Заводът за боклука, започнат от Борисов, заработи

За Фандъкова пък това е най-специалният проект
62
Заводът за боклука, започнат от Борисов, заработи
Снимка: Булфото, архив

Столичният кмет откри завода за механично-биологично третиране в село Яна и се похвали,  че това е най-голямото промишлено строителство с публични средства от 25 години насам.

Още по темата
"Отбелязваме един много голям успех за града ни. Питат ме кой е любимият ми проект в столицата, не мога да преценя, но заводът е бил винаги най-специалният, защото е ключов за функционирането на града", посочи тя.

Кметът призна, че откриването на завода е успех на много институции и хора и лично благодари на премиера Бойко Борисов, чието първо правителство даде зелена светлина за проекта.

Екоминистърът Ивелина Василева също присъства на откриването и припомни, че инвестицията е на стойност 346 млн. лв.

„Столицата има изградена най-модерната система за управление на отпадъците. Най-големият завод на Балканите", похвали се тя.

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци, с производство на RDF-гориво се изпълнява по проект "Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община", финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г."

Проектът беше започнат през 2007 г., а на първото заседание на първия кабинет с премиер Бойко Борисов през 2009 г. се осигури държавното съфинансиране по проекта. След това беше одобрена първата фаза, която включваше изграждането на депа и други съоръжения по проекта.

През декември 2011 г. обаче втората фаза, която включва същинското изграждане - завода за отпадъци, беше спряна от Европейската комисия и беше обявена нова обществена поръчка. Причината беше искането на Европейската комисия за промени в някои технически параметри, което на практика обезсмисли вече проведения търг.

През 2012 г. последваха и допълнителни въпроси за данъка добавена стойност по проекта, както и за общинското предприятие, което ще експлоатира съоръженията. След преговори накрая проектът днес беше одобрен.

След като в първата половина на 2013 г. приключи конкурсът за избор на изпълнител, част от кандидатите сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополният орган отмени заповедта на Фандъкова за избор на строител. След това Столичната община обжалва пред съда, който през миналата седмица отмени окончателно решението на КЗК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tejnologiata v tozi zavod e nemska. Tova koeto v TU ste vijdali e veche osrariala tehnologia.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Надявам се да го модернизирате по немски стандарт за да е на 100% ефективен. Ако не разбирате какво Ви пиша посетете Техническия Университет София и се запознайте със специализацията на Факултета по Машиностроене и Уредостроене в Гемания за преработка на битови и промишлени отпадаци, който има Интернет може и чрез него да разберете какъв точно завод ни трябва. Успех Ви пожелавам на всички които се стремят не само към знанието но и ррилагането на практика за благото на всички хора.
40
0
 
4
 
! Отговори
Столична Община преди 8 години
Другарката Фандъкова откри новата сграда на Парламента. От утре всички депутати ще са на новото си работно място.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
фандокулята в Самоков при картофите. вън крадливата *** от София. унищожи най-хубавия град в държавата
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бурни нестихващи ръкопляскания !другарката Фандъкова откри нов завод
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най-голямото промишлено строителство с публични средства от 25 години насам!Е на това му се вика НОВИНА няма начин с един завод и то за *** да цъфнем
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубавото-хубаво. НО 1. Това трябваше да стане далеч по-рано, отговорност, за което носи Фандъкова 2. Адски дразнещо е, че нашите политици ни смятат за нация от полу-*** с проблеми с кратковременната памет и нагло използват всяко свое постижение в името на политическите дивиденти. Типичен случай на политическа партизанщина 3. В резултат на горните-отказвам да гласувам отново за Фандъкова!
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя завод го откриваха няколко пъти. Вече не е интересно ...
34
2
 
11
 
! Отговори
бсп & останалите преди 8 години
ние за 4 години застроихме цялото море, направихме фотоволтаици колкото повин България, изсякохме горите,фалирахме цяла банка , а гербажиите направили един завод и една магистрала и се хвалят. аматьор
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живеем в държава-менте, управлявана от неграмотници. Жалко. Всичко случващо се последните 5-6 години е един отвратителен фарс.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето това инфо е от2010 година!!!!!!!!!!!!!! бизнесът с балите остана. Новият кмет Бойко Борисов определи през 2006-а балирането като неизбежност - и планината от бали продължи да расте. Парите също. Сега малко сметки. Трите фирми балираха при различни цени - едната за 29.87 лева за тон без ДДС, втората - по 33.64 лв. за тон и третата - за 34.57 лв. за тон. Имената им са вече без значение. Те си получиха парите. Нека направим средно аритметично - 32 лева за тон. За удобство при смятането.
31
4
 
5
 
! Отговори
asd преди 8 години
Pluite oshte be *** takava. OSHTE !!! Tova zna4i samo 1 - neshtata vurvat v pravilnata posoka! 4udno kakvo napraviha BKP za poslednite 12 godini - 15 km ot magistrala trakia? O da..
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само трима на откриването, не може да бъде. Къде е Лиляна, къде е Цветанов, къде е цялото Политбюро ?
29
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво нещо е природата... *** откриват завод за ***, положението е ...муци...
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А независимата съдебна система няма ли да разследна колко милиони на данъкоплатците бяха похарчени за балирането и за разхождането на софийския *** до Пловдив и Карлово и в чии герберастки джобове потънаха комисонните ?
27
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1. От статията става ясно, че е свършена 66% ( две трети от работата ). 2. Вече му загубих бройката колко пъти го откриваха този завод. Само Боко поне 5 пъти ряза лентички защото светлото бъдеще вече било дошло в София.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те фирмите на Боко доста поразкарваха *** из България , та затова се и позабави завода ,де . То не беше Пловдив, не беше Карлово ,чак до Силистра стигнаха /поради липса на по-далечен окръжен град/.
25
12
 
11
 
! Отговори
ист русофила. преди 8 години
За 10 години Бойко построи един завод. За тези 10 години социалистите фалираха 100 преватизирани завода и КТБ. Който каквото може.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...където "мъжката работа я свършиха жени".... Ми при личен лекар Лъчо мозъка, тежката диагноза за пола на премиера е логична и обоснована. А и нещо малко е позабременял.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КирилМного добре си запознат със случая!Няма нужда хората от "Дружба" да знаят за такъв договор, защото просто ТЕЦ София се намира зад Централна Гара. Ако става дума за ТЕЦ София Изток това е друг въпрос, но пак не е нужно хората да бъсат уведомявани.