Ремонтът пред НДК се бави, глобяват фирмите

Фандъкова: Задръстванията са заради третия лъч на метрото!
9 дек 2015 18:00, Анисия Иванова
9
Ремонтът пред НДК се бави, глобяват фирмите
Снимка: архив Булфото

Бави се приключването на ремонта на парковото пространство пред НДК. От края на ноември до днес фирмите дължат 375 хил. лв. неустойка за забавянето, пресметна кметът Йорданка Фандъкова, която провери как върви изпълнението му.

Краят на месец ноември изтече срокът на първия етап от ремонта на парка на НДК. "Само фирмата по настилките дължи на ден по над 23 хил. лева санкция", обясни кметът.

Готови са фонтаните, осветлението и видеонаблюдението. Има и изнесен център за видеонаблюдение, който е създаден специално за охраната на парка на НДК, уточни тя.

Фирмите, които изпълняват озеленяването, настилките и монтират тоалетните все още не са приключили, което означава, че сериозно са се забавили. "Причината е, че контролът на място беше непрекъснат. 7 пъти с официални писма е връщана фирмата за настилките, за да коригира и да отстрани поставени от контролните органи забележки. За забавянето те дължат неустойка и сериозна санкция", посочи Фандъкова.

"До края на месеца очаквам всички да са приключили, ако не са отстранили забележките, общата санкция ще стигне до 800 хил. лв.", закани се кметът.

Обхватът на проекта за възстановяване и обновяване на парковото пространство на НДК, който трябва да приключи до края на годината, не включва пл. "България", каза още Фандъкова.

Общо 5 различни дейности от ремонта са се извършвали от 5 различни фирми. По думите не кмета фирмата, при  която има сериозно забавяне, е "СК-13", именно тя работи по настилките и осветлението.

"Това е същата фирма, на която миналата година наложих над 600 хил. лв. глоба за бул. "България" и въпреки това те се бавят. Това е техен проблем, но става и наш, когато не можем да си приключим обекта в срок", поясни тя.

Според Фандъкова проблемът възниква от това, че определени строителни фирми не са достатъчно отговорни, а участват в обществените поръчки. "Ако аз имах избор и не съществуваше Закон за обществените поръчки, "СК-13" никога нямаше да видят обект в София", категорична беше кметицата. Тя изрази надежда фирмата да отстрани дефектите по проекта в следващите дни, ако искат общината да не продължи да им налага нови санкции.

Над 1700 нови дървета и 15 000 храста са засадени в парковото пространство и напролет озеленяването ще се види. Изцяло е изградена и поливната система, колекторите за системите за осветлението.

"За мен лично този проект е най-трудният от всички изпълнявани досега", призна Фандъкова. По думите ѝ, фирмата, която работи по озеленяването, е длъжна в рамките на 1 година да го поддържа изцяло, а гаранционните срокове за настилките и осветлението са между 5 и 8 години.

Тя припомни, че паркът на НДК е общо 160 дка и преди е бил едно от най-тъмните и зловещи през нощта места в София.

"Лично аз не помня през последните повече от 20 години паркът да е светел. Сега осветлението стана много добре и заедно с осветения Дворец на културата, стана най-светлото място в София", смята Фандъкова.

По думите й, в обхвата на проекта е не само парка, а и околните пространства - тротоарите по прилежащите булеварди и улици, които са 24 дка. Осветлението по тях също се подмени, а в малките улици беше изградено изцяло ново осветление. В парка на НДК е поставено последно поколение LED осветление, каза тя.

"Започнахме да изпълняваме този проект с по-голямата част общински средства, а впоследствие се възползвахме от икономисани средства по ОП "Регионално развитие", така че към момента финансирането от общинския бюджет е към 1 млн. лв., а останалите около 10 млн. лв. са от ОП "Регионално развитие", обясни кметът.

При ремонта са подменени и част от силно повредените гранитни плочи. "Ако трябваше да сменяме гранитните плочи на територията на целия парк, това означава огромни средства, които Столична община не може да си позволи", обясни Фандъкова.

"Направени са специални рамки за хора с увреждания, има и два асансьора за подлеза за майки с колички. "За мен най-важното е осигуряване възможностите за сигурността с 5 поста на охрана, които ще заработят след Нова година, с център за видеонаблюдение и поста на Общинска полиция, които в момента изпълняват обходи по пешеходната зона на бул. "Витоша" и парка на НДК", поясни тя.

"След приемането на новия бюджет залагам увеличаване на броя на Общинска полиция, така че да можем да осигурим и един пост само за парка на НДК, тъй като тук се провеждат много събития и се събират много хора", добави Фандъкова. Тя каза още, че в парка няма да влизат автомобили освен пожарна или линейка.

Кметът предупреди, че задръстванията в столицата ще продължат поради строителството на третата линия на метрото.

"Вече вървят подготвителни дейности и в началото на следващата година ще започнат реалните строителни дейности на 7 нови метро станции с около 7 км нови метро линии. За съжаление, те сериозно ще затруднят движението, защото са в най-натоварената част на столицата. В момента съм възложила да се работи много сериозно по разработване на цялостна схема за движение", обясни тя.

Вероятно ще има улици, които ще бъдат направени от еднопосочни в двупосочни и обратното, така че да се гарантира движението в центъра, намекна кметът.

"Следващата година освен извинения, ще отправям и молби към шофьорите да избягват тази част на София, за да може да се работи сериозно по строителството на метрото", каза още тя, цитирана от "Фокус".

Другите големи проекти са свързани с продължението на ремонтите на уличната мрежа. По думите ѝ, обектите, които се избират, са в периферията, за да не се блокира изцяло града. Като други приоритети, кметът посочи бул. "Монтевидео", продължението на ул. "Обиколна" в район "Дружба" и бул. "Владимир Вазов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Ани преди 8 години
До АнонименВсъщност не е същата фирмата.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Това е същата фирма, на която миналата година наложих над 600 хил. лв. глоба за бул. "България" и въпреки това те се бавят. Това е техен проблем, но става и наш, когато не можем да си приключим обекта в срок", поясни тя.как може фирма, която веднъж е глобявана за такава значително сума, да бъде изибирана отново за ремонт? Законите ни са калпави
4
1
 
2
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Фъндъкова, кото кмет трябва да е по-запозната с фактите. Ремонтът на бул. България го направиха СК-13 Трансстрой, а не Пътстрой.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забележете, че някои от пукнатите плочки не са сменени, а намазано с някаква смола.
2
1
 
10
 
! Отговори
!!! преди 8 години
Това е най-калпавия ремонт! Като всички други ремонти в България. След ремонта си личи че е направен колкото да го има. Грубо и недодялано! Сумати и пари са наляти там а видимо нищо кой знае какво.
1
0
 
19
 
! Отговори
Владко преди 8 години
Един проект, който е абсолютен фарс. Въобще няма нужда да се импровизира с настилката Можеха да произведат нови плочи по стария проект. И всичко това за 12 милиона? И 1 милион неустойки да им ударят много важно, а некачествените настилки и *** идеи няма да се подобрят.