София диша – танци и картини превземат ”Пиротска”

Фестивалът продължава с представяне на визуални изкуства
Обновена: 9 авг 2015 09:21 | 9 авг 2015 09:01,
10
София диша – танци и картини превземат ”Пиротска”
Снимка: архив Булфото

Фестивалът "София диша" продължава днес на ул. "Пиротска" с визуални изкуства, съобщиха организаторите.

От 16.00 до 22.00 ч. една от най-старите улици в София ще се превърне в пространство и сцена на визуалните изкуства и тяхното непосредствено представяне от български и чуждестранни съвременни артисти. Много от новите или интересни стари технологии, използвани в изкуствата, могат да бъдат видени по време на демонстрации и работилници за деца и възрастни.

На ул. "Пиротска" ще се състои съвместен уъркшоп-демонстрация на младите артисти Климентина /EvolveIllustration/ и Велин Заячки /Cyanoprom/, които ще представят илюстрации, рисувани върху хартия с акрилни маркери и туш, както и създаването на ръчно изработени чрез фотографската техника от XIX век - циантопия - картини, чанти, фотограми и картички.

Художничката Вени Гълъбова и приложничката Ралица Жекова ще покажат процесите по създаване на графика /линогравюра/ и също ще може да се наблюдава изработване на пясъчна мандала, древна форма на изкуство и ритуал от психолога Калин Георгиев. За почитателите на комиксите "Ко-миксер" са подготвили срещи с автори и художници, познати от изданията им.

Ще има също танци и музика - фестивалът-лаборатория "180 градуса", които са интересна колаборация от млади артисти от 10 различни националности в областта на музиката, танца, дизайна, театъра, изобразителното изкуство ще представят програма от кабаре, музикален театър, шахмат, барок и афро-американска музика.

Проектът "София за малчуганите" е голяма рисувана карта на София, с размер за оцветяване 70 х 100 см., която всяко дете ще може да оцвети, както и ще открие своите любими забележителности.

Фестивалът за градска култура "София диша" е част от Календара на културните събития на Столична община. Той се състои в пет поредни недели през август на различни места в столицата и с различна тема.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: изкуствоСофия диша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Територия на глупоста! Луди в действие ! *** които те питат : А ти можеш ли така ? Примерно да плюнеш на два метра .
6
1
 
2
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До Анонимен5Ако човек иска да живее медицината е безсилна да го убие.
5
1
 
4
 
! Отговори
123456789 преди 8 години
Чист въздух в Мордор? Вие сериозно ли?
4
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
хахах София Диша то става 10пъти по мръсно от един обикновен неделен ден!!!Цял ден ми пържат кюфтета под прозореца с мотото София диша оставили химическите тоалетни под прозореца ми и това ако е София диша !!!!Извършва се търговска дейност под това мото ако видите търговците нямат и касови апарати и не отговарят на нищо по закон да продават храни и напитки на улицата !!!Сега жалбата ми отива в Европейският Съд с това измислено мото да се печелят пари на гърба на живущите !!!
3
8
 
2
 
! Отговори
dmx преди 8 години
Това са много хубави инициативи - разхождат се хората пеша по улиците. Как въобще може да хейтите, вие луди ли сте?
2
1
 
7
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
България пие София пуши...
1
0
 
17
 
! Отговори
11 преди 8 години
На малките 5 кьошета беше страшна *я - опънали сергийки с различни надценени "ръчно изработени" ***, по кафенетата режеха глави от кръста, тълпи от народ, задух и гюрултия страшна.Мисля да пропусна Пиротска.