са бедни да си купят карта за градския транспорт. Кола се кара само ако можеш да си я позволиш.
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OzzyАбсолютно, с всяка изминала година данъка за колата трябва да става все по висок. Толкова висок, че таралясниците на по 20 години да е невъзможно да се ползват. И без това има достатъчно много коли. Градския транспорт в София вече е достатъчно добре организиран, така че оправдание за пушештите бараки по пътищата няма. Високи данъци за стари коли - високи такси за паркиране в центъра и нещата ще се оправят.
32
0
 
3
 
! Отговори
АХАМ преди 8 години
Като мярка за ограничаване на шума- инспекторите от Столична община да си проверяват заведенията в блоковете- около 80% не отговарят на никакви изисквания.