ПТП-тата в София зачестиха. Готови ли сме за зимата?

От "Пътна полиция" погват шофьорите да карат със зимни гуми
11 окт 2015 18:15,
55
ПТП-тата в София зачестиха. Готови ли сме за зимата?
Снимка: Архив Булфото

"В София на ден стават около 50-55 пътно-транспортни произшествия – хората не са готови за зимата.", каза началникът на отдел "Пътна полиция" към СДВР комисар Тенчо Тенев пред "Фокус".

По думите му доста хора не са сменили още летните си гуми със зимни. Шофират все още с летни, а те вече не са подходящи, тъй като времето е лошо и с валежи.

"Рязко се повишиха пътно-транспортните произшествия с материални щети на територията на София. От 20-25, вече са около 50-55 на ден. Общо взето хората не са подготвени за зимата", подчерта комисар Тенев.

По думите му "Пътна полиция" ще следи основно за управление със зимни гуми.

"Зимните гуми са с по-мек каучук, имат по-добро сцепление, по-хубаво спиране в лошо време. Ще следим също така за светлините, чистачките, устройствата, които измиват стъклата", допълни комисар Тенев.

Той обобщи, че ще се следи за техническото състояние на автомобилите, защото то е много важна предпоставка за по-малко пътно-транспортни произшествия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
6
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 8 години
Толкова много простотии изречени от КАТ и то само в няколко реда!Хората не били готови за зимата!!! Сега е есен, температурите са есенни и са доста по-високи от зимните температури. Сега е по-сигурно да се шофира с летните гуми, а не с зимните, както казва тоя от КАТ и второ, никъде в закона няма изискване за зимни гуми или за летни гуми, а само за дълбочина на грайфера на гумата. В този смисъл КАТ щял да следи за нещо, което го няма в закона!Очевидно КАТ е вреден и трябва да се закрие!
34
0
 
13
 
! Отговори
соло преди 8 години
Аман от *** статии " с летни, а те вече не са подходящи, тъй като времето е лошо и с валежи.",Ха ха, лошо време за какво? За плаж, за мачле, за секс?Ами то и посред лято вали, дай да сме само със зимни гуми!Всяка година има тестове на гуми-летни, зимни, всесезонни, четете и после пишете! Или ви плащат от гумаджийското лоби, че дано станат задължителни?
33
0
 
31
 
! Отговори
Николай преди 8 години
Василия Пейчева, след като нямате представа кога се сменят гумите, моля не пишете абсолютни простотий, зимните гуми се монтират когато температурите са под 7 градуса, относно дъждовете, летните гуми са по-добри във вода от зимните. В България няма закон, че зимата трябва да се кара със зимни гуми, общо взето статията Ви е някаква абсолютна пародия!
32
1
 
2
 
! Отговори
Разума преди 8 години
И някой да не реши че одобрявам шофирането с ЛЕТНИ ГУМИ зимата. Това е най-идиотската конфигурация.
31
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 8 години
Жестоките катастрофи се правят от мъже между 20-35г. с мерцедес, бмв или ауди на 5-10г. "нов внос". Такива изпреварват в населени места, мигат на магистралата да се отстранят всички от лявата лента да минат те и си сменят гумите зимно/летни защото "на една гумаджииница ми казаха че всесезонна гума нема". Не ми ежал за тях но често заради тях си отиват или осъкатяват невинни нормални хора.
30
0
 
7
 
! Отговори
190km/h преди 8 години
Проблемът не е в липсата на зимни гуми, а в това че повечето водачи карат с тях и през лятото!!!
29
0
 
22
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
И къде в закона пише с какви гуми да се кара?
28
6
 
6
 
! Отговори
234 преди 8 години
До всички за справка. Дата 23,10,2014 г. Прибирах се от родното село до селото по месторабота. Бях сам във Волвото. Гумите бяха летни, Фулда, купени същото лято. Всички караха с 60 км/ч. Аз, както обикновенно бях задал на круиз контрола скорост от 90 км/ч и изпреварвах наред. Тракшъна се включваше извънредно рядко, а летните Фулда се представиха невероятно на мокър и кишав сняг и плюсови температури. Водача трябва да е наясно със способностите на возилото, което управлява. И наясно с гумите!!!!!
27
2
 
