София ще облага солено шума от колите

Към 1 юли м.г. у нас са регистрирани 3 769 117 превозни средства
15 юни 2015 07:00,
74
София ще облага солено шума от колите
Снимка: архив, Булфото

По-високи данъци за колите над 15 години като мярка за намаление на шума в града предвижда Столичната община.

Освен това от "Московска" 33 дават заявка да се инициират законодателни промени и за преминаването на техническите прегледи на колите - да се измерва нивото на шума и ако е над допустимото, автомобилът да не минава прегледа.

Мерките са записани в актуализирания общински план за действие за управление и намаляване на шума, съобщава в. "Сега".

Според разписания план за изпълнение на мерките рестриктивната мярка за старите коли ще влезе в сила от 2022 г. Очаква се увеличението да е двойно. Подобна мярка беше въведена в края на 2013 г., когато парламентът обвърза данъчните отстъпки с екологичността на колата. Така за колите с катализатор, които преди ползваха 50% отстъпка от налога, след промените преференцията стана 30 на сто.

Пътният трафик обаче остава основен "шумов" замърсител в София, следван от трамваите.

През 2009 г. беше изработена шумова карта, според която основните източници на шум и зоните с наднормено шумово натоварване са бул. "Цар Борис III", бул. "Ситняково", бул. "Цариградско шосе" и бул. "Ал. Дондуков" и други. През 2013 г. най-високи нива на шума са измерени именно на бул. "Цариградско шосе" и гара "Подуяне". Най-ниските нива са измерени в бл. 96 в кв. "Дружба" и на ул. "Ново село" и "Киевска".

Към 1 юли м.г. в страната са регистрирани 3 769 117 превозни средства, като близо 2,6 млн. от тях са на над 15 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
18
 
! Отговори
Въздух преди 8 години
Далеч по-голям проблем от шума е замърсяването на въздуха ФПЧ (фини прахови частици). А те са продукт най-вече на дизели без катализатор или с изкормен такъв, както и на печки на дърва и въглища. Като минимум може да започнем да правим истински годишни прегледи на МПС за изгорели газове и ще спрем да дишаме пепел.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2022 г.? Моля? Ако го направят през 2122, тогава колите ще са безшумни и ще летят! Нещастници
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама тук разсъждават за меренето на шума, като че ли наистина мислят, че всичко се прави заради шума. Заради парите е цялата кампания. Така че, всичко дето е над 10 години е шумно - парите на гишето и не разсъждавайте.
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има един *** в съседния блок дето си е сложил нещо на гърнето ,на умрелия си мерджан и всяка сутрин събужда народа в 6.30 като го запали. Ходи като мутра някъде 45 годишен и никой нищо не смей да му каже. Заспал и по-жалкото страхлив народ сме.
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе столичната община! А какво правим с мотористите? Нощем по бул.Сливница като почнат да се режат все едно са на писта? Или некви БМВ-та самоделки дето се изживяват на Бързи и Яростни? Не старите коли,а контрос е решението.
6
0
 
27
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Отново някакви мильовци расъждават със *** си!Дали автомобилите са стари или не, е без значение а по важно е тяхното техническо състояние.На всичко е ясно че да се вземе в БГ "Технически преглед" може и кола без двигател..... даже по добре се вмества в екологичните норми.
5
3
 
32
 
! Отговори
Nick преди 8 години
Това е пълна глупосг. Карам кола 97-а година 1,3 75к, бензин-газ и не се чува как работи, а някой си чиновник ще ми казва че е шумна. Има си уреди за тази работа. Все едно се намираме в комунизма и важи уравновиловка (на всеки му по равно), тогава и аз искам да получавам по 5х заплата.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе хората като дишат отделят въглероден двуокис, а това допринася за парниковия ефект и глобалното затопляне. Няма ли да ни спретнат "данък-дишане"? *** да не си помислите, че искат повече пари. Неее, само ще се борят с въглеродните емисии и ще ви накарат да дишате по-малко.
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За всеки проблем в България има само едно решение - по-високи данъци. Всяко желание да приберат повече пари за харчене ни представят като нещо, направено в полза на обществото. Този път е борба с шума.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До #1Няма значение от какво се определя. В страната на абсурдите е важно мит'ряла да се клати инак се озъзнана и става кофти за политиците!
1
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все си мисля, че шумът от колите не се определя от възрастта, а се измерва с калиброван уред. Но това няма как да се знае от поредния глуповат държавен хрантутник..