Завод за боклук в София само ако Европа плати

Не им се дават 185 млн. евро, обясни премиерът Борисов
Обновена: 10 дек 2010 13:49 | 10 дек 2010 13:48,
85
Завод за боклук в София само ако Европа плати
Снимка: БГНЕС

И на днешния парламентарен контрол опозицията, в лицето на Сергей Станишев и Петър Курумбашев, притисна премиера Бойко Борисов за неизпълнени обещания – „брадясали”, както ги нарече Курумбашев.

Депутатите му припомниха, че като кандидат за кмет е обещал още през 2007 година София да има завод за преработка на боклук.

В същото време председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е изпратил писмо на премиера, в което отказва финансиране на най-важната част от проекта.

„Моят въпрос е прост – кога ще имаме завод за боклука?”, обърна се към премиера Петър Курумбашев.

„Вълкът козината може да смени, нрава – никога. Мога много да ви разкажа какво заварих в София вследствие на тази синьо-червена мъгла, която беше. Толкова детайлно. Цялата схема да вкарате София в криза е ваша. Мислех, че няма да имате нахалството да го повтаряте”, отвърна му Борисов.

А по конкретиката – кога и дали изобщо София ще има завод за преработка на отпадъци, обеща, че ще стане „в момента, в който ЕК отпусне парите и минат търговете да строим”.

Проблемът обаче бил, че нашият завод щял да бъде най-луксозният в целия Европейски съюз.

„Те казват – вие не можете да си направите най-скъпия завод за боклук в Европа, защото сте по-бедни. Трябва да си направите по-евтин. Само че ние им обясняваме, че те са участвали в преговорите. За това спорим”, обясни Борисов.

Спорът всъщност бил за 185 милиона евро, които били много пари и за европейците в условията на криза.

По друг начин обаче вижда нещата Сергей Станишев. Според червения лидер писмото на Барозу означава, че ЕК не отпуска парите за финансиране, защото има съмнения в технологията.

„Това означава избор на нова технология, нов търг по новата технология. Не получихме никакъв отговор от вас кога ще бъде готова интегрираната система, кога ще заработи. 2015-а най-вероятно”, посочи Станишев.

Социалистите също така посочиха, че сметището в Суходол може да приема отпадък най-късно до октомври 2011 година, когато пак ни очаква криза с боклука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
данък смет преди 12 години
А ако "Европа" не плати? Така ще си газим мръсотията, а? Пари има - всички бивши "концесионери" по *** са милиардери. Нали щехме да дирим, доколко богатството на националните олигарси и новобогаташи е законно. Там са парите на народа, там, да не се правим на ударени и хитро да си трайкаме. Трудно е да ги настъпиш, но вече ножът е дошъл до кокала. Повече така няма да стане. Крадците трябва да върнат парите. Но трябва да си ги "поискаме" както си му е редът. А не да си пазим спокойствието.
77
0
 
0
 
! Отговори
? преди 13 години
Лошо!ББ се изложи!Явно далаверата са балите е толкова голяма, че никакъв завод няма да се направи!
76
0
 
1
 
! Отговори
селчо преди 13 години
а нещо друго от Европа не искате ли ?наистина сте калпав материал...
75
1
 
1
 
! Отговори
Боклучарник преди 13 години
Толкова ли не можаха за пет години и половина да направят една смислен проект за този прословут завод, който да бъде одобрен от ЕС?
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ кметува в София 5 години.На ББ му пречеше преди Станишев,вече 1,5 год. е премиер,сега кой му пречи.На крива ракета космоса и пречи!
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко каза:"АЗ ще ви направя завод за *** до две години.Станише дреме.Той нищо няма да направи."И сега ква стана тя??НИКАКВА
72
0
 
2
 
! Отговори
b преди 13 години
Nali BB kogato be6e kmet obvinqva6e predi6noto pravitelstvo 4e ne dava pari za zavoda za ***,sega nali toy e premier za6to ne otpuska pari
71
2
 