5
 
! Отговори
!!! преди 8 години
До РАЗУМА Е това твоето е абсолютна измислица на лаик и човек, който няма пари за едно кафе и кара кола не до 200к.с, а кола поне на 25 години, с не повече от 100 кс и на метан!Такива глупости, каквито написа, сериозен човек не би казал! Аз имам едни всесезонни джапанки, и за плаж и за ски стават - искаш ли ги!? Такива "разбирачи" има, че направо ме е страх какво се случва по улиците!
26
2
 
18
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Проблема е в летния и зимния гумен мозък на тъпанарите в полицията . Те са доста и то във високите етажи и техните " идеи " ги понасяме постоянно .
25
2
 
42
 
! Отговори
1 преди 8 години
Зимната гума е за сняг и много ниски температури. Лятната е по-добра за дъжд. Не е в гумите проблемът.
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са тия специалисти бе . Зимните се слагат след като трайно температурата падне под 10 градуса а не защото валежите били зачестили . Миналата година като валя цяло лято да не би да сме сменяли на зимни гуми лятото. Аман от такива специалисти че и на държавна работа калинки. Утре в други ден ще се стопли ще стане 20 градуса тия зимни гуми както седят по меки така рязко ще увеличат катастрофите че тогава сигурно друго оправдание ще измислят.
23
4
 
6
 
! Отговори
Гумаджия преди 8 години
до РАЗУМА. Всесезонна гума нема защото аз не искам да има. Зиме и лете с едни обувки ли ходиш. Най добре е всеки да кара колата си като до него се движи една подвижна гумаджииница в бус. Гумите да се сменят зимни/летни, есенни/пролетни. дневни/нощни, за сухо за мокро, за асфалт, за паваж. Така ще се елиминират всички рискове от неподходящи гуми и хората ще си трепят както и досега от неразумна скорост от къркане и малоумщинаТОВА ДА СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и полицията да глобява.
22
7
 
8
 
! Отговори
Разума преди 8 години
предимствата на ВСЕСЕЗОННАТА ГУМА: 1. първия сняг никога не ви изненадва с летни на сняг е ужас справка 23.1014г./ 2. по-малък риск защото спира по добре на сухо и мокро /както е най често пътя зимата в България/.3. успявате да ги износите реално за 2-4 г. докато сменящите зимна/летна гумите им остаряват преди да се износят /не вярвайте че ги хвърлят -карат си ги изгорели и мислят че са зимни/. 4. Пестите пари и време от висене от гумаджииници.ПРИ СНЯГ НАЙ ВАЖНО Е ЗАТКОРМИЛНОТО устойство.
21
4
 
10
 
! Отговори
РАЗУМА преди 8 години
1. Карате до 30 хил. км./година. 2. Кола до 200 к.с., 3.не сте състезател 4. живеете под 800м. надморска височина в България 5. не ви се пълнят гушките на черните момчета от гумаджииниците.КУПЕТЕ СИ ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ от добър производител - ще успеете да ги износите за 2-4г. и ще си купите нови. Така рискувате по-малко отколкто със зимни /летни и пестите пари."мъдростите" че такива гуми няма оставете на неинформираните. и гледайте какво става като първия сняг ги завари с летните /23.10.14г./
20
1
 
27
 
! Отговори
marto преди 8 години
Средната температура на въздуха е 12-14 градуса а на пътя около 11.Съвсем нормална температура за лятна гума и почти висока за зимна.Тоя писал статията е ***.Сьеплението между лятна и зимна гума се определя от температурата на гумата и асфалта а не от валежа
19
4
 
14
 
! Отговори
!!! преди 8 години
Всесезонните гуми са майтап за ония, които нямат пари, а и за стиснатите! Всеки уважаващ себе си шофьор си купува зимни и летни гуми! И го прави заради своята и чужда безопасност!
18
6
 
8
 
! Отговори
@23 преди 8 години
Къде и как ги караш тези всесезонки и какъв е 20-годишният ти премиум таралясник?Разберете, взесезонни гуми няма, както и презерватив, пасващ на всички размери!!!
17
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 8 години
Скандинавците имат ли изискване в закона за зимни гуми?Там карат доста зимни гуми със шипове!
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИМА ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ КОИТО МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ И ПРЕЗ ЛЯТОТО И ПРЕЗ ЗИМАТА. КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СИ ИГРАЯТ ДА СМЕНЯВАТ ГУМИ ВСЕКИ СЕЗОН МОГАТ ДА СИ КУПЯТ ОТ ТЯХ. ТРЕТА ГОДИНА ГИ ТЪРКАЛЯМ ТЕЗИ ВСЕСЕЗОННИ ГУМЕТА И СЪМ МНОГО ДОВОЛЕН.