"Нечовешка злоба": Тормоз в частна детска градина!

Лелка хваща дете за косата, вдига я във въздуха и започна да я тръска...
2 дек 2015 09:44,
114
"Нечовешка злоба": Тормоз в частна детска градина!
Снимка: flickrs

Майка алармира във Facebook за насилие над деца в частна детска градина в София. Мая Манчева пише, че е видяла как една от възпитателките нахлула в стаята, в която децата си играели, хванала едно момиченце за косата и започнала "да я тръска агресивно с неописуема нечовешка злоба".

В поста си майката е публикувала част от жалбата, която е подала в Агенцията за закрила на детето. В нея тя обяснява какво точно се е случило.

На 23-ти миналия месец Maя пристига пред частен детски център "Палечка", намиращ се на ул. "Митрополит Кирил Видински" №2 в квартал "Лозенец", за да вземе сина си.

Стоейки пред входната врата и говорейки по телефона, решава да погледне през прозореца какво се случва в стаята, в която играят децата. Тогава вижда Орлин (сина си) да седи в единия ъгъл и да вади играчки от един кош. Другите деца били разпръснати из стаята. Възпитателка нямало.

"Изведнъж в стаята нахлу една от жените, които съм виждала да се занимават с децата, отиде в края на стаята – там където са леглата за спане, хвана едно момиченце за косата, вдигна я във въздуха – за косата, и започна да я тръска агресивно с неописуема нечовешка злоба. След което я хвърли грубо на земята. Изглеждаше сякаш не й е за първи път, защото се държеше доста обиграно, сякаш това й е методът на възпитание. Всички деца бяха вперили поглед в случващото се. Възпитателката явно ме видя и дойде до прозореца, без да ме поглежда, опитвайки се да дръпне някакви други пердета, но не успя", пише Мая Манчева.

Майката е в шок, но звъни на вратата, където й отваря друга възпитателка. Жената се държала припряно, сякаш знаела какво се случва в другата стая. Жената я попитала как се казва въпросната възпитателка, която в момента се грижи за по-малките деца. Името й било Роза. На момента преценява да не казва нищо, защото не вижда собственичката на градината.

На драгия ден обаче Мая и съпругът й Александър отиват в яслата, за да уведомят за случващото се.

"В очите й се виждаше, че не чува тази история за първи път от мен или ако не знае конкретно този случай, най-малкото е запозната с този подход на "възпитание". Съобщих й че не желаем синът ни повече да посещава тази градина и че нямаме доверие на персонала, защото не сме сигурни, че те не са наясно със случващото се. Казах й, че според мен тази жена трябва да бъде уволнена дисциплинарно и повече да не упражнява тази професия. Управителката Ина Шварц не изказа своето мнение и намерения, а само каза, че й трябва време, за да осмисли информацията", пише Мая.

Няколко пъти родителите й казват, че държат да бъдат уведомени родителите на малтретираното дете, но не остават убедени, че това ще се случи. Тогава Мая излиза пред градината и започва да разговаря с родителите. Ина Шварц се появява отново и започва да я напада.

"След като видя, че не се отказвам и продължавам да стоя отпред ми каза, че щом дойдели родителите на момиченцето София щяла да им разкаже за случилото се и щяла да ми се обади и да ми даде техните координати, след като държа да говоря с тях", пише още майката.

Действително след час Мая получава данните на родителите на детето: "Обадих се на майката. Ина обаче не беше разказала истинската история, че това не е просто раздрусване, а сериозно разтрисане на момиченцето, което виси на косата си. Майката каза, че ще уведоми бащата и ще обсъдят какво да правят. Също така собственичката била казала на майката, че Роза от тук нататък щяла да внимава повече!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че те частните детски градини в България ако са 500 лева, те толкова са и в Испания - 250 евро, и децата ги гледат добре - най - малкото винаги са две момичета и най-често са млади жени и момичета. Повечето от тях работят в детски градини учейки да завършат за начална учителка. И в Испания има много деца, не е като в България, за наше съжаление. Апропо децата започват в ясла на 4 месеца/ толкова е майчинството/
26
3
 
30
 
! Отговори
Мангосокерес преди 8 години
До . (29)Държавна, частна... все тая. Децата не са за удряне, а за гледане, радване, възпитаване... Дъщеря ми ако каже, че са я удряли от персонала... Не ми се мисли какво ще се случи на леличките в градината барабар с директорката. После и чистачки няма да им позволят да бъдат. Никой няма право да малтретира дете, особено в детска градина,където трябва да се ГРИЖАТ за децата.
25
0
 
30
 
! Отговори
До учителка преди 8 години
Градината е частна,а и държавна да беше,ниската заплата оправдание ли е?
24
2
 