1
 
! Отговори
Столичанин преди 13 години
Построяването на завода за *** се забави 15 години от злополучното кметуване на Софиянски.Питайте кметът преди него проф.Янчулев,който му остави на Софиянски японските проекти на фирмата "Джайка",безплатно дадени на общината със съдействието на Янчулев.Но далаверата на Софиянски беше друга и затова той остави на Бойко Борисов измислените от Софиянски смрадливи бали със столичния ***,които той да извозва из цяла България !!!С какво е виновна сега и Фандъкова ?З а Софиянски трябва затвор !!
70
0
 
6
 
! Отговори
Васо преди 13 години
Брей, че хитреци бившия и настоящия премиер, и предишния кмет де също, ама той се явява двоен хитрец в случая. Ама, ако не е ЕС да го дрънкаме за всичко ще се заринем ли. То и един метър път да си построим пак от ЕС. Как пък Хърватса, Сръбска.ю, та и Албания май си имат и пътища, и проблема с *** някакси са решили и без да са в ЕС. Па той ще вдигне вече ръце от нас. Превръщаме се в бреме.
69
1
 
5
 
! Отговори
Веско преди 13 години
Ей на *** и просяци ни направиха в лицето на европа тези *** !От заглавието личи, че ако не платят от Европа все същите *** мизерни ще си останем ли ???!!!
68
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук неща като завод за *** или мост над Дунава са национален проблем. Из Европа за такива неща не се говори - те просто се правят. Мостове на Дунава има много, заводите за *** са нещо нормално. Тук всичкият този шум се вдига само и единствено за това, че такива големи проекти са лакома плячка за крадците в управлението на държавата. Хиените се лаят защото просто не могат да се разберат кой да открадне повече.
67
2
 
2
 
! Отговори
Dan до 5-та от РЕМС преди 13 години
Nobody-Смятам, е след като си си счупил колата на Цариградсто шосе или ти си за "Гинес" или колата ти!До двуцифрения - за съжаление си прав,цените се качват и сме с най-високи цени, предполагам,но ето конкретни цифри малко цена на газ 2005г. януари-287,36лв./хм3 2009г. януари-622,38 лв./хм3-та какво ми говореше за дъната на природния газ, колко % е разликата и кой беше на власт? До работещ - и на мен ми се гнуси от такива като теб които повтарят каквото им кажат, без изобщо да помислят!А у лево!
66
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко отново си намери виновни. Сега, освен тройната коалиция, виновна е и Европейската комисия! Но никога- той! Той е герой!
65
2
 
11
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Патологичен лъжец!
64
3
 
15
 
! Отговори
но комент преди 13 години
бе за същия завод ли става дума, дето бат бойко щеше още 2005та да го прави за 6 месеца?На тоя вече требе да си луд та да му вярваш.
63
2
 
11
 
! Отговори
Гочоолу преди 13 години
Какъв завод ви е патил бе? Че нали когато го въвеждат в експлоатация ще трябва да се пробва как горят най-големите ***! Значи да изгорим и Боко и Цецко барабар със шесте апартамента, пък и Дянков ще хвръкне в пеща за десерт.За това се дърпа Боцето .
62
2
 
9
 
! Отговори
хи ха ху преди 13 години
Ей не пада по гръб туй муньче ба!Ба лъга лъга,че Софето щяла да стане за 3 години като Виена,че то тогава беше 2005г и още през 2008 требеше да е Виена *** София си е София все така некъдърно управлявана и при Станишев и сега при ББ и кой е виновен питам.Сигурно марсианците?
61
0
 
18
 
! Отговори
ариец преди 13 години
Цялият този проект е безумен. Същесвуват технологии поне аз познавам една норвежка, която струва около 4- 5млн .евро, инсталацията +сепариращата машина. За град като София са необходими 6-8 такива инсталации, които се разполагат на по-малко от един декар ,обслужват се от 2 души и като резултат дават отпадъчни продукти- биогаз, биодизел, торове и разбира се метали за претопяване .Освен това фирмата поема инвестицията по строежа срещу използването на отпадъчните продукти. Да ама няма подкуп .....
60
2
 
13
 
! Отговори
666 преди 13 години
A IMA STO MILIONA ZA PODSLUSVANE , NALI ???????
59
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Да се разберем за едно нещо: заводът за *** трябва да изгаря отпадъците на температура от 1200 градуса по Целзий, за да не се отделят фуранни съединения, които са канцерогенни.