Без ток 23 часа, а нямаш право да се оплакваш!

Омбудсманът подхваща ЧЕЗ, иска промяна на общите условия
57
Без ток 23 часа, а нямаш право да се оплакваш!
Снимка: БТА, архив

Опит за кражба доведе до пожар в колектор на ЧЕЗ и остави хиляди жители на столичния квартал "Люлин" без ток, а омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще иска да се променят общите условия на компанията, защото сега въобще не са в полза на потребителите.

Още по темата

"Абсолютно справедливо е възмущението на гражданите, за това че бяха оставени на тъмно и студено в продължение на дълги часове", коментира тя.

Манолова припомни, че засегнатите могат да претендират за имуществени вреди само в рамките на 3 работни дни след аварията.

"Наистина са фрапантни текстовете от общите условия, които енергоразпределителните дружества предлагат на своите клиенти. Там е записано, че могат да съдят дружеството и да претендират вреди, когато са оставени без ел. енергия за повече от 24 часа", посочи Манолова.

Според нея така написаните условия са пречка пред предявяването на съдебни искове от страна на ощетените потребители.

"Ще изготвя препоръка към дружествата и към Комисията за защита на потребителите за това, общите условия да бъдат променени, защото не смятам, че е нормално гражданите да прекарат 23 часа без електричество и да не могат да се оплакват ефективно от това", закани се омбудсманът.

Мая Манолова предупреди още, че очаква и пълна прозрачност от регионалния министър Лиляна Павлова за изразходването на приходите от винетки.

"Отговор, че парите са отишли за зимно поддържане, не задоволява нито мен, нито гражданите. Ясно е, че зимното поддържане на пътищата би следвало да се извършва от държавата, а не от средствата от винетни стикери", посочи тя.

Омбудсманът коментира, че за тези два месеца институцията е отправила и няколко становища по законопроекти.

"Сред тях са становище по бюджета на Здравната каса, с което до известна степен НС се съобрази, като върна участието на лекарския и зъболекарския съюз в договорния процес. Изразихме становища по Закона за достъп до обществена информация, Закона за юридическите лица с нестопанска цел и др. Участваме в обсъждането и на много подзаконови нормативни актове в сферата на здравеопазването, като сме изразили нашето отрицателно становище", уточни още омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
5
 
! Отговори
наглост преди 8 години
Като няма ток - няма и парно, но наглеците от Топлофикация ще си вземат парите за декември, все едно дали са се топлили или не. ЧЕЗ ще се измъкнат ни лук яли, а на потърпевшите - зорлем болести по Коледа! Та едно зло не идва само - наглите монополисти са скачени съдове!
19
2
 
3
 
! Отговори
Засегнат преди 8 години
Е как да са 23 часа като бяха повече? От 23 ч на 19.12.2015 до 2.40 ч. на 21.12.2015 г. Това прави общо 27 часа и 40 минути. Говоря за Люлин 6. Мизерници са тия от ЧЕЗ, оставиха хората да мръзнат.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази общи условия така или иначе са нищожни ако се стигне до съд... ако не е купен съдът де ;)
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА защо не протестиращ срещу фецовее с двойно финансиране?
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типично по български! Вместо дружно да се вдигнем и да изискваме ЧЕЗ и другите дружества да предлагат качествена услуга, ние пак се заяждаме кой кога колко часа стоял без ток и кой имал/нямал право да протестира. Е, докато си пишем глупости от типа "Хак да ви е! Ние у наше село бяхме без ток Х дена" подобрение на положението няма да има! Ама вие продължавайте да злобеете, защото не е важно да сте добре важното е н Люлин да са по-зле!
15
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 19. Подкрепям. Аз съм от Априлци, на 20 км. от с.Орешак. 2007 г. кв.Острец 7 дни без ток, 2013 г. 6 дни без ток, а колко пъти сме стояли по ден два не съм ги броил. Софиянци останаха биз ток 24 часа и ореваха целия свят. Ами тези в Родопите дето стояха преди няма и година 10-15 дни без ток какво да кажат. А за ЧЕЗ няма оправия. Новината, че е имало опит за кражба се разпространи още преди да са "обдухали" пожарникарите колекторите. Бля, бля.
14
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до анонимника 25 В Банкия тия проблеми са всеки месец ама вие лигавите люлински пръчки един път останахте без ток и оревахте всичко! Жалко че мръзнахте малко трябваше повече да ви държат!!!
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, нали не е у ваше село, не ви пука. Ама като останете вие на тъмно и на студено ще се сетите за какво става дума. Защото днес в Люлин, утре във вашето село/градче.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тука пишещите средства за подпиране (бастуни), ако им спре тока за 23 часа после ще са първите, които ще плюят тук. Но понеже се е случило на някой друг - боли ги фара.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16 Ще казваш евала, когато свърши нещо, а не когато заявява, че ще го свърши!
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кюстендилската.........чак сега ли откри това???
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 2013г. имаше през м. януари снеговалеж над 35 см. Падна трасе 20 КV. захранващо селото.В резултат на това с. Орешак/Троянския манастир/хората стояха 5/пет /дни без ток. Никой не ги обезщети. Като получатели на услугата хората си плащат тока, на ЧЕЗ, ако не платят следва рязане и после такса от 20-40 лв. за включване.Когато ЧЕЗ ги остави без ток, дни наред, конпенсации на редовните платци няма.Така било в общите условия.Това е некоректно и трябва да се промени.Подкрепям Омбудсмана за промяна
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До sante_dogВярно, как не се сетих, те в Африка и Индия нямат малки деца, затова не им пречи че нямат ток
7
5
 
27
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Тези които обясняват че бабите им са нямали ток или че в Африка има цели градове без малко да се осъзнаят. 23 часа е много време ако например се отопляваш на ток и имаш малко дете! Много са ако имаш хладилник с хранителни продукти които се развалят и т.н. Много са и ако имаш бизнес който зависи от електричеството. Дори и да имаш генератори надали биха издържали 23 часа. В крайна сметка потребителите плащат за имат електричество и 'откраднаха ни жиците' не е оправдание.
6
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в Бразилия около 120 милиона човека, живеещи в отдалечени райони в джунглатаизобщо нямат токи никога не са ималисъщото е и в Африка, Индия, Филипините, Индонезия и другиние българите сме щастливци, че всички имаме ток
5
8
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
В нормална държава и ти щеше да си в затвора ама си в България
4
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба й на тая чанта се на ток е живяла.
3
25
 
7
 
! Отговори
Трактор преди 8 години
Оплакващите се от липсата на ток за 23 часа, имат късмет, че не са се родили в Индия или Бразилия или някъде в Африка, където изобщо няма ток
2
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от 7 милиарда жители на планетата Земя, само 2 милиарда имат токпо данни на ООН
1
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цели 23 часа без ток....Божеее!това е нечувано безобразиеЕдно време баба Тонка като и спели тока за 15 минути се оплаквала на султанаи веднга го пускали и я компенсирали с 1000 гроша за всяка минута без тока сега какво е ...ужас и безумие!