33
 
! Отговори
Мангосокерес преди 8 години
До УчителкаДецата какво са виновни, че ви плащат колкото за Бог да прости?! Щом си учителка - учи децата, не ги "възпитавай" с тоягата. Ако не искаш - същите пари можеш да взимаш на още един куп места, без да се налага да слушаш крясъците на 30 деца.
23
0
 
38
 
! Отговори
. преди 8 години
Че в държавните детски градини ядяхме бой - ядяхме. Аз съм на 24години и помня как за щяло и не щяло ни удряше леличката - например ако докато си спал, си ритал и одеалото е излязло от плика...Но в една частна детска градина, в 21век, където таксата е над 500лв месечно, подобно поведенение е недопустимо. Ясно, че децата ги изнервят, животът им труден, окей, но нека не работят това..
22
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нинче, ти хубаво си отървала твоето дете, но е редно и на другите родители да се каже какво се случва. Едно стресирано дете на 4 годишна възраст, за цял живот може да има последствия. Такива хора са за уволнение. Има персонал, няма персонал, това не е причина да се тероризират и малкото останали български деца. А че са много наглезени децата сега и учителките наистина се виждат в чудо да ги усмирят също трябва да се помисли.
21
0
 
20
 
! Отговори
Родител преди 8 години
До УчителкаИ ние работим за толкова.
20
32
 
4
 
! Отговори
Учителка преди 8 години
Ами как да се работи за 410 лв чисто
19
2
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 8 години
"Заповядайте и при нас с 146 ОЗД Звездица кв. Кримиковци."Айде първо в първи клас.КрЕмиковци!
18
2
 
39
 
! Отговори
Nina преди 8 години
Да и аз така си отписах детет от градина, точно за един ден. Отидох на обяд да го взема, без да предупредя. Госпожата така истерично крещеше, от втория етаж гласът и се носеше навсякъде. Дъщеря ми излезе от стаята бяла като платно. Тя по принцип отказваше да говори какво се случвая в градината, но аз си мислех, че е малка. После разбрах каква е причината. Директораката каза, че това е положението. Няма персонал и никой не иска да работи с деца. Било трудно. Поне моето дете се спаси от този ад.
17
4
 
23
 
! Отговори
Мангосокерес преди 8 години
До Анонимен (19)Еми виновни са. Повечето учителки в градините са от онова време. Не знам дали имаш наблюдения, но аз имам (дъщеря ми е на 4г.). Вервай - повечето са да ги забу'аш с една мотика (щото я познават за какво служи) и да не им казваш защо. Нямат никаква представа защо са станали детски възпитателки, при положение, че не желаят да мият акани дупета, да бършат омазани деца с храна, да се занимават с глупости "ама тя не ми дава куклата, пешо пък ми взе елзааааааа (и рев)"...
16
5
 
35
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Често минавам покрай тази "детска градина" и винаги съм се чудил кой си оставя детето там. "Площадката" е мокет върху бетонна площадка между блока и улицата, а "лелките" са винаги с адски отегчени и намусени лица, с очевидно агресивно отношение към децата. Хич не съм учуден от историята...
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 9900Написано е така, за да не се използва по-силното "турска злоба"!
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен. 9. "Комунистите и руснаците- вън от България"Нали тази възпитателка е комунистка и рускиня?
13
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все комунистите и руснаците са ви виновни бе :) Станахте за смях! Те хората са го казали - на калпава ракета космоса е крив! Само Левски ви е националната гордост - а я вижте какви сме били по време на турското робство - няма нито едно неопропастено възстание - от българи! От край време сме си с кофти манталитет!
12
3
 
25
 
! Отговори
AZ преди 8 години
Ина Шварц и Роза... Не бих искал децата ми да бъдат в градина с такива "българки".
11
9
 
25
 
! Отговори
Мангосокерес преди 8 години
До АнонименБрат, не знаеш какви са били "възпитателките" преди 30г. Аз обаче знам, така че не говори глупости. Аз, като баща, бих повикал съвсем културно учителката, бих я попитал какво мисли тя по въпроса... и бих и разбил зъбите! Честно!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
14 ПИСА ДО 11
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 19АМИ МАЙ ТАКИВА КАТО ТЕБ И ТЕЗИ КОИТО ЗАЩИЩАВАШ ТРЯБВА ДА СЕДЯТ У ДОМА И ДА СИ ГЛЕДАТ СЕРИАЛИ
8
36
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛеляНавсякъде по групите има телевизори. А на вас като не ви харсва не си водете детето там. Като имате големи претенции гледайте си го сама. Аман от викачи колко било зле в градината, ама всяка сутрин си мъкнете децата там.п.п. Вие или вашите роднини дали не гледате сериали,а